Ηχηρό «κανόνι» για τον ευεργέτη εφοπλιστή!

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος στα δικαστήρια των ΗΠΑ για να μη χάσει από κατασχέσεις τον στόλο του (αξίας $1,77 δισ.)

Τριγμούς στα θεμέλια μιας ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, που έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα, αποκαλύπτει η προσφυγή του ομίλου Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου στην προστασία του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου. Η εξέλιξη έρχεται 32 χρόνια μετά την κατάρρευση στα χέρια του της ναυτιλιακής του πατέρα του Περικλή, Hellenic Lines – το μοναδικό παράδειγμα στην ελληνική ναυτιλία μεγάλης επιχείρησης τακτικών γραμμών, η οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση το 1985.

Σήμερα, το σύνολο των υποχρεώσεων του εφοπλιστή σε δάνεια και οφειλές προς προμηθευτές, όπως ναυπηγεία και εταιρίες καυσίμων, ανέρχεται στα 1,05 δισ. δολάρια και η αξία του στόλου του στα 1,77 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου στο δικαστήριο. Η αδυναμία ομαλής εξυπηρέτησης των οφειλών του αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών στις διεθνείς ναυλαγορές κατά τα τελευταία έτη.

Συνολικά είκοσι τέσσερις εταιρικές οντότητες συμφερόντων του τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, οι μισοί εκ των οποίων δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με τον εφοπλιστή ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων που του έχουν χορηγήσει. Αλλωστε, παραμονές Χριστουγέννων εκτελέστηκε η πρώτη σύλληψη πλοίου του έναντι οφειλών του.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο 80χρονος Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Αθήνας, επέλεξε την οδό των δικαστηρίων της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης ώστε να μη χάσει τον στόλο του από κατασχέσεις πιστωτών του. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Espresso», συνολικά 46 πλοία τέθηκαν υπό την «ομπρέλα» του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα ή Chapter 11, όπως λέγεται το αντίστοιχο του ελληνικού άρθρου 99 στις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι πιστωτές της

Η εταιρία του Καλλιμανόπουλου η οποία εμπλέκεται στη διαδικασία είναι η Toisa LTD, αλλά και 23 θυγατρικές της εταιρίες, που μαζί με άλλες συνδεόμενες με τον ίδιο όμιλο εταιρίες εμφανίζονται να ελέγχουν ή να διαχειρίζονται συνολικά στόλο 26 πλοίων υποστήριξης της υπεράκτιας πετρελαϊκής βιομηχανίας (offshore oil service), 13 δεξαμενόπλοιων και επτά φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου. Οι μεγαλύτεροι πιστωτές της είναι η δανέζικη Danish Ship Finance A/S με απαιτήσεις 123.000.000 δολαρίων, η DNB Bank ASA με 115.000.000, η ING Bank με 116.000.000, η Citibank με 99.500.000, η BNP Paribas με 82.300.000 και η China Shipping Industry με 23.100.000.

Εφοπλιστής δεύτερης γενιάς, ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι άνθρωπος με πολλές δραστηριότητες. Δεν είναι η πρώτη, αλλά η τρίτη φορά που βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την πρώτη φόρα η αφορμή ήταν μια «ροζ» υπόθεση και τη δεύτερη ισχυρισμοί για εμπόριο με αμφιλεγόμενες οντότητες της Μέσης Ανατολής. Ομως, γεγονός είναι επίσης ότι στα Καλάβρυτα, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, θεωρείται ο μεγαλύτερος ευεργέτης της περιοχής. Το Καλλιμανοπούλειο Ιδρυμα στέκεται αρωγός σε δεκάδες γέροντες, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική παρακολούθηση και στέγη, η δε συνεχής συνεισφορά του με το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων, το Γηροκομείο και το Διακονικό Κέντρο έχει βοηθήσει πολλούς συμπατριώτες του.

Για το μεγάλο και συνεχές φιλανθρωπικό έργο του έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, Περικλή, ο οποίος είχε παρασημοφορηθεί επανειλημμένα για τα επιτεύγματά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Τατιάνα Καλλιμανοπούλου. Ο πρώτος γάμος του ήταν με την Ανέτ Στρόιμπεργκ, την καλλονή Δανέζα ηθοποιό και πρώην σύζυγο του Γάλλου σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, με την οποία απέκτησε το ένα από τα δύο παιδιά του. Ο γιος του Περικλής (Πέρι), που διαβιοί κυρίως στη Νέα Υόρκη, έχει πλέον τη δική του διαδρομή και συχνά εκπροσωπεί τον όμιλο της οικογένειάς του επαγγελματικά και κοινωνικά. Ο Γρηγόρης Π. Καλλιμανόπουλος άρχισε την επιχειρηματική δραστηριότητά του το 1960 στη Νέα Υόρκη, ιδρύοντας την T&T Inc.

Είναι πετυχημένος, τολμηρός, χαίρει του σεβασμού του ναυτιλιακού κόσμου και η πλειονότητα των πλοίων του πλέει με ελληνική σημαία.

Συνεχίζει έτσι, εν μέρει τουλάχιστον, την παράδοση του πατέρα του, μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δράσης του οποίου αφορούσε τη δημιουργία εταιρίας διεθνών τακτικών γραμμών που υπηρετούσε την ελληνική οικονομία.

Ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά

Ο ιδρυτής του ομίλου Περικλής Γρ. Καλλιμανόπουλος, γεννημένος το 1892 στην Πάτρα αλλά μεγαλωμένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, άρχισε να ασχολείται με τα ναυτιλιακά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοίγοντας ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά. Το 1924 αγόρασε το πρώτο (παλιό) φορτηγό πλοίο του.

Εως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρία του Hellenic Lines είχε στόλο οκτώ πλοίων, επτά από τα οποία βυθίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Το 1945, η οικογένεια μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και η εταιρία κάνει νέα αρχή αγοράζοντας πέντε πλοία Liberty. Το 1951, ο στόλος αριθμεί 10 Liberty και τρία δεξαμενόπλοια. Η πορεία της ναυτιλιακής συνεχίστηκε θριαμβευτικά και από το 1962 ιδρύθηκαν θυγατρικές σε Αμβούργο, Νέα Ορλεάνη και Κωνσταντινούπολη.

Μετά τον θάνατό του, τον Σεπτέμβριο του 1979, τη Hellenic Lines διαχειρίζεται πλέον ο γιος του Γρηγόρης (είχε ήδη ιδρύσει την T&T). Λόγω της κρίσης της δεκαετίας του ’80, η πατρική εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση. Για τις υπηρεσίες του στην ελληνική ναυτιλία (και τα 69 πλοία της Hellenic Lines είχαν ελληνική σημαία και Ελληνες ναυτικούς), ο Περικλής Καλλιμανόπουλος τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και με το μετάλλιο του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α’.

Η περιπέτεια με το δεξαμενόπλοιο για το πετρέλαιο των… τζιχαντιστών

Πιο πρόσφατη είναι η ιστορία που αφορά δεξαμενόπλοιό του το οποίο φέρεται ότι μετέφερε κουρδικό αργό πετρέλαιο από την εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ, χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης… Επειτα από καταγγελία της ιρακινής κυβέρνησης, οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές κατάσχεσαν το δεξαμενόπλοιό του «United Kalavryta» μαζί με το φορτίο του -143 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου-, αξίας άνω των 100.000.000 δολαρίων.

Από την υπόθεση αυτή δεν ακούστηκε να υπέστη σοβαρές κυρώσεις και το τάνκερ του σύντομα αφέθηκε ελεύθερο. Ομως, στην Τουρκία δεν δίστασαν να τον κατηγορήσουν ότι μετέφερε πετρέλαιο τζιχαντιστών, αν και στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν φόρτωσε το πλοίο του Ελληνα…

Η κλοπή λίθων και οι ανήθικες προτάσεις στη γραμματέα

Η πρώτη υπόθεση αρνητικής δημοσιότητας για τον Γρηγόρη Π. Καλλιμανόπουλο είναι αυτή της Χάιντι… Στα τέλη του 2011, η τότε 24χρονη υπάλληλος του γραφείου του και προσωπική βοηθός του Χάιντι Γάουμπολτ (φωτό) τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση και επιμονή σε ανήθικες προτάσεις.

Και επειδή η ίδια αρνιόταν να ενδώσει, όπως ισχυριζόταν, ο Καλλιμανόπουλος την απέλυσε.

«Ξεκοκάλιζε» την πιστωτική

Οι κατηγορίες παρουσίαζαν αρκετά κενά (για παράδειγμα, η Χάιντι παρέμεινε τρία χρόνια στην εταιρία πριν κάνει τις αποκαλύψεις της και δεν δίσταζε να «ξεκοκαλίζει» την πιστωτική κάρτα του αφεντικού της…), ο εφοπλιστής αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της και αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την για κλοπή πολύτιμων λίθων και σημαντικού χρηματικού ποσού από το σπίτι του.

Η υπόθεση έφθασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αλβανός αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε μητέρα και στον ανήλικο γιο της

Σκηνές που προκαλούν οργή και αηδία αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι της...

4+2 Ρομά εμφανίζονταν στους ιδιοκτήτες και άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα

Από τη Νάντια Αλεξίου Στη δημοσιότητα δόθηκαν με εντολή του εισαγγελέα τα...

Αλυτοι γρίφοι ή «τέλειο» έγκλημα;

Θρίλερ με συνανθρώπους μας που άνοιξε η γη και τους κατάπιε!...

Ουκρανός και ο πατέρας του έβαλαν δύο ομοεθνείς τους να ληστέψουν φίλο τους εργοστασιάρχη μέσα στη βίλα του στη Βούλα

Επί πέντε ώρες υπέμενε μεσαιωνικά βασανιστήρια με ανελέητο ξυλοδαρμό και εικονικούς...

Η Τρίτη και 13 «χτύπησε» τον «πατέρα» της «Αμαλίας» Κωνσταντίνο Κουλουβάτο

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο Η τραγική είδηση του ξαφνικού θανάτου του 62χρονου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεατρικές πρεμιέρες με λίγα φλας, πολλές μάσκες και… φουλ αντισηπτικά

Χρειάστηκε δεκάδες ηθοποιοί -που δεν παίζουν φέτος στη τηλεόραση- να φτάσουν στα όρια της πείνας και της οικονομικής ασφυξίας (όπως χιλιάδες Ελληνες που ζουν...

Ο Μανούσος Μανουσάκης θα ζωντανέψει στη μικρή οθόνη το νέο βιβλίο-ύμνο στη χώρα μας «Οι Καρτ Ποστάλ»

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος με τη σειρά διαμάντι στο Open «Το κόκκινο ποτάμι» καθήλωσε τους τηλεθεατές προκαλώντας ρίγος και συγκίνηση με τη...

Νέο… θύμα στον «πόλεμο» Ελεονώρας Μελέτη – Νίκου Μάνεση! Παραιτήθηκε ο ρεπόρτερ Ευτύχης Γρυφάκης

Το 2014 ο Ευτύχης Γρυφάκης είχε φύγει από την εκπομπή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου « Σπίτι μου, σπιτάκι μου», όταν το ντόμινο των παραιτήσεων είχαν...

Το τηλεφώνημα της Καίτης Γκρέυ σε γνωστό στιχουργό, που έσπευσε άρον άρον σπίτι της: «Έλα να με σώσεις»

Θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με την «εξαφάνιση» της θρυλικής λαϊκής τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ. Ένα τηλεφώνημά της σε επιστήθιο φίλο...

Ζώδια: Προβλέψεις Τρίτης 20 Οκτωβρίου

ΚΡΙΟΣ: Για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χρειάζονται λίγα λόγια και απλά. Μην αφήσετε κανέναν να εκμεταλλευτεί την προσφορά σας χωρίς αντάλλαγμα. Εάν κάποιος...

Η αποκάλυψη της Έλενας Μπάση για την ηλικία της και η επική απάντηση της Ναταλίας Γερμανού (video)

Η Έλενα Μπάση βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή, «Happy Day» και απάντησε σε όλα τα αιχμηρά σχόλια αναφορικά με την ηλικία της!...

H απάντηση της Βίκυ Κάβουρα στον Νίκο Κοκλώνη για τη λήξη της συνεργασίας τους: «Είναι δυνατόν εγώ να ήθελα να φύγω από το J2US;»...

Ο Νίκος Κοκλώνης αποκάλυψε ότι η Βίκυ Κάβουρα δεν θα βρίσκεται στο δωμάτιο υποδοχής των παικτών του «Just the 2 of Us». Συγκεκριμένα είπε: «Εγώ τη...

Espresso Girl: ΛΟΥΙΖΑ ΜΕΛΑΤΖΕ

ΒΛΕΜΜΑ ΟΛΟ ΠΑΘΟΣ! Έχει κατακτήσει τίτλους σε καλλιστεία και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη Η Λουίζα είναι μια γυναίκα που με το πέρασμά της τραβάει όλα...

Το «δόλωμα» με φωτογραφίες της Ίννας Ινάκι, το ραντεβού και οι περίεργες αναλήψεις

Μία γνωριμία μέσω μηνυμάτων στο facebook εξελίχθηκε σε ένα περίεργο «παιχνίδι» με δελεαστικές υποσχέσεις και σε μια μυστηριώδη εξαφάνιση που μετρά τρεισήμισι μήνες, με...