Νέα πειράματα ρίχνουν φως στη δυσλεξία!

Επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται απλώς για διαταραχή της ανάγνωσης

Επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται απλώς για διαταραχή της ανάγνωσης

Τη νευρολογική αιτία της δυσλεξίας υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται απλώς για μία διαταραχή της ανάγνωσης!

Αντίθετα, όπως έδειξαν τρία πειράματα με 150 συμμετέχοντες που έκαναν επιστήμονες από το Boston University και το MIT, η δυσλεξία χαρακτηρίζεται από μικρότερη -ως και κατά το ήμισυ- ικανότητα προσαρμογής των δυσλεξικών γενικά στις αισθητηριακές πληροφορίες.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο στον γραπτό λόγο αλλά και στα οπτικά ερεθίσματα. Κοινώς, οι άνθρωποι που πάσχουν από τη διαταραχή (και οι οποίοι υπολογίζονται στο 15%-20% του πληθυσμού) δυσκολεύονται να προσαρμόσουν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους με την επανάληψη, με αποτέλεσμα κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο ερέθισμα να… παλεύουν σαν να ήταν η πρώτη φορά.

Αυτές οι εγκεφαλικές διαφορές χαρακτηρίζονται «ευρέως φάσματος» και, σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuron», αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της διαταραχής από τους επιστήμονες. Στο πρώτο πείραμα οι συμμετέχοντες άκουσαν μία σειρά από λέξεις, τις οποίες διάβαζαν πρώτα ένας και έπειτα πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα.

Τα άτομα χωρίς δυσλεξία προσαρμόστηκαν σε κάθε ομιλητή μετά το πρώτο άκουσμα, αλλά όσοι έπασχαν από τη διαταραχή εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ακόμη και στον έναν ομιλητή.
Στο δεύτερο πείραμα οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε οπτικές εικόνες, κάποιες από τις οποίες επαναλαμβανόμενες. Και πάλι οι δυσλεξικοί χρειάστηκε να προσαρμοστούν στις επαναλαμβανόμενες εικόνες κάθε φορά από την αρχή.

Σχετικά νωρίς

Στο τρίτο πείραμα συμμετείχαν παιδιά ηλικίας έξι ως εννέα ετών, αποδεικνύοντας ότι η δυσλεξία εμφανίζεται σχετικά νωρίς. «Αυτό δείχνει πως τα ελλείμματα είναι πιο γενικά, σε όλο τον εγκέφαλο» σχολίασε ο Tyler Perrachione, που συμμετέχει στην έρευνα. «Η προσαρμογή είναι κάτι που κάνει ο εγκέφαλος για να κάνει πιο εύκολες τις δύσκολες δουλειές. Οι δυσλεκτικοί όμως δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα». Γιατί όμως η δυσλεξία αναγνωρίστηκε ως διαταραχή της ανάγνωσης; Επειδή, εξηγούν οι ειδικοί, η διαδικασία της ανάγνωσης είναι αρκετά σύνθετη, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αισθητή η διαταραχή.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ