Επιβολή τέλους (5% με ΦΠΑ 24%) στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και internet επί του μηνιαίου λογαριασμού

Ερχεται από τον Ιανουάριο το τέλος 5% στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και internet

Ερχεται από τον Ιανουάριο το τέλος 5% στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και internet. Τις λεπτομέρειες για την επιβολή του τέλους που θεσπίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, το ποσοστό του τέλους ορίζεται σε 5% επί του μηνιαίου λογαριασμού που θα εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και σε αυτό θα επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στο 6,2% για τους καταναλωτές.

Το τέλος επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης τηλεφωνίας, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας εισπράττουν από τους συνδρομητές το τέλος και το αποδίδουν στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από τον χρόνο της εξόφλησης του λογαριασμού από τον καταναλωτή.

Συνέπειες

Οι αντιδράσεις για το μέτρο έχουν ήδη διατυπωθεί. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες από την επιβολή ακόμη μιας πρόσθετης φορολόγησης. Σε σχετική ανακοίνωση ο σύνδεσμος αναφέρει ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα τόσο απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

paketo prosforon 26x16 copy

Επίσης, τονίζεται, η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου θα πλήξει τον μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμη και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ