Μάθε, παιδί μου, αρχαία ελληνικά

Βόνη: Γερμανοί μαθητές προτιμούν να διδάσκονται στο γυμνάσιο τη γλώσσα του Σωκράτη, και όχι τα γαλλικά

Βόνη: Γερμανοί μαθητές προτιμούν να διδάσκονται στο γυμνάσιο τη γλώσσα του  Σωκράτη, και όχι τα γαλλικά

Γυμνασιόπαιδα στη Γερμανία γυρνούν την πλάτη στη γαλλική γλώσσα και μπαίνουν στην αίθουσα για να μάθουν αρχαία ελληνικά! «Είναι κουλ (!) να μαθαίνεις από πού προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες. Και είναι πιο συναρπαστικό να λες ότι ξέρεις αρχαία ελληνικά παρά γαλλικά» λένε οι Γερμανοί μαθητές του γυμνασίου Μπετόβεν της Βόνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

Τα παιδιά, καθισμένα δίπλα δίπλα και έχοντας τοποθετήσει τα θρανία τους σε σχήμα Π, παρακολουθούν τον καθηγητή τους Ντίτερ Μπράουν, που μιλάει για τον Σωκράτη και τους διδάσκει κείμενα του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε τουλάχιστον 200 σχολεία στη Γερμανία δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να επιλέξουν τα αρχαία ελληνικά ως τρίτη γλώσσα.

Στο γυμνάσιο Μπετόβεν οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι στην ηλικία των 12 ετών να επιλέξουν ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά αγγλικά και λατινικά, και έπειτα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε γαλλικά και αρχαία ελληνικά. Οι 13χρονοι που τα επιλέγουν δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

«Μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ συναρπαστικό να λες ότι έμαθα αρχαία ελληνικά. Φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν λες πως μαθαίνεις αρχαία ελληνικά» λέει ένας μαθητής, ενώ τα παιδιά είπαν επίσης: «Ετσι, μαθαίνεις πολλά για τη ζωή. Μαθαίνεις από πού προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την Ιστορία», «Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις», «Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας», «Μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ»!

paketo prosforon 26x16 copy

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ