Η πρωτεΐνη που προστατεύει τους νευρώνες

Η δράση της Nrf2 κατά νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως δείχνουν τα πρώτα πειράματα

Η δράση της Nrf2 κατά νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως δείχνουν τα πρώτα πειράματα

Μια θαυματουργή πρωτεΐνη που δρα κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντινγκτον και η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), ανακάλυψαν οι επιστήμονες από τα ερευνητικά ινστιτούτα Gladstone.

Η Nrf2, όπως ονομάζεται, περιορίζει δύο άλλες «αμαρτωλές» πρωτεΐνες, υπεύθυνες για την ανάπτυξη των νόσων, τις LRRK2 και άλφα-συνουκλεΐνη, οι οποίες μεταλλάσσονται και συγκεντρώνονται στους νευρώνες, καταστρέφοντάς τους σταδιακά και οδηγώντας τους σε κυτταρικό θάνατο.

Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η Nrf2 χρησιμοποιεί διαφορετικά «όπλα» για να περιορίσει τον σχηματισμό των δύο επιβλαβών πρωτεϊνικών συγκεντρώσεων. Τα πειράματα έγιναν σε νευρώνες πειραματόζωων και σε ανθρώπινα νευρικά κύτταρα, που είχαν δημιουργηθεί από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και είχαν προγραμματιστεί για να παρουσιάσουν μεταλλάξεις είτε της πρωτεΐνης LRRK2 είτε της άλφα-συνουκλεΐνης.
Χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό ρομποτικό μικροσκόπιο, οι ειδικοί παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη των νευρώνων μέσα από τα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.

Παρατήρησαν ότι η Nrf2 καταπολεμά τη μεταλλαγμένη LRRK2, ωθώντας την να παραμένει στα νευρικά κύτταρα σε μορφή που δεν είναι επιβλαβής. Ταυτόχρονα επιταχύνει τη διάσπαση και την απομάκρυνση της άλφα-συνουκλεΐνης. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Gaia Skibinski, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη «προστατεύει τα κύτταρα από τις νόσους καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη έχουμε ανακαλύψει».

«Πράσινο φως»

Την ίδια ώρα ερευνητές από το πανεπιστήμιο Vanderbilt πήραν το πράσινο φως από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές ενός πειραματικού φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία και μια εναλλακτική της αγωγής με αναστολείς της χολινεστεράσης.

Οπως τονίζει ο δρ Craig Lindsley, που συμμετέχει στην έρευνα, «η καθιερωμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ γίνεται με τους αναστολείς της χολινεστεράσης τα τελευταία 25 χρόνια. Εδώ και πολύ καιρό δεν έχει υπάρξει πραγματική επιστημονική πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ