Κύπρος: Στον Δήμο Εγκωμης το μνημείο για τον Σολωμό Σολωμού

Υστερα από 18 χρόνια βρέθηκε -επιτέλους!- το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό προς τιμήν του Κύπριου ήρωα Σολωμού Σολωμού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε με επιθυμία και έξοδα του Νότη Σφακιανάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso» -που πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιοποιήσει τον θερμό τρόπο με τον οποίο ο δημοφιλής τραγουδιστής στο κέντρο Τeatro, όπου εμφανίζεται φέτος, τιμά τη μνήμη του Σολωμού-, το μνημείο θα τοποθετηθεί στη λεωφόρο Ηρώων στη Μακεδονίτισσα του Δήμου Εγκωμης, εκεί όπου βρίσκεται ο τύμβος. Να σημειώσουμε ότι η ομάδα πρωτοβουλίας που χειρίζεται το θέμα της τοποθέτησης του γλυπτού (το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Λαγουβάρδος) είχε ζητήσει αρχικά να μπει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε διότι βρίσκεται απέναντι από το σημείο όπου, στις 14 Αυγούστου 1996, ο Σολωμός Σολωμού, στην προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από φυλάκιο του κατοχικού στρατού στο οδόφραγμα Δερύνειας, δολοφονήθηκε από τα πυρά του καταζητούμενου μέχρι σήμερα Κενάν Ακίν. Στη συνέχεια αναζητήθηκαν άλλα σημεία του νησιού, αλλά, δυστυχώς, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές δημοτικές Αρχές, με αποτέλεσμα το γλυπτό να παραμένει κλεισμένο όλα αυτά τα χρόνια σε ένα κοντέινερ στον Πειραιά.

Τελικά, πριν από λίγο καιρό, η ομάδα πρωτοβουλίας ήρθε σε συνεννόηση με τον Δήμο Εγκωμης (συνοικία της Λευκωσίας) και τον τοπικό άρχοντα Ζαχαρία Κυριάκου για την ανέγερση του εν λόγω μνημείου στα όρια του δήμου. Πλέον έχει ήδη δοθεί η σχετική έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό Σωκράτη Χάσικο, αναμένεται η αντίστοιχη από την πολεοδομία, αλλά και να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.

Αλκίνοος Μπουνιάς

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ