«Αυτοκτονία» καρκινικών κυττάρων!

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που μπορεί και περιορίζει την εξάπλωση της νόσου

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που μπορεί και περιορίζει την εξάπλωση της νόσου

Ενα «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του διαβήτη και της υπέρτασης αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον περιορισμό της εξάπλωσης της επάρατης νόσου, οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στην «αυτοκτονία»!

Τη σχετική έρευνα έκανε η επιστημονική ομάδα του δρος Michael Hall από το Biozentrum του University of Basel στην Ελβετία, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances».

Οπως αποδείχθηκε, η ουσία metformin (μετφορμίνη), που συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό με το αντιυπερτασικό σκεύασμα syrosingopine αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση πολλών ειδών καρκίνου.
«Για παράδειγμα», αναφέρει ο ερευνητής Don Benjamin, «σε δείγματα ασθενών με λευχαιμία δείξαμε ότι σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα σκοτώθηκαν από το συγκεκριμένο κοκτέιλ και μάλιστα σε δόσεις που δεν ήταν τοξικές για τα φυσιολογικά κύτταρα… ενώ και τα αιμοκύτταρα από υγιείς δότες δεν επηρεάστηκαν από τη θεραπεία».

Ο συνδυασμός φαρμάκων δοκιμάστηκε και σε πειραματόζωα με καρκίνο του ήπατος. Διαπιστώθηκε ότι μετά τη θεραπεία περιορίστηκε η αύξηση του μεγέθους του συκωτιού (ηπατομεγαλία) που οφειλόταν στον καρκίνο, ενώ περιορίστηκαν -και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίστηκαν εντελώς- οι καρκινικοί όζοι.

Τα μιτοχόνδρια

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο φάρμακα συνδυαστικά περιορίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων, με αποτέλεσμα να μειώνουν την «τροφοδοσία» των καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευάλωτα και οδηγώντας τα σε προγραμματισμένο θάνατο. Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει και παλαιότερα την αντικαρκινική ιδιότητα της μετφορμίνης.

Ομως από μόνη της η ουσία δεν ήταν χρήσιμη, καθώς έπρεπε να αυξηθεί σημαντικά η δοσολογία της για να δράσει, γεγονός που είχε σοβαρές παρενέργειες. Κάνοντας μια σειρά δοκιμών οι Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν τελικά ότι το συγκεκριμένο αντιυπερτασικό σκεύασμα αυξάνει την αποτελεσματικότητά της, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει μελλοντικά την κλινική χρήση συνδυαστικών θεραπειών κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με τον δρα Benjamin, «μπορέσαμε να καταδείξουμε ότι δύο γνωστά φάρμακα οδηγούν σε πιο ισχυρά αποτελέσματα… σε σχέση με κάθε φάρμακο χωριστά».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ