Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Εξουδετερώθηκε η βόμβα που έκανε άνω κάτω το Κορδελιό!

Εξουδετερώθηκε η βόμβα στο Κορδελιό, αφού πρώτα απενεργοποιήθηκε. Πώς εξελίχθηκε η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων

«Τέλος καλό, όλα καλά»! Γεμάτος ανακούφιση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σηματοδότησε με αυτή τη φράση τη λήξη του συναγερμού για την επικίνδυνη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στον χώρο ενός βενζινάδικου στο Κορδελιό.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Αργά χθες το απόγευμα η βόμβα, που κράτησε επί δέκα μέρες με κομμένη την ανάσα ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πια, καθώς εξουδετερώθηκε οριστικά στο πεδίο βολής Ασκού γύρω στις 3 το μεσημέρι από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του Στρατού. Η κινητοποίηση μόνο υπερβολική δεν ήταν, σύμφωνα με τους υπευθύνους. Οπως έλεγαν εκπρόσωποι του Στρατού, σε περίπτωση που η βόμβα ενεργοποιούνταν, ακόμη και κάποιος που βρισκόταν σε απόσταση 1.800 μέτρων θα σκοτωνόταν, αν τον έβρισκαν τα θραύσματα!

Με αυτά τα δεδομένα και ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν για περισσότερες από πέντε ώρες για λόγους ασφαλείας, ώσπου να ολοκληρωθεί η δύσκολη επιχείρηση των στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Είχε προηγηθεί το σήμα της Αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη του ΤΕΝΞ κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρισκόταν η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

f3

Η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα άρχισε στις 6 το πρωί και υπολογίζεται ότι περίπου 72.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι δήμοι επιστράτευσαν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους δημότες σε δημοτικά κτίρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους, ενώ αρκετά οχήματα διέθεσε και ο ΟΑΣΘ.

f4

Περιπολίες

Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς σε άλλα σημεία της πόλης ή εκτός Θεσσαλονίκης, άλλοι πήγαν για καφέ στην παραλία και μετά για φαγητό, ενώ άτομα με κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν από ειδικά συνεργεία σε ασφαλείς χώρους. Η επιχείρηση για τη βόμβα περιελάμβανε και περίπου 350 πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό της Softex. Αρκετοί επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οση ώρα κράτησε η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών που βρίσκονταν στην εμβέλεια της βόμβας, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στις έρημες από κόσμο γειτονιές για να αποτρέψουν πιθανά σχέδια κακοποιών για εισβολή στα άδεια σπίτια.

f6

Η επιχείρηση άρχισε με μικρή καθυστέρηση. Αιτία, η κρυφή κάμερα που τοποθέτησε ειδησεογραφική ιστοσελίδα για να καταγράψει την επιχείρηση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπεριφειάρχου Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία ζήτησε να σταματήσει η εγγραφή για να αρχίσει η διαδικασία.

Οταν ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας, τοποθετήθηκε σε φορτηγό με άμμο και μεταφέρθηκε με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο πεδίο βολής του Ασκού. Το κομβόι ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, με τα περιπολικά να ανοίγουν δρόμο, ενώ ακολουθούσαν πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Για την ιστορία, η βόμβα που ήταν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είχε πέσει από τους Γερμανούς αλλά ήταν αμερικανικής κατασκευής, αφού φαίνεται ότι έπεσε κατά λάθος από αγγλικά συμμαχικά αεροπλάνα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...