Συσκευή για «σκανάρισμα» του εγκεφάλου

Θα αποτελεί μέρος του εξοπλισμού των ασθενοφόρων σε δύο χρόνια!

Θα αποτελεί μέρος του εξοπλισμού των ασθενοφόρων σε δύο χρόνια!

Οι ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να προλαμβάνονται, αν μέσα σε περίπου μία ώρα ο ασθενής υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι ο γιατρός γνωρίζει ποια σημεία του εγκεφάλου έχουν πληγεί από το επεισόδιο ή απειλούνται με απόπτωση. Τα σημεία αυτά είναι εμφανή με μια απεικόνιση PET (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων), η οποία εντοπίζει τις περιοχές που δείχνουν να μην μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια (σάκχαρα), κάτι που σημαίνει ότι δεν λειτουργούν σωστά.

Πώς όμως μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε απεικόνιση ΡΕΤ σε λιγότερο από μία ώρα από το επεισόδιο; Οι ερευνητές Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου West Virginia έδωσαν τη λύση: Κατασκεύασαν μια φορητή συσκευή ΡΕΤ που έχει τη μορφή κράνους. Με τη συσκευή γίνεται «σκανάρισμα» του εγκεφάλου του ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό και είναι άμεσα εμφανές στον γιατρό το είδος της παρέμβασης που απαιτείται για να σταματήσει η βλάβη, η οποία θα προκαλέσει ανικανότητα ή αναπηρία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας Julie Brefczynski-Lewis, η οποία έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο μεγαλύτερο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της AAAS, στη Βοστόνη, η φορητή συσκευή θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση σε διάστημα διετίας. Και θα μπορεί να αποτελεί μέρος του εξοπλισμού των ασθενοφόρων, ώστε ο ασθενής να κερδίζει πολύτιμο χρόνο όσο μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη διάγνωση εσωτερικών αιμορραγιών και τραυματισμών στον εγκέφαλο, που σημειώνονται στα πεδία της μάχης ή ακόμα και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Οξεία απόφραξη

Σε ένα ισχαιμικό επεισόδιο σημειώνεται οξεία απόφραξη κάποιων αγγείων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής γλυκόζης και οξυγόνου. Στην περιοχή γύρω από την κεντρική ισχαιμική (αυτήν που έχει πληγεί), που λέγεται «ισχαιμική penumbra», η εγκεφαλική αιματική ροή είναι αρκετή για να διατηρήσει τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη βιωσιμότητα του ιστού για κάποιες ώρες.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενηλίκους και μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ