Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Εσβησε» το αστέρι της Ζα Ζα Γκαμπόρ

Η θρυλική σταρ του Χόλιγουντ με την πολυτάραχη ζωή «έφυγε» στα 99 της

Η θρυλική σταρ του Χόλιγουντ με την πολυτάραχη ζωή «έφυγε» στα 99 της

Εννέα γάμοι, άρα και μια παραμυθένια πολυτάραχη προσωπική διαδρομή, ομορφιά από εκείνες τις σπάνιες και πολλά, μα πολλά, διαμάντια. Αυτή ήταν η ζωή της θρυλικής ηθοποιού Ζα Ζα Γκαμπόρ, της γυναίκας που έγινε συνώνυμο της αίγλης και η οποία «έφυγε» στα 99 της χρόνια, μόλις δύο μήνες προτού συμπληρώσει τα 100, νικημένη από τα προβλήματα υγείας που ήρθαν με τον χρόνο αλλά και μετά το τροχαίο που είχε το 2002.

f2 165

Η γυναίκα που συνήθιζε να αποκαλεί τους πάντες «χρυσό μου» είχε τόσο ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να επισκιάζει ακόμη και το όποιο υποκριτικό ταλέντο της. Λάτρευε να συλλέγει κοσμήματα, αλλά και πλούσιους συζύγους, ενώ μαζί με τις αδελφές της Εύα και Μάγδα έγινε στις δόξες της σήμα κατατεθέν του κοινωνικού κύκλου του Χόλιγουντ.

f3 123

Κάποτε περιγράφηκε ως «η πιο ακριβή εταίρα από την εποχή της Μαντάμ ντε Πομπαντούρ», αλλά η Γκαμπόρ επέμενε ότι ο μόνος γάμος της που είχε χρηματικό κίνητρο ήταν με τον σύζυγο νούμερο 2, τον μεγιστάνα ξενοδοχείων Κόνραντ Χίλτον.
Ενώ σπάνια αναγνωρίστηκε για τις υποκριτικές της δεξιότητες, η Ζα Ζα Γκαμπόρ έχτισε μια καριέρα από τις πρώτες της κιόλας μέρες στο Χόλιγουντ.f4 91

Οι καλύτεροι ρόλοι της ήταν στις ταινίες «Moulin Rouge» (1952) -για τον οποίο είχε θετικές κριτικές- και «Lili» (1953). Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 30 ταινίες, ενώ τη δεκαετία του ’70 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους με τίτλους όπως «Queen of Outer Space» και «Picture Mommy Dead».

Είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα και στην τηλεόραση, όπου αποκάλυψε ότι αποκαλούσε τους πάντες «χρυσό μου» γιατί δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα εύκολα, και όπου βασιζόταν σε αυτοσαρκαστικά ανέκδοτα για τους γάμους της, την αυταρχικότητα και την αδυναμία της στη χλιδή. Στο τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Μπάτμαν» της δεκαετίας του ’60 έπαιξε την κακοποιό Μινέρβα, η οποία χρησιμοποιούσε σεσουάρ μαλλιών για να κλέψει πληροφορίες από τον εγκέφαλο των ανδρών.

Τα τελευταία χρόνια απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις για λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων κατάγματα και αμυχές από ένα αυτοκινητιστικό. Είχε επίσης πάθει εγκεφαλικό και κάταγμα στο ισχίο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του δεξιού ποδιού της ακρωτηριάστηκε το 2011 λόγω κάποιας μόλυνσης.

17419317H φυγή στις ΗΠΑ και οι εννέα γάμοι

Η Σάρι Γκαμπόρ -όπως ήταν το πλήρες όνομά της- ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας. Κατέκτησε τον τίτλο της Μις Ουγγαρία τη δεκαετία του ’30 και, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κατέφυγε με τις αδερφές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας τον πρώτο της σύζυγο, έναν Τούρκο διπλωμάτη, τον Μπουρχάν Μπέλγε.

Οταν εγκαταστάθηκε στο Χόλιγουντ, παντρεύτηκε τον Χίλτον, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Φραντσέσκα, f5 40που πέθανε το 2015. Το 1949, μετά το διαζύγιό της από τον Χίλτον, παντρεύτηκε τον Βρετανό ηθοποιό Τζορτζ Σάντερς, τον οποίο αργότερα περιέγραψε ως τη μοναδική της αγάπη.

Σύζυγοί της υπήρξαν επίσης ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας Χέρμπερτ Χάτνερ, ο μεγιστάνας πετρελαίου Τζόσουα Κόσντεν, ο σχεδιαστής της κούκλας Μπάρμπι Τζακ Ράιαν, ο δικηγόρος για τα διαζύγιά της Μάικλ Ο’ Χάρα, ο κόμης Φελίπε ντε Αλμπα του Μεξικού και ο Φρέντερικ Πριντς φον Ανχαλτ.

Ο γάμος της με τον Ντε Αλμπα ακυρώθηκε γιατί, όταν τον παντρεύτηκε, δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμη το διαζύγιό της από τον Ο’ Χάρα. Ο γάμος της το 1986 με τον, 73χρονο σήμερα, Φον Ανχαλτ, που κράτησε έως τον θάνατό της, ήταν ο μακροβιότερος.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

paketo prosforon 26x16 copy

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...