Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Χειρουργείο στο χέρι για τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα

Την πόρτα του χειρουργείου αναγκάστηκε να περάσει μέσα στο...

Κάθαρση»! Χείμαρρος η Κάτια Δανδουλάκη για την υπόθεση Φιλιππίδη – Δροσάκη

«Μια δικαιοσύνη που αποδίδεται ανακουφίζει κιόλας, είναι μια κάθαρση»....

Κοντά σε οριστικό «Γεια σου» η εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου

Ψαλίδι και στη Μαρία Μπακοδήμου; Μεγάλη σύσκεψη με τη...

Λίνα Δρούγκα – Σπύρος Θεοδωρόπουλο: Μυστικός γάμος στο σπίτι τους, στο Κεφαλάρι

Γάμος «κεκλεισμένων των θυρών» για τη Λίνα Δρούγκα. Η...

Οι Νιάρχοι στη ρότα του «καπετάνιου» Σταύρου!

Φίλιππος, Σπύρος, Μαρία και Ανδρέας πίσω από την ύψους 566.000.000 ευρώ «χορηγία» για το Κέντρο Πολιτισμού

Η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Ελληνικό Δημόσιο, ένα έργο 566.000.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την εφοπλιστική οικογένεια, φέρνει στο προσκήνιο τους επιγόνους της – ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει σκληρά να παραμείνουν εκτός δημοσιότητας, αλλά τα μυθικά πλούτη τους και οι απόγονοι, όπως η κόρη του Φιλίππου, Ευγενία, τους εμποδίζουν…

Είναι ενδεικτικό, ίσως, του μεγέθους της περιουσίας τους ότι από την έναρξη της λειτουργίας του (το 1996) έως σήμερα το Ιδρυμα Νιάρχου έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισ. ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι επίγονοι του Σταύρου Νιάρχου που κρύβονται πίσω από το ίδρυμα;

rqwerΣτο πηδάλιο του ιδρύματος βρίσκεται ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ως εκτελεστικός πρόεδρος, ο οποίος συνδέεται συγγενικά με τον πατριάρχη της οικογένειας, τον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο, καθώς είναι εγγονός της αδελφής του, Μαρίας Δρακοπούλου. Το διοικητικό συμβούλιο ελέγχουν, όμως, οι γιοι του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος, συμπροεδρεύοντες αμφότεροι με τον ξάδελφό τους.

Σπουδαίες επενδύσεις

Για πολλά χρόνια, ο Σταύρος Σ. Νιάρχος ήταν ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, καθώς η εταιρία του διαχειριζόταν πάνω από 80 δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία. Δύο σπουδαίες επενδύσεις του είναι τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (σήμερα ΕΛ.ΠΕ.) και τα Ελληνικά Ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά, που για μεγάλο διάστημα υπήρξαν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στη Μεσόγειο.

Με την τρίτη σύζυγό του, την Ευγενία Λιβανού, απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Φίλιππο, τον Σπύρο, τη Μαρία και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος όμως έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το 1999. Μετά τον θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, τον Απρίλιο του 1996, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, έλαβε σάρκα και οστά η παρακαταθήκη του για την πατρίδα του αλλά και τον κόσμο με τη μορφή του ιδρύματος.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Απειλές στον 19χρονο μετά τις καταγγελλίες για ασέλγεια από υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού»

Ετος-ορόσημο ήταν και το 2010, οπότε και, σύμφωνα με τη διαθήκη, η ελεύθερη διοίκηση και η διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων καθώς και η νομή και η κατοχή της περιουσίας του δίνουν τη σκυτάλη της αυτοκρατορίας, κατά κύριο λόγο, στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, τον Φίλιππο και τον Σπύρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, η περιουσία περιελάμβανε τάνκερ, θαλαμηγούς, πύργους στο εξωτερικό, αμύθητης αξίας συλλογή έργων τέχνης, πολύτιμους λίθους, 40 τόνους χρυσό, μετοχές, αλλά και αμέτρητο ρευστό σε 87 τράπεζες.

Σήμερα η περιουσία του Φίλιππου Νιάρχου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια, ποσό που τον κατατάσσει στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το «Forbes». Ο 63χρονος Φίλιππος, ο οποίος κατοικεί στο Παρίσι και είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά, κληρονόμησε απευθείας από τον πατέρα του την περίφημη συλλογή έργων τέχνης, μία από τις πολυτιμότερες στα χέρια ιδιώτη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ανάμεσα στα έργα της υπάρχει αυτοπροσωπογραφία του Πάμπλο Πικάσο του 1901, καθώς και ορισμένοι πίνακες των Βίνσεντ βαν Γκογκ και Πολ Γκογκέν. Τη συλλογή συμπλήρωσε περαιτέρω ο Φίλιππος, με έργα κορυφαίων εικαστικών, όπως οι Αντι Γουόρχολ και Jean Michel Basquiat.

Τη δημοσιότητα που προσελκύει το όνομά του δεν κληρονόμησε, αλλά κέρδισε με το σπαθί της και η κόρη του Ευγενία, η οποία θεωρείται μια από τις πλέον περιζήτητες γυναικείες προσωπικότητες στον κόσμο του διεθνούς jet set.

Ο αδελφός του Φιλίππου, ο Σπύρος, κληρονόμησε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της αγοράς, και το 35% της Willow Trust Company, της λιβεριανής διαχειρίστριας που είχε υπό τον έλεγχό της τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του ομίλου, οι οποίες, όμως, αποκλιμακώθηκαν, και πέρασε στη διαχείριση διαθεσίμων αλλά και στις επενδύσεις σε ομόλογα και σε μετοχές. Από κοινού, τα δύο αδέλφια μπορούν να απολαμβάνουν ακόμα, αν το επιλέξουν, τις διακοπές τους στο ιδιόκτητο νησί της οικογένειας, τη Σπετσοπούλα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Χειρουργείο στο χέρι για τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα

Στην αδελφή τους, Μαρία Νιάρχου, παραχωρήθηκαν ο απόλυτος έλεγχος των μετοχών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή δρομώνων ίππων -μια δραστηριότητα εξαιρετικά επικερδής στο εξωτερικό- καθώς και η δεύτερη, μικρότερη σε μέγεθος οικογενειακή έπαυλη στο Σεν Μόριτζ.

Οργανισμός με διεθνή αναγνώριση

Οι πόροι του ιδρύματος αποτελούν παρακαταθήκη του Ελληνα ευεργέτη και το ύψος τους κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό τόσο από τους απογόνους του όσο και από το management.

Τα κεφάλαια, πάντως, επενδύονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επαγγελματική διαχείριση, με στόχο τη δημιουργία υπεραξιών που διοχετεύονται ακολούθως σε κοινωφελή έργα.

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, σε οργανισμούς που εκτιμά ότι θα επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές, αναφέρει η διοίκησή του.

Στηρίζει, όμως, και projects που συμβάλλουν στη σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όταν τα κρίνει ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινωνικού συνόλου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεά «Μαϊμού» απο Κώστα Λούλη στην «Κιβωτό του Κόσμου»

To κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Mε πρωταθλητή του τάε κβον ντο η Αρχοντάκη του «Big Brother 1»

Φουλ του έρωτα για τη Δώρα Αρχοντάκη. Η τραγουδίστρια...

Φίλιππος Οικονόμου – Στεφανία Βερριοπούλου: Ο πολυτελής γάμος του ζευγαριού

Ένας αριστοκρατικός γάμος, με πολλή αγάπη, πολυτέλεια αλλά χωρίς...

Η 19χρονη Σαμάνθα Μίσοβιτς είναι η φετινή εστεμμένη Σταρ Ελλάς

Πρώην παίκτρια του «Big Brother» και φουλ ερωτευμένη με...

Εντυπωσιακή η μητέρα Έλληνα πρωταγωνιστή

Η όμορφη κυρία δεν είναι κάποια διάσημη ηθοποιός ή...

Γνωστός επιχειρηματίας είναι ερωτευμένος με βουλευτίνα της Ν.Δ.

Ανέκαθεν τα δύσκολα στοιχήματα ήταν ελκυστικά για τους ισχυρούς...

Το παράπονο του Σπύρου Ιωάννου: «Έμαθα ότι ο γιος μου παντρεύτηκε από το facebook»

Ο Σπύρος Ιωάννου εξέφρασε το παράπονό του καθώς είδε...

Κατερίνα Στικούδη: Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά στον φωτογραφικό φακό

Η Κατερίνα Στικούδη έχει κάνει την οικογένειά της, αφού είναι παντρεμένη...