Δημιούργησαν δυνατό κοκτέιλ που φρενάρει την εξάπλωση του ιού

Δημιούργησαν δυνατό κοκτέιλ που φρενάρει την εξάπλωση του ιού

Δημιούργησαν δυνατό κοκτέιλ που φρενάρει την εξάπλωση του ιού

Εμβόλιο που καταπολέμησε το AIDS σε πέντε ασθενείς ανακάλυψε ομάδα Ισπανών ερευνητών, χαρίζοντας νέες ελπίδες στους νοσούντες.

Οι γιατροί αναζητούν εδώ και 30 χρόνια τον τρόπο να καταπολεμήσουν τον HIV -που προκαλεί το AIDS-, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία, βασανίζει περίπου 9.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όμως για χρόνια οι έρευνές τους έμεναν στείρες, αφού τίποτα, πλην της αντιρετροϊκής αγωγής, δεν στεκόταν ικανό να καταστείλει τη συμπτωματολογία του.

Και ο στόχος, που ανέκαθεν ήταν να βρεθεί τρόπος ώστε ο ιός να μένει περιορισμένος και ανενεργός στον οργανισμό των ασθενών χωρίς τη χρήση φαρμάκων, έμοιαζε κάθε φορά όλο και πιο απόμακρος.
Οχι, όμως, πια. Ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ερευνών IrsiCaixa AIDS Research Institute στη Βαρκελόνη, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια μελετών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εμβόλιο το οποίο εξαφάνισε τον HIV σε πέντε από τους 13 ασθενείς που υποβλήθηκαν στον δοκιμαστικό εμβολιασμό.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο προηγούμενων εμβολίων που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ενός φαρμάκου που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», μετά τον εμβολιασμό τους οι πέντε ασθενείς απαλλάχτηκαν από τον ιό, αφού επετεύχθη η μη περαιτέρω εξάπλωσή του στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ ένας από αυτούς συνεχίζει τη ζωή του χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, επτά μήνες μετά το εμβόλιο.

Λεμφοκύτταρα

Το νέο είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο για τους εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, καθώς τα αντιρετροϊκά φάρμακα -τα οποία υπολογίζεται ότι λαμβάνουν για προληπτικούς λόγους διπλάσιοι άνθρωποι από όσους νοσούν- είναι πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα πολλοί από όσους ζουν με τον ιό να μην ακολουθούν την απαραίτητη αγωγή. «Το εμβόλιο αυτό είναι η απόδειξη πως υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε τα λεμφοκύτταρα στον οργανισμό μας να ελέγχουν τον ιό και την εξάπλωσή του, και αυτό καθίσταται εφικτό για πρώτη φορά σε ανθρώπους» είπε αισιόδοξα η δρ Μπεατρίζ Μοθ του Ινστιτούτου Ερευνών.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ