Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ξέσπασε η Έλενα Χριστοπούλου: «Να με κυνηγάς, να με πολεμάς, να με...

Η Έλενα Χριστοπούλου καλεσμένη της εκπομπής «Έλεος» αναφέρθηκε στα...

Πτώση αεροσκάφους: Βρέθηκε νεκρός και ο πιλότος του F-4, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Δυστυχώς νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του αεροσκάφους της πολεμικής...

«Ζούγκλα» το survivor με το κινητό της Ασημίνας

Μετά τις ερωτικές συναντήσεις του Μάριου Πρίαμου και της...

Το αντίο της Παναγιώταρου στον υποσμηναγό του μοιραίου αεροσκάφους – Ήταν συμμαθητή...

Οσοι γνώριζαν τον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα...

Χάνεται οριστικά το μισό εισόδημα

Με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και με βάση τον νέο υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών «αφανίζονται» οικονομικά επαγγελματίες και αγρότες

Σε φόρους και εισφορές θα καταλήγει από φέτος το μισό εισόδημα από αυτό που δηλώνουν επαγγελματίες και αγρότες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου!

Επιπλέον, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βασίζεται στο εισόδημα της προηγούμενης χρήσης, το οποίο όμως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις στα μέσα κάθε χρονιάς.

Ετσι για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του 2015, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι μοιραίο να προκληθεί χάος, γιατί τότε θα συγκριθούν τα εισοδήματα του 2015 και του 2016 και οι τυχόν διαφορές θα συμψηφιστούν ισομερώς, σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Δεκέμβριο.

Πιο αναλυτικά, αυξημένες θα είναι από φέτος και οι εισφορές 650.000 αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων που υπάγονται στον ΟΓΑ, καθώς το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς τους διαμορφώνεται σε 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος και σκαρφαλώνει στο 20% έως το 2022.

Η μηνιαία καταβολή

Για τους αγρότες, ως κατώτατο εισόδημα για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται το ποσό που αναλογεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08×70%=410,26 ευρώ), ενώ ως ανώτατο όριο το δεκαπλάσιο του ποσού αυτού (586,08×10=5.860,80 ευρώ). Δηλαδή, τα ασφάλιστρά τους αρχίζουν από 86 ευρώ τον μήνα κατ’ ελάχιστο και φτάνουν στα 1.032 ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών υπάγονται:

 Οσοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια.

Οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, καθώς και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα (έως 100 kW).

Οι απασχολούμενοι στον κλάδο του αγροτουρισμού και της αγροβιοτεχνίας.

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αγρότισσες που είναι παράλληλα και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και οι λιανοπωλητές σε λαϊκές αγορές.

Πότε καταφτάνουν τα ειδοποιητήρια και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Τσουχτερά ασφάλιστρα θα αναγκαστούν να πληρώσουν από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω του νέου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο 26,95% του εισοδήματος του 2015. Επιπλέον, ακόμα και όσοι επαγγελματίες έχουν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα θα υποχρεούνται να πληρώσουν την κατώτατη μηνιαία εισφορά, που ανέρχεται στα 117,22 ευρώ! Οι ασφαλισμένοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα «φουσκωμένα» ασφάλιστρα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Οπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι δήλωσαν ή θα δηλώσουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ ετησίως, αφού οι νέες εισφορές που θα καταβάλουν θα είναι αυξημένες από 3,5% έως και 257% (αναλόγως του εισοδήματος), σε σύγκριση με αυτά που πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, στην τέταρτη ασφαλιστική κλάση, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 42.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ετήσιες εισφορές 9.205,58 ευρώ, από 5.492 ευρώ που κατέβαλε με το προηγούμενο καθεστώς. Ως κατώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών ορίζονται τα 586,08 ευρώ, που αντιστοιχούν στον βασικό μισθό για άγαμους μισθωτούς άνω των 25 ετών. Επομένως, η κατώτατη εισφορά που θα καταβάλλουν εταιρίες ή επαγγελματίες που εμφανίζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη από την άσκηση δραστηριότητας είναι τα 117, 22 ευρώ. Ως ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος ορίζεται το δεκαπλάσιο του μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, με ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη τα 1.172 ευρώ τον μήνα.

Με μικρότερο των 7.032 ευρώ

Η θέσπιση του κατώτατου πλαφόν φέρνει ακόμη μια αδικία για όσους δήλωναν ή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 7.032 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ μηνιαίως. Αυτοί οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 1.895 ευρώ σε ετήσια βάση ή 158 ευρώ τον μήνα για σύνταξη και ασθένεια.

Σε δεινή θέση θα βρεθούν και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν απώλεια εισοδήματος το 2016 σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα αναγράφουν ποσά ασφαλίστρων που έχουν υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015. Μόνο μετά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016 θα λάβουν τον Ιούλιο νέα, επικαιροποιημένα και θα γίνει συμψηφισμός.

Τέλος, διπλά χαμένοι θα είναι όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή εργάζονται και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών, αμειβόμενοι με μισθό και με μπλοκάκι. Οσοι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, που εργάζονται στο Δημόσιο ή σε ΔΕΚΟ, διατηρήσουν τη διπλή ασφάλιση το 2017 θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά από 1/1/2017 διπλές εισφορές: και τις παλαιές (ως μισθωτοί) και τις νέες, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως αυτό το ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ έχει 30 χρόνια διαφορά και δεν φαίνεται καθόλου

Ο γνωστός πρωταγωνιστής βγήκε για ψώνια στο κέντρο της...

Συγκλονίζει ο Τέρης Χρυσός: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

«Σασμός»: Ο Λευτέρης επισκέπτεται τον πεθερό του Φαρμάκη και τα μαθαίνει όλα

Η Στέλλα στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Σασμός» ζητά...

Επιχειρηματίας, πρώην σύζυγος τηλεπερσόνας με ύφος πολλά καρδιναλίων στο Μονακό

Αλαλούμ είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κοσμική Αθήνα,...

Αδελφός Κατερίνας Γώγου: «Να μην ακούω βλακείες ότι αυτοκτόνησε»

Στην εκπομπή «Στούντιο 4» μίλησε ο αδελφός της αείμνηστης...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος

Συνέλαβαν τον Πέτρο Τατσόπουλο χθες βράδυ στο Κολωνάκι

Το βράδυ της Δευτέρας ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν ομιλητής...