Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινείται νομικά το Βρετανικό Μουσείο για τον υπάλληλο που πούλησε αρχαιότητες στο...

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας προσέφυγε το Βρετανικό Μουσείο,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Ενα κολέγιο για VIP και βασιλιάδες!

Το ελβετικό σχολείο Le Rosey ιδρύθηκε το 1880, έχει ετήσια δίδακτρα 100.000 ευρώ και απλώνεται σε 280 στρέμματα!

Τα δισεκατομμύριά τους δεν μπορούν να τους γλιτώσουν από τα θρανία. Μπορούν όμως να τους εξασφαλίσουν μια καρέκλα στο πιο exclusive ιδιωτικό σχολείο του κόσμου. Ο λόγος για το «Le Rosey», το κολέγιο της ελίτ, εκεί όπου οι γαλαζοαίματοι, οι μεγιστάνες, οι VIP, ακόμα και οι δικτάτορες στέλνουν τα παιδιά τους για να σπουδάσουν. Αυτά τα παιδιά που κάποια μέρα θα βρεθούν με τα ηνία ολόκληρων αυτοκρατοριών στα χέρια τους, να πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας ή μιας ολόκληρης χώρας. Παρά το αστρονομικό ποσό των διδάκτρων -100.000 ευρώ ετησίως- οι αιτήσεις εγγραφής έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που το ελβετικό σχολείο αποφάσισε πρόσφατα να επεκταθεί.

Το πιο ελιτίστικο σχολείο στον κόσμο βρίσκεται στην περιοχή Ρολ και περιβάλλεται από αμπελώνες και γεωργικές εταιρείες. Η λίστα με τους γαλαζοαίματους που έχουν φοιτήσει σε αυτό δεν έχει τελειωμό: ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, οι πρίγκιπες Βιτόριο Εμανουέλε και Εμανουέλε Φιλιμπέρτο του οίκου της Σαβοΐας, ο Αγά Χαν Καρίμ του Ιράν, ο πρίγκιπας στιλίστας Εγκον φον Φίρστενμπεργκ, ο βασιλιάς Αλβέρτος του Βελγίου, ο Σάχης της Περσίας, καθώς και γόνοι των βασιλικών οικογενειών της Αιγύπτου και της Γιουγκοσλαβίας. Στα θρανία του σχολείου έχουν καθίσει και πολλοί αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Τζον Λένον και η Νταϊάνα Ρος, αλλά και σχεδόν όλοι οι απόγονοι των μεγάλων αμερικανικών δυναστειών, από τους Ροθτσάιλντ μέχρι τους Ροκφέλερ και τους ντι Ποντ. Τα τελευταία χρόνια το σχολείο «Le Rosey» έχει προσελκύσει και πολλούς γόνους ισχυρών οικογενειών της Ανατολής, αλλά και νεόπλουτων της Ρωσίας.

Οι μαθητές του σχολείου, που ιδρύθηκε το 1880, είναι όλοι κι όλοι 360 κάθε χρόνο, ηλικίας 7 έως 18 ετών. Στην πλειονότητά τους είναι Γάλλοι, Αμερικανοί και Ελβετοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποσό των διδάκτρων δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των βιβλίων ούτε οι στολές των μαθητών. Η ημέρα γι’ αυτούς ξεκινάει στις 7.00 το πρωί και συνήθως τελειώνει γύρω στις 10.00 το βράδυ. Οι μαθητές παρακολουθούν οκτώ μαθήματα καθημερινά, διάρκειας 45 λεπτών το καθένα, και στη συνέχεια τις απογευματινές ώρες επιδίδονται σε αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Αλλωστε στα 280 στρέμματα που καταλαμβάνει το σχολείο υπάρχουν γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου και ράγκμπι, καθώς και θέατρα, γυμναστήρια, πισίνες, ένα κέντρο ευεξίας, εγκαταστάσεις για σκοποβολή, τοξοβολία, ιππασία και ποδηλασία – και όχι μόνο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα δωμάτια των μαθητών είναι πολύ λιτά, αφού περιλαμβάνουν ένα μονό κρεβάτι, ένα κομοδίνο και ένα μικρό γραφείο. Εκεί δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ολοι οι μαθητές λαμβάνουν τα ίδια κλινοσκεπάσματα, τα οποία ανανεώνονται δύο φορές την εβδομάδα. «Από τη στιγμή εγγραφής στο “Le Rosey” όλοι οι μαθητές λαμβάνουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα από το επώνυμο ή την πιθανή βασιλική καταγωγή τους» επιβεβαιώνει η διεύθυνση του σχολείου.

Απόφοιτοι made in Greece

Από τη μακρά λίστα των ισχυρών αποφοίτων του ελίτ κολεγίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι αργότερα έκαναν λαμπρή καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Νίκολας Νεγρεπόντης, ο Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας που είναι διεθνώς γνωστός ως ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του ερευνητικού εργαστηρίου Media Lab που ανήκει στο MIT. Τα παιδιά του Σταύρου Νιάρχου πέρασαν επίσης από τα θρανία του “La Rosay”, ακριβώς όπως και η Μαρί-Σαντάλ, νυν σύζυγος του μικρότερου γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλου. Αν και μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, σε ηλικία 9 ετών μπήκε «εσωτερική» στο ελβετικό σχολείο για να συνεχίσει τη μετέπειτα εκπαίδευσή της στο Παρίσι. Σήμερα θεωρείται επιτυχημένη σχεδιάστρια παιδικών ρούχων και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....