Αναγέννηση οστών με νέα θεραπεία

Ενα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης

Ενα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης 

Ελπίδες για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, η οποία εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ενδέχεται να έχει και εφαρμογές στην αποκατάσταση οστών έπειτα από κατάγματα και ορθοπεδικές βλάβες, δίνει νέα ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι έως σήμερα γνωστές θεραπείες -οιστρογονοθεραπεία ή χορήγηση διφωσφονικών- εστίαζαν στην ενδυνάμωση των οστών και την επιβράδυνση της φθοράς τους, αλλά δεν οδηγούσαν στην αναγέννηση οστεϊκών κυττάρων.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η φαρμακευτική χρήση της ουσίας τεριπαρατίδη (PTH), που είναι μεν εγκεκριμένη για θεραπεία αποκατάστασης και αναγέννησης οστών, αλλά με χρονικό περιορισμό διετίας, καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη οστεοσαρκώματος.

Οι ερευνητές του παιδιατρικού ινστιτούτου ερευνών CRI του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας, εντόπισαν μία ουσία που παράγεται στον μυελό των οστών και η οποία συμβάλλει στη δημιουργία νέων οστεϊκών κυττάρων από βλαστοκύτταρα που επίσης υπάρχουν στον μυελό, στη σπονδυλική στήλη.

Πρόκειται για την οστεολεκτίνη ή Clec11a, η οποία, όπως απέδειξαν, βοηθά στην αναγέννηση των οστών με ανάλογο τρόπο όπως η τεριπαρατίδη, χωρίς όμως τις παρενέργειές της.

Συμπτώματα

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, που έκαναν πειράματα σε ποντίκια από τα οποία είχαν αφαιρέσει τα αναπαραγωγικά όργανα, προκειμένου να προσομοιάσουν τις ορμονικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην εμφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, απέδειξαν ότι η χορήγηση οστελεκτίνης στα ενήλικα πειραματόζωα όχι μόνο σταματά τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης -απώλεια οστικής μάζας και βραδεία αποκατάσταση φθοράς οστών-, αλλά οδηγεί και στην ανάπτυξη νέων οστικών κυττάρων με την ίδια αποτελεσματικότητα με την PTH.

Επόμενος ερευνητικός στόχος της ομάδας, υπό τον δρα Sean Morrison, είναι να εντοπίσουν τον υποδοχέα της οστεολεκτίνης για να ερμηνεύσουν και τον μηχανισμό με τον οποίο αυτή λειτουργεί ως αυξητικός παράγοντας στην ανάπτυξη των οστών. Οπως υποστηρίζουν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «eLife», η ουσία αυτή μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή στην αναγεννητική ιατρική.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ