Επιστρέφουν 50.000.000 € από τις μίζες

Ο λογαριασμός των «κλεμμένων» θα διατεθεί σε ανασφάλιστους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σε προγράμματα για την Παιδεία

Ο λογαριασμός των «κλεμμένων» θα διατεθεί σε ανασφάλιστους για την ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη ή σε προγράμματα για την Παιδεία

Στο ταμείο «των κλεμμένων» έχουν μπει περισσότερα από 50.000.000 ευρώ, που έχουν επιστρέψει κατηγορούμενοι κυρίως για υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 ο συγκεκριμένος λογαριασμός τροφοδοτείται από την επιστροφή ποσών που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή μίζες που φέρεται ότι έχουν λάβει κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς.
Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο δημιουργήθηκε όταν απολογήθηκε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος επέστρεψε ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 10.300.000 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα επέστρεψε στη συνέχεια και άλλα χρήματα στο εν λόγω ταμείο.

«Μεγαλοκαταθέτης» είναι και ο Γιώργος Καμάρης, κατηγορούμενος στις υποθέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων TorM1 και των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson. Πρόσφατα, μόλις ενημερώθηκε από την ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ότι εντοπίστηκαν δύο εταιρίες που διακίνησαν «ύποπτο χρήμα», έδωσε τη ρητή συναίνεσή του να κατατεθούν τα περίπου 4.500.000 ευρώ που βρέθηκαν σε αυτές στον ειδικό λογαριασμό. Το συνολικό ποσό που έχει επιστρέψει αγγίζει τα 15.000.000 ευρώ.

Προμήθειες

Υψηλά ποσά κατέθεσαν και άλλα πρόσωπα, όπως ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας STN Atlas, που εμπλέκεται στα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD, ο οποίος έδωσε 2.500.000 ευρώ. Αλλά και ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, περιλαμβάνεται σε όσους επέστρεψαν «παράνομο» χρήμα, ενώ πολλοί διέθεσαν ακόμα και ποσά ύψους 10.000-20.000 ευρώ.
Τα χρήματα θα διατεθούν για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους ή την κάλυψη προγραμμάτων για την Παιδεία. Μάλιστα, ακόμα κι αν οι «μεταμεληθέντες» αθωωθούν, τα χρήματα δεν επιστρέφονται, αφού τα έδωσαν με δική τους πρωτοβουλία προκειμένου να αποκαταστήσουν μέρος ή και το σύνολο της ζημιάς που τους αποδίδεται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ