Δεκάδες φιάλες κρασιού, που ωρίμαζαν από το 2011 σε βάθος 25 μέτρων χωρίς φως και οξυγόνο, ανασύρθηκαν από τη θάλασσα της Σαντορίνης και «βγήκαν» στην αγορά
Στη Σαντορίνη βρίσκεται ένα υποβρύχιο κελάρι με δεκάδες φιάλες κρασιού, οι οποίες ωριμάζουν σε βάθος 25 μέτρων, χωρίς φως και οξυγόνο, αλλά με μοναδική «συντροφιά» τα… ψαράκια. Το κελάρι ανοίγει κάθε πέντε χρόνια για να αναδυθεί από τον βυθό ο Θαλασσίτης!
ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
Συνολικά 520 φιάλες εσοδείας 2011 ανασύρθηκαν (σώες!) πριν από λίγα 24ωρα και το αποτέλεσμα αυτής της σπάνιας διαδικασίας ωρίμανσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση γευσιγνωσίας, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου στον πολυχώρο Pirée.
Ο Βυθισμένος Θαλασσίτης 2011 της Gaia Wines προέρχεται από την παραδοσιακή ποικιλία ασύρτικο της Σαντορίνης και είναι το μοναδικό κρασί στην Ελλάδα που παλαιώνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο γνωστός οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος κινήθηκε στα πρότυπα του Chateau Larrivet Haut- Brion, το οποίο πειραματίστηκε με την παλαίωση ενός βαρελιού με κρασί του 2009, βυθίζοντάς το μερικώς στη θάλασσα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος κατατάσσει την εταιρία μεταξύ των μόλις δέκα οινοποιείων παγκοσμίως που έχουν τολμήσει αυτό το εγχείρημα. Η ιστορία του Βυθισμένου Θαλασσίτη αρχίζει το 2009, όταν η εταιρία αποφάσισε να επιχειρήσει έναν νέο τρόπο παλαίωσης, χωρίς την παρουσία οξυγόνου.
Ιδανικό περιβάλλον
Με συνεχείς δοκιμές και συγκρίσεις, οι συνθήκες βελτιώθηκαν, η διαδικασία εξελίχθηκε και η θάλασσα της Σαντορίνης αποδείχθηκε ιδανικό περιβάλλον για την εξέλιξη ενός ήδη επιτυχημένου λευκού κρασιού σε ένα παλαιωμένο κρασί, με ώριμη και μεστή γεύση. Ο Θαλασσίτης 2011 διαθέτει λαμπερό χρώμα και δροσερά αρώματα, χωρίς ίχνος οξείδωσης, γεγονός που οφείλεται στην υποθαλάσσια παλαίωσή του. Από τις 520 φιάλες που ήρθαν πάλι στο φως, 211 αριθμημένες φιάλες διατίθενται πλέον στο εμπόριο από επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.