Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

O «Mr L’Oreal» έτοιμος για μπίζνες στην Ελλάδα

Το στοίχημα του Γάλλου επιχειρηματία Jean-Paul Agon (που έχει σπίτι στη Αντίπαρο) και τα σενάρια για deal με την Apivita

O 60χρονος Jean-Paul Agon είναι ένας από τους ισχυρότερους Γάλλους επιχειρηματίες. Λατρεύει την Ελλάδα και δούλεψε στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Είναι τόσο φανατικός λάτρης της χώρας μας, που έχει φτιάξει ένα σούπερ σπίτι στην Αντίπαρο, νησί που μαζί με την Πάρο τείνει να γίνουν παροικία Γάλλων μεγαλοαστών. 

Μιλά άψογα ελληνικά και ο ένας εκ των δύο πιθανών διαδόχων του στο πηδάλιο της L’Oreal, όπου ο Agon είναι διευθύνων σύμβουλος, είναι επίσης Ελληνας (ο Alexis Perakis-Valat)!

Οσοι από τους παλαιότερους Ελληνες μάνατζερ έτυχε να συνεργαστούν μαζί του στα πέτρινα χρόνια της περιόδου 1981-1985, όταν ο Agon «έτρεχε» τη L’Oreal Ελλάδας, ξέρουν ότι αυτός την έστησε στα πόδια της ενώ ψυχορραγούσε από την τότε οικονομική κρίση, εφαρμόζοντας πολιτική σιδηράς πυγμής. Με δεδομένο ότι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήθελε πολύ να βοηθήσει την Ελλάδα (για τους δικούς του λόγους), ο Agon ήταν η κλασική περίπτωση επιχειρηματία που θα έφερνε σε επαφή με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Κάπως έτσι έχει, ίσως, η ιστορία με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γαλλία, που τόσο απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ.

qwrfrΤι θέλει όμως ο Γάλλος επιχειρηματίας; Επειδή ο Agon πρέπει να αναπτύσσει συνεχώς την πολυεθνική εταιρία καλλυντικών και το κάνει αυτό και με αλλεπάλληλες εξαγορές, δεν είναι καθόλου περίεργο που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως δεν είναι περίεργα και όσα ακούγονται για την Apivita (η εταιρία καλλυντικών του Νίκου Κουτσιανά και της συζύγου του Νίκης) και την ενδεχόμενη εξαγορά της από τη L’Oreal.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, σε πολλές από τις διεθνείς επίσημες επισκέψεις του. Αλλωστε ο Κουτσιανάς αναφέρει συχνά σε συνομιλητές του με περηφάνια τις πολιτικές καταβολές του, που έχουν τις ρίζες τους στην Αριστερά. Και όπως λένε όσοι ξέρουν δυο πράγματα περισσότερα για το πολιτικό προφίλ του επιχειρηματία, φέρεται ότι ξεκίνησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού και συνέχισε στον Συνασπισμό, έχοντας «φλερτάρει» και με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ έχει απασχολήσει παλαιότερα ως εργαζόμενό του και τον Αντρίκο Παπανδρέου… Επιπλέον, πολλοί θυμούνται τον Αλέξη Τσίπρα, προτού γίνει κυβέρνηση, ως ομιλητή σε εκδήλωση του Κουτσιανά.

Πάντως ο ίδιος ο Νίκος Κουτσιανάς εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ενοχλημένος με τα περί πώλησης της εταιρίας του, αν και πολλοί στην αγορά εδώ και μήνες ψιθυρίζουν ότι το πωλητήριο είναι αναρτημένο εδώ και δύο χρόνια. «Δεν δημιουργήσαμε την Apivita για να οικονομήσουμε. Τη φτιάξαμε για να δημιουργήσουμε» είχε δηλώσει στα εγκαίνια του βιοκλιματικού εργοστασίου στο Μαρκόπουλο ο επιχειρηματίας.

To ενδιαφέρον

Αλήθεια ή ψέματα τα περί συμφωνίας πώλησης, γεγονός είναι πως δύσκολα θα πίστευε κανείς πως, εάν το ενδιαφέρον του Agon αποδειχθεί γνήσιο, ο Κουτσιανάς δεν θα καθίσει στο τραπέζι να το συζητήσει. «Ε, όχι και να σνομπάρει τη L’Oreal, ντε» λένε χαρακτηριστικά οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι.

Για τον Ελληνα πρωθυπουργό όμως όλα αυτά είναι αδιάφορα και μικρά. Οχι όμως και η προοπτική η γαλλική εταιρία να επαναλειτουργήσει μονάδα παραγωγής στη χώρα· να κάνει δηλαδή επένδυση που θα φέρει δουλειές και έσοδα. Είναι δηλαδή, λένε αυτές οι πληροφορίες, διπλή η πιθανή επένδυση της L’Oreal: και να πάρει την Apivita και να επανεκκινήσει παραγωγή εδώ.

fgqerfa

Να θυμίσουμε ότι η L’Oreal Hellas είναι μία από τις αρχαιότερες θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα, με παρουσία στην αγορά από το 1971 και με παραγωγική μονάδα που λειτούργησε έως τον σεισμό του 1999, οπότε και καταστράφηκε.

Κάποιοι όμως υποστηρίζουν πως μπορεί να επαναλειτουργήσει ανταγωνιστικά και να προσθέσει τζίρο και κέρδη στην πολυεθνική.

Τα made in Greece καλλυντικά της φύσης

Η Apivita της οικογένειας Κουτσιανά φέρεται ότι κατέγραψε βελτιωμένα μεγέθη το 2016 με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 35.000.000 ευρώ. Σημειώνεται πως η παγκόσμια αγορά φυτικών καλλυντικών στην οποία δραστηριοποιείται ο Κουτσιανάς αναμένεται να καταγράφει αύξηση 13% ετησίως τουλάχιστον έως το 2021, σύμφωνα με έρευνα της TechSci Research, που παρακολουθεί αυτόν τον κλάδο.

Το 1972 ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα φυσικά καλλυντικά τους χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων. Εμπνεύστηκαν, όπως λένε, από την κοινωνία της μέλισσας, τη βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία! Κάτι σαν παιδιά των λουλουδιών, δηλαδή.

Το 1979 δημιούργησαν την Apivita, όνομα που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας». Από τότε το ζεύγος Κουτσιανά έχει αναπτύξει και εδραιώσει πάνω από 300 προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά και έχει εξαπλωθεί μέσω των προϊόντων του σε 15 χώρες, όπως οι Ισπανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Αμερική, Κύπρος, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Ολλανδία.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...