Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Το Χόλιγουντ «σκοτώνει» τους νάνους

Οι «μίνι σταρ» της βιομηχανίας του θεάματος, που έζησαν το όνειρο, απέκτησαν δόξα και χρήμα, και τελικά βρέθηκαν νεκροί, από τις καταχρήσεις ή τα ψυχολογικά προβλήματα

Από την εποχή του «Μάγου του Οζ» οι νάνοι ηθοποιοί συρρέουν στο Χόλιγουντ για να ζήσουν τη δική τους «mini me» βερσιόν της διασημότητας. Οι μικροί άνθρωποι, όμως, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ο θάνατος της «Μίνι Κιμ Καρντάσιαν», που δεν ξεπερνούσε το 1,20 μ. σε ύψος, αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία του θεάματος δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή των «σόου με τέρατα», σε επίπεδο μεταχείρισης αυτών των ανθρώπων.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μίνι Κιμ -κατά κόσμον Κίμπερλι Τριπ-, που δούλευε στο Beacher’s Madhouse, ένα καμπαρέ στο ξενοδοχείο «Hollywood Roosevelt», πριν από κάποιους μήνες βρέθηκε από τον σύντροφό της Μίνι Κάνιε (Ρίκι Σελς Τζούνιορ) νεκρή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός τους στο Λας Βέγκας. Είχαν μετακομίσει στην πόλη για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα νέου καμπαρέ, που είχε ανοίξει στο ξενοδοχείο «MGM Grand», όπου μικρόσωμοι άνθρωποι προσφέρουν από αέρος σέρβις στα τραπέζια, αφού ξεπηδήσουν μέσα από ψεύτικα οπίσθια ελέφαντα.

Ο θάνατός της στα 32 χρόνια της προκάλεσε ερωτήματα, τα οποία το αφεντικό της Τζεφ Μπίτσερ, που έχει αποκτήσει περιουσία 50.000.000 δολαρίων χάρη στη «μίνι αυτοκρατορία του», απέδωσε απλοϊκά στο κατά κανόνα μικρό προσδόκιμο ζωής των νάνων, επειδή έχουν… μικρή καρδιά. Η αλήθεια όμως, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έκθεση, ήταν διαφορετική: η Μίνι Κιμ πέθανε από τη συστηματικά μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

werge 1Η showbiz είναι γεμάτη από ιστορίες καλλιτεχνών με αυτοκαταστροφικές τάσεις. Στην περίπτωση των νάνων, όμως, αυτό που τις προκαλεί δεν είναι μόνο το στρες της διασημότητας.

Δυσπλασίες

Από τότε που ξεκίνησε αυτό που αποκαλούμε «θέαμα», οι νάνοι ήταν μερικά από τα πιο δημοφιλή «στελέχη» της, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους. Η υποτιμητική παρουσίαση της εμφάνισής τους, αποτέλεσμα δυσπλασιών που προκαλούνται από 200 διαφορετικές νόσους, προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς από τους μικρόσωμους καλλιτέχνες, εξαιτίας της χλεύης που επιφέρει. Από την άλλη, δεδομένου ότι δεν έβρισκαν εύκολα άλλη δουλειά, οι νάνοι ελκύονταν πάντα από το θέαμα και το Χόλιγουντ λειτούργησε σαν πανίσχυρος μαγνήτης γι’ αυτούς. Σχεδόν το 20% από τους 10.000 νάνους στην Αμερική δηλώνει ως κατοικία του το Λος Αντζελες. 

Σε επίπεδο κινηματογραφικών παραγωγών, «Ο Μάγος του Οζ» εξακολουθεί να έχει το ρεκόρ των περισσότερων νάνων σε μία ταινία. «Λέγεται ότι το στούντιο έψαχνε 300 νάνους» λέει στο Hollywood Reporter o Στίβεν Κοξ, συγγραφέας του βιβλίου «The Munchkins of Oz».

Τελικά, το στούντιο MGM αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με 124. Τους μάζεψε ο Λίο Σίνγκερ, Γερμανοεβραίος μετανάστης, που ταξίδευε και τους αγόραζε από τις φτωχές οικογένειές τους (κυρίως αγροτικές), καθώς λόγω του σωματότυπού τους δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν στις χειρωνακτικές εργασίες.

Υπήρχαν διάφορες φήμες ότι οι νάνοι της ταινίας «Ο Μάγος του Οζ» έκαναν όργια τα βράδια. Τις ιστορίες αυτές αναπαρήγαγε και η ίδια η Τζούντι Γκάρλαντ, η οποία σε τηλεοπτική της συνέντευξη το 1967 τους αποκαλούσε «μικρούς μεθύστακες», που «τα ‘σπαγαν κάθε βράδυ» και έπρεπε να τους μαζεύουν με δίχτυα. Αυτό που δεν σχολίασε ήταν ότι οι νάνοι της ταινίας πληρώθηκαν λιγότερο από τον σκύλο, τον Τότο, και δεν είδαν ποτέ τα ονόματά τους στους τίτλους της ταινίας. Από αυτούς, εξακολουθεί να ζει ο Τζέρι Μάρεν, που είναι 96 ετών.

Γιατί, όμως, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αντιδράσει τόσα χρόνια για όσα βιώνουν; «Τι θέλετε να δείτε; Μια ομάδα από μικρόσωμους ανθρώπους να διαμαρτύρονται; Τότε αυτό θα το δείξουν οι ειδήσεις και θα φαντάζει αστείο για το κοινό» σχολιάζει ο 47χρονος νάνος ηθοποιός Μάρτιν Κλέμπα, που έχει υποδυθεί τον Μάρτι werge 2στους «Πειρατές της Καραϊβικής».

Κρεμάστηκε

Ούτε η επιτυχία, όμως, είναι ικανή να θωρακίσει τους «μικρούς ανθρώπους» της showbiz. Ο Μάικλ Γκίλντεν υποδύθηκε τον Ιγοκ το 1983 στην ταινία «Η επιστροφή των Τζεντάι» και τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν η ζωή του έμοιαζε με παραμύθι.

Οι ρόλοι του σε δημοφιλείς σειρές διαδέχονταν ο ένας τον άλλον και παντρεύτηκε την -επίσης νάνο- ηθοποιό Μέρεντιθ Ιτον. Το 2006, όμως, η Ιτον βρήκε τον σύζυγό της κρεμασμένο στο σπίτι τους στο Λος Αντζελες. Ηταν μόλις 44 ετών.

Η διαμαρτυρία του «Λάνιστερ» στις Χρυσές Σφαίρες του 2012 

Η οργάνωση Little People of America (LPA), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’50, προσπαθεί να προστατεύει τους νάνους από την εκμετάλλευση.

Ο νυν ταμίας της οργάνωσης, ο 53χρονος Τόμας Χέρσεϊ, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της Sony Pictures, έχει την ευθύνη για την Περιοχή 12, η οποία περιλαμβάνει την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα, στην οποία ζουν περίπου 700 μέλη της οργάνωσης, πολλά από τα οποία δουλεύουν στη βιομηχανία του θεάματος.

Η επίσημη στάση της οργάνωσης είναι ότι κάθε μικρόσωμος άνθρωπος μπορεί να επιλέγει σε τι θέαμα θέλει να συμμετέχει, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που παρεμβαίνει, όταν κάποια επιχείρηση εκμεταλλεύεται τους νάνους ή θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πρόσφατα ζήτησε από κλαμπ στον Καναδά να σταματήσει το «πέταγμα νάνου», ένα θέαμα κατά το οποίο νάνοι εκσφενδονίζονται σε στρώματα ή σε επενδυμένους με αφρό τοίχους.

Διάσημος

Ο Πίτερ Ντίνκλατζ, ο πιο διάσημος νάνος ηθοποιός όλων των εποχών, που έχει υποδυθεί τον Τίριον Λάνιστερ στο «Game of Thrones», διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτήν τη διασκέδαση κατά τη διάρκεια της βράβευσής του στις Χρυσές Σφαίρες το 2012.

H LPA φιλοδοξεί η επιτυχία του 47χρονου ηθοποιού- ο οποίος παραδέχεται ότι δεν νιώθει πάντα καλά με τη σωματική του διάπλαση, γι’ αυτό αρνείται τον ρόλο
του εκπροσώπου των νάνων- να αλλάξει την οπτική του Χόλιγουντ απέναντί τους.

Ο αλκοολισμός, οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη

Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία για τα επίπεδα αυτοκτονιών και κατάθλιψης στους νάνους, αλλά τα περιστατικά είναι ανησυχητικά. Η κατάχρηση ουσιών είναι επίσης πολύ διαδεδομένη. Ο Βερν Τρόγιερ, ο «Mini me», ο μικροσκοπικός κλώνος του δόκτορος Κακού στην ταινία του 1999 «Οστιν Πάουερς: Ο κατάσκοπος που με κουτούπωσε», δεν βίωσε ωραία τη διασημότητα. «Είχα ένα μικρό πρόβλημα με το αλκοόλ» παραδέχτηκε, με διάθεση να υποβαθμίσει την περιπέτεια που έζησε. Ο 47χρονος ηθοποιός παραλίγο να πεθάνει από δηλητηρίαση με αλκοόλ το 2002, λίγο μετά τον χωρισμό του από την αρραβωνιαστικιά του, το μοντέλο του «Playboy» Ζενεβιέβ Γκάλεν. Το 2005 μέθυσε σε σημείο που ούρησε στο γυμναστήριο του σπιτιού που μοιραζόταν με την επαγγελματία παλαίστρια Τσάινα και το σχετικό βίντεο έγινε viral. Το 2008 το TMZ πρόβαλε ροζ βίντεο που είχε κάνει με την τότε σύντροφό του Ράναε Σράιντερ, την οποία γνώρισε στην έπαυλη του «Playboy». «Ηταν μια κακή περίοδος της ζωής μου. Εμαθα από αυτά και προχώρησα» δηλώνει τώρα ο ηθοποιός, με ύψος μόλις 81 εκατοστά, που έχει το ρεκόρ Γκίνες του πιο κοντού ηθοποιού.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...