Μπήκαν στα… άδυτα του CERN

Το ΤΕΙ Καβάλας υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και θα ενισχυθεί με υπολογιστικό σύστημα άξιας 1.000.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με το CERN προχωρά το ΤΕΙ Καβάλας! Η σχετική συμφωνία, που υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, προβλέπει την ένταξη πλέον του ελληνικού ιδρύματος στο προηγμένο σύστημα πληροφορικής Worldwide LHC Computing Grid του CERN, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 200 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμοί από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, έως το τέλους του χρόνου στο ΤΕΙ Καβάλας θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο υπολογιστικό σύστημα, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, με το οποίο το ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εντάσσεται στο πληροφοριακό δίκτυο του CERN. «Τα οφέλη για το ΤΕΙ είναι αφενός επιστημονικά, διότι συνδέεται με το πείραμα και τις διεργασίες που γίνονται το CERN και συνεπώς έχουμε άμεση προσβασιμότητα στα δεδομένα που υπάρχουν εκεί και αφετέρου αναβαθμίζεται κατακόρυφα η υπολογιστική του δύναμη» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Θανάσης Μητρόπουλος.

Οπως επισημαίνει, επόμενος στόχος είναι μια συμφωνία ανάμεσα στο CERN και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή, όπως οι ισοτοπικές μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το εργατικό κόστος σε χαμηλό επίπεδο άλλων χωρών. Θα πρέπει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό που έχει για να παράγει καινοτομίες και να προσθέσει αξία» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Εκτός του κ. Μητρόπουλου, στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αριστείδης Γιαννακίδης και ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ.

Σ.Δ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ