Ποτέ την Κυριακή

Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση του 2014 που επέτρεπε την πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση του 2014 που επέτρεπε την πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

Ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του 2014 που επέτρεπε την πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε Αττική, κεντρική Μακεδονία και νότιο Αιγαίο, καθώς κρίθηκε παράνομη.

Η απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης όριζε με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014 τρεις τουριστικές περιοχές (οκτώ υποπεριοχές) της χώρας, στις οποίες θα επιτρεπόταν πιλοτικά για έναν χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται γι’ αυτό η έκδοση απόφασης από τον αντιπεριφερειάρχη.

Ομως είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η αργία της Κυριακής για τα καταστήματα μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, αφού καθιερώθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 1909.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης είχε μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ύστερα από απόφαση του Τμήματος Αναστολών. Ωστόσο, η οριστική κρίση εκδόθηκε τώρα.

Με την υπ’ αριθμόν 100/2017 απόφαση της Ολομέλειάς του έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Σκεπτικό-καταπέλτης

Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με ένα σκεπτικό-καταπέλτη, που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον και αποτελεί πρόκριμα για μελλοντικές αντίστοιχες προσφυγές, αναφέρεται στα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών: «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολουμένους (ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου που τους δίνει τη δυνατότητα της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένειά τους τακτικού διαλείμματος της εβδομαδιαίας εργασίας».

Οι δικαστές προσθέτουν στο σκεπτικό τους ότι το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του εργαζομένου με τη φυσική και την ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία εντός κάθε εβδομάδας και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και της οικογενειακής ζωής του, για τα οποία μεριμνά το Σύνταγμα. Τονίζουν ακόμη τον θρησκευτικό χαρακτήρα της αργίας της Κυριακής, η οποία έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα κράτη της Ευρώπης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι. Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης έκαναν στο ΣτΕ ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ