«Ράμπο με ουρά» πήραν τα βουνά

Ελεγχος ετοιμότητας (στη Θράκη) για τους τετράποδους κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν φόβισαν τους τετράποδους κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που πήραν τα βουνά για την καθιερωμένη στρατιωτική εκπαίδευση! Οι σκληροτράχηλοι «Ράμπο» δεν είναι άλλοι από τους σκύλους του Δ’ Σώματος Στρατού, που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

wgegerg 4

Ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της εκπαίδευσης των στρατιωτικών σκύλων και των συνοδών τους πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31 Ιανουαρίου σε ορεινή περιοχή της Θράκης από ειδικό εκπαιδευτή σκύλων του Γ’ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου. Τέτοιου είδους έλεγχοι διεξάγονται τακτικά, καθώς τα ζευγάρια («στοιχεία» στη στρατιωτική γλώσσα) των σκύλων και των συνοδών τους παίζουν σημαντικό ρόλο στις περιπολίες και γενικά στην ασφάλεια των στρατοπέδων και άλλων ευαίσθητων εγκαταστάσεων.

wgegerg 3

Η ανίχνευση και η σύλληψη επίδοξων εισβολέων είναι μόνο μία από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εκπαιδευμένοι τετράποδοι στρατιώτες στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα, το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων χρησιμοποιεί σκύλους για ανίχνευση – εντοπισμό εκρηκτικών και ναρκών, ενώ σε άλλες μονάδες αξιοποιούνται σε καθήκοντα καταδείκτη – περιπόλου ειδικών δυνάμεων, ανιχνευτή ουσιών και διασώστη.

wgegerg 1

Χωρίς υπερβολή, οι σκύλοι του Ελληνικού Στρατού λογίζονται ως πραγματικοί στρατιώτες και αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο σεβασμό! Διαθέτουν όνομα, αριθμό μητρώου και στρατιωτικό δελτίο, όπου καταγράφονται τα στοιχεία τους (φυλή, φύλο, ημερομηνία γέννησης, ιατρικό και εκπαιδευτικό ιστορικό κ.ά.). Αποστρατεύονται σε ηλικία 12 ετών, οπότε παραχωρούνται στον συνοδό με τον οποίο υπηρέτησαν ή φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της μονάδας τους.

wgegerg 2

Οι εξερχόμενοι από την υπηρεσία σκύλοι δικαιούνται κτηνιατρική κάλυψη και νοσηλεία, ενώ σε περίπτωση θανάτου ενταφιάζονται σε Νεκροταφείο Στρατιωτικών Σκύλων, παρουσία του προσωπικού της μονάδας. Οι ράτσες σκύλων που χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό είναι ο γερμανικός και ο βελγικός ποιμενικός.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ