Καταρρίφθηκε ο «μύθος» του γκι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περίφημο φυτό με τον κόκκινο καρπό, με το οποίο στολίζουμε το σπίτι κάθε Χριστούγεννα, είναι τελικά αρκουδοπούρναρο (!) ένας θάμνος που φυτρώνει δίπλα στα έλατα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περίφημο φυτό με τον κόκκινο καρπό, με το οποίο στολίζουμε το σπίτι κάθε Χριστούγεννα, είναι τελικά αρκουδοπούρναρο (!) ένας θάμνος που φυτρώνει δίπλα στα έλατα

Τον «μύθο» του γκι καταρρίπτουν οι επιστήμονες, ξεκαθαρίζοντας ότι το περίφημο φυτό με τον κόκκινο καρπό με το οποίο στολίζουμε το σπίτι τα Χριστούγεννα είναι… αρκουδοπούρναρο!

Το γκι -ή ου, όπως το λένε οι Γάλλοι-, σημειώνουν οι ειδικοί, δεν είναι παρά ένα ημιπαράσιτο που βγαίνει επάνω στα έλατα, ωστόσο το αρκουδοπούρναρο είναι ο θάμνος που φυτρώνει δίπλα στα έλατα.

«Το αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium) είναι από τα πιο σημαντικά φυτά του χειμώνα, μαζί με τα έλατα, έχει συνήθως θαμνώδη μορφή και φύεται σε μεγάλο υψόμετρο μέσα σε δάση. Χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους, αλλά πολλοί το αποκαλούν γκι, που όμως είναι λάθος, καθώς το γκι (Viscum album) είναι ένα ημιπαράσιτο» εξηγεί ο δρ Γεώργιος Φωτιάδης, δασολόγος-φυτοκοινωνιολόγος.

paketo prosforon 26x16 copy

Το αρκουδοπούρναρο έγινε το φυτό των Χριστουγέννων επειδή δεν ρίχνει τα φύλλα του κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ο καρπός του είναι ώριμος την εποχή των γιορτών. Στο παρελθόν, που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και ως εκ τούτου λαμπάκια αλλά και τα υπόλοιπα στολίδια του εορταστικού διάκοσμου αποτελούσε το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Δηλητηριώδεις σπόροι

Ο καθηγητής διευκρίνισε πως, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, οι καρποί του δεν είναι δηλητηριώδεις, όμως είναι οι σπόροι που έχουν μέσα τους. Τους αρχαίους χρόνους, σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, το αρκουδοπούρναρο έφερνε γούρι, έδιωχνε τα μάγια και έφερνε ευτυχία στα νεόνυμφα ζευγάρια. Οι διακοσμήσεις τον Δεκέμβριο με αρκουδοπούρναρο πιθανότατα προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Σατουρνάλια, της γιορτής αφιερωμένης στον θεό Σατούρνους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ