Εγκλειστοι στο «Ανοικτό»

Τέσσερις ισοβίτες, που κρατούνται στις Φυλακές Λάρισας, έχουν γίνει επιμελείς φοιτητές του πανεπιστημίου

Τέσσερις ισοβίτες, που κρατούνται στις Φυλακές Λάρισας, έχουν γίνει επιμελείς φοιτητές του πανεπιστημίου

Τέσσερις άντρες, που κάποτε έβαψαν τα χέρια τους με αίμα, καταδικάστηκαν σε ισόβια και εκτίουν τις ποινές τους στις Φυλακές της Λάρισας, μοιράζονται πλέον την αγάπη τους για τη μάθηση, και μάλιστα είναι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο 28χρονος Θανάσης, ο 45χρονος Κώστας, ο 37χρονος Νίκος και ο 33χρονος Θοδωρής άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε φέτος, μέσα από τις υποτροφίες που έδωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για κρατουμένους σε σωφρονιστικά καταστήματα όλης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τρεις από αυτούς είναι φοιτητές στη Διοίκηση Οικονομίας και ο τέταρτος σπουδάζει Ελληνικό Πολιτισμό. Διαβάζουν, επικοινωνούν με το πανεπιστήμιο και τους καθηγητές τους μέσω διαδικτύου και γράφουν κανονικά τις εργασίες τους.

«Δείχνουν υπευθυνότητα»

Ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας Γιώργος Τράντας παρακολουθεί από κοντά τους τέσσερις φοιτητές, καθώς κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του σχολείου, και κάνει λόγο για μία προσπάθεια που υπερβαίνει όλες τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι τέσσερις ισοβίτες είναι αρκετά επιμελείς στα μαθήματα και στις εργασίες τους. «Δείχνουν επιμέλεια και υπευθυνότητα, πως δεν θα εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους έδωσε η Πολιτεία» εξηγεί ο κ. Τράντας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ένα άμεσο κίνητρο σε αυτή την κίνηση: «Αν περάσουν τα μαθήματα, θεωρούνται εργαζόμενοι, άρα κερδίζουν ημέρες. Επίσης, πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο τούς δίνεται η ελπίδα πιθανόν σε εκπαιδευτική άδεια ή ακόμη και σε έξοδο με όρους ή βραχιολάκι».

Ο κ. Τράντας διευκρίνισε, ακόμη, ότι «ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι κάποιος άνθρωπος που διέπραξε έγκλημα μπορεί να τυγχάνει προνομίων. Ομως, αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν πίσω στην κοινωνία και αυτή οφείλει να μην τους στερήσει τη δυνατότητα να αλλάξουν».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ