Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάος (!) στα δημόσια νοσοκομεία

Ρεπορτάζ-κόλαφος από την εφημερίδα «The Guardian»! «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

Ρεπορτάζ-κόλαφος από την εφημερίδα «The Guardian»! «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

Τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, γιατροί και υγειονομικοί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία περιγράφει σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αναφέρει ότι στην Ελλάδα «ασθενείς οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν»!

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία είναι του 2011 και του 2012 και το ρεπορτάζ δεν στηρίζεται σε καμία τεκμηριωμένη μελέτη της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ.
Παράλληλα επιτίθεται σε εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας».

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε -για πολλοστή φορά- την ανησυχία του για την κατάρρευση του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι «καταγράφεται πλέον και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό». Ειδικότερα στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν πεθαίνουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος και επισημαίνει ότι «τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Θανατηφόρες λοιμώξεις

Το ρεπορτάζ επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ’ εκτίμηση 3.000 θανάτους τον χρόνο.

Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θαλάμους νεογνών. «Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» είπε ο κ. Γιαννάκος και περιέγραψε την πρόσφατη περίπτωση της γυναίκας που έχασε τη ζωή της έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στο πόδι στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου: «Οι περικοπές είναι τέτοιες, που ακόμα και στις ΜΕΘ έχουμε χάσει 150 κρεβάτια». Συχνά, όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι, που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως.

Από το 2009 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο (πάνω από 5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ ως το 2014 οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από το 9,9%, όπως ίσχυε προ κρίσης. O «Guardian» αναφέρει επίσης ότι δεν γίνονται προσλήψεις, τη στιγμή που πάνω από 25.000 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τα νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι περισσότεροι από 2.500.000 Ελληνες είναι υγειονομικά ακάλυπτοι και στα περισσότερα νοσοκομεία δεν γίνονται βασικές εξετάσεις αίματος λόγω ελλείψεων υλικών.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...