Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Οταν η σχέση μπαίνει ξαφνικά σε περιπέτειες λόγω της απιστίας

«Είμαι ερωτευμένος, αγάπη μου, με μια άλλη»! «Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό, όμως τέλειωσε. Ηθελα να στο πω, δεν άντεχα…» Μπορεί να συνεχιστεί όμως η σχέση μετά την απιστία;

«Είμαι ερωτευμένος, αγάπη μου, με μια άλλη»! «Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό, όμως τέλειωσε. Ηθελα να στο πω, δεν άντεχα…» Μπορεί να συνεχιστεί όμως η σχέση μετά την απιστία; Eνα ερώτημα απλό και τόσο δύσκολο να απαντηθεί με απλό τρόπο!

Η σεξουαλική απιστία υπάρχει όσο υπάρχει και ο ανθρώπινος πολιτισμός, ενώ το διαδίκτυο φαίνεται να δίνει πλέον το δικό του στίγμα στο «κεφάλαιο απιστία». Πρόκειται σίγουρα για μια κατάσταση που προκαλεί αναταράξεις σε μια σχέση, κυρίως αν γίνει γνωστή. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεν γίνει, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει αλλαγές στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά του ατόμου που δεν έμεινε πιστό στην/στον σύντροφό του, με αποτέλεσμα να φέρεται διαφορετικά.

Η σεξουαλική απιστία είναι ξεκάθαρη, όμως ο πειρασμός μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Για πολλούς, ωστόσο, το διαδίκτυο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές των σχέσεων και συγκεκριμένα των συζυγικών, ίσως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει από την καθιέρωση του θεσμού του γάμου. Οι διαδικτυακές συναναστροφές παρέχουν φυγή από την καθημερινότητα. Ο πλασματικός ηλεκτρονικός κόσμος κάνει τον πραγματικό να φαντάζει ανούσιος και πληκτικός, ενώ το ανεξάντλητο εύρος των χρηστών του προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες νεωτερισμού.

Στις μέρες μας η απιστία και η υιοθέτηση μυστικών επαφών και συμπεριφορών είναι πλέον πολύ εύκολες, από τη στιγμή που με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων όλα μπορεί να γίνουν γρήγορα και κρυφά. Οι φιλικές σχέσεις που αποκτούν πιο ερωτικό χαρακτήρα, οι συναισθηματικοί δεσμοί, η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου, η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το διαδικτυακό πορνό, ακόμα και το διαδικτυακό σεξ, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα, γρήγορα και μυστικά, ωθώντας ολοένα και περισσότερα άτομα στην υιοθέτηση μιας παράλληλης ερωτικής ζωής.

Ερωτικές εμπειρίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανόν να αναζητήσουμε καινούργιες ερωτικές εμπειρίες εκτός της σχέσης ή του γάμου σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Για παράδειγμα, αν φτάσει κάποια στιγμή που νιώθουμε πως δεν ζήσαμε και δεν δοκιμάσαμε όσα «θα έπρεπε», μπορεί να αναζητήσουμε τις εμπειρίες που θεωρούμε ότι μας λείπουν σε παράλληλες σχέσεις. Επίσης, το ίδιο μπορεί να κάνουμε και όταν βρισκόμαστε σε μια φάση ή στιγμή της ζωής μας κατά την οποία νιώθουμε πως μειώνεται η γοητεία μας, μεγαλώνουμε ή έχουμε γενικά πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Αντίστοιχα, αν έχουμε προβλήματα στη σχέση μας, είναι πιθανόν να στραφούμε προς την αναζήτηση ενός άλλου συντρόφου, ο οποίος θα μας κάνει να τα ξεχάσουμε και να ανανεωθούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας άνθρωπος που παραμελείται από τον σύντροφό του -λόγω της αδιαφορίας, της πολλής δουλειάς ή των προβλημάτων του τελευταίου- μπορεί επίσης να καταφύγει στην απιστία για να επιβεβαιωθεί και να νιώσει καλύτερα.

Συχνές αιτίες της απιστίας είναι βαθύτερες ανασφάλειες, ο φόβος κάποιου να αφεθεί και να εμπιστευτεί αλλά και η προσπάθεια να «προλάβει» τον άλλον, να απιστήσει δηλαδή πριν προδοθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει ασφαλής «συνταγή» για την απιστία. Μια γυναίκα που παραμελείται από τον άντρα της δεν είναι απαραίτητο πως θα τον απατήσει, όπως αντίστοιχα δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο για έναν άντρα που νιώθει ότι μεγαλώνει και χάνει τη γοητεία του. Ολα εξαρτώνται από την προσωπικότητα των συντρόφων, τις εμπειρίες, τα βιώματά τους, τα αποθέματά τους για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, τις αξίες τους και, βέβαια, τις συνθήκες στις οποίες θα βρεθούν σε μια ανάλογη περίπτωση.

«Κολλάει» πάλι το ραγισμένο γυαλί;

Αυτό προϋποθέτει σταδιακές αλλαγές και ανακατατάξεις, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σχέσης. Μέσα από αυτή τη διαδικαστική οδό το ζευγάρι επικοινωνεί, διαπραγματεύεται και αποκτά νέα ταυτότητα.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Οπως προαναφέρθηκε, η απιστία σηματοδοτεί ελλείψεις σε μια σχέση.

Αν μπορέσει η/ο απατημένος σύντροφος να ξεπεράσει τον πόνο, την απογοήτευση κα τη ματαίωση που της/του προκάλεσε αυτό το σοκ της αποκάλυψης, τότε θα πρέπει να στραφεί στη δυναμική της σχέσης και να δει τι ακριβώς συνέβη, πώς έφτασαν τα πράγματα εκεί, πόσο καιρό το ζευγάρι έχει απομακρυνθεί και έχει επιτρέψει τη δημιουργία των συναισθηματικών κενών να κυριεύουν τον υγιή ψυχοσυναισθηματικό χώρο της σχέσης και της σύνδεσης των συντρόφων μολύνοντας την επικοινωνία, την επαφή και τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε να βρει τρόπους να το χειριστεί όλο αυτό.

Μπορεί η μόνη λύση να είναι η διάσταση, ο χωρισμός ή ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης, ώστε να διατηρηθούν τα αμοιβαία αισθήματα της εκτίμησης και του σεβασμού του συντρόφου ως προσωπικότητας και οντότητας. Μπορεί, όμως, αν η σχέση είναι βαθιά, να μοιραστεί το συναισθηματικό βάρος με τον/τη σύντροφο και να μιλήσουν ανοιχτά για τα πάντα. Αυτό θα βοηθήσει και τους δύο να δουν αν μπορούν να είναι ξανά μαζί υπό διαφορετικές συνθήκες, σε ένα νέο πλαίσιο ή αν μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα και να αποδεχτούν αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν και να βρουν νέες διεξόδους, ώστε η σχέση να παραμείνει λειτουργική κάτω από την ομπρέλα της αγάπης και της οικογένειας (αν έχουν δημιουργήσει).

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να γκρεμίσουν οτιδήποτε τους αποξένωσε και να οικοδομήσουν μια νέα, ειλικρινή, όμορφη σχέση, παρά την απιστία (είτε μέσω ειλικρινέστερης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων είτε μέσω της ψυχοθεραπευτικής οδού και της συμβουλευτικής θεραπείας ζεύγους). Ετσι δημιούργησαν νέες βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν τα νέα δεδομένα της σχέσης τους.

Τα αίτια που οδηγούν στην ξένη αγκαλιά

Η αναζήτηση αύξησης της αδρεναλίνης ενάντια στη ρουτίνα της καθημερινότητας, η έλλειψη ενδιαφερόντων και η γοητεία του απαγορευμένου.
Η φροϊδική ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι τα ένστικτα της ζωής εμπεριέχουν τα σεξουαλικά ένστικτα, άρα ο φόβος του θανάτου σχετίζεται με την αναζήτηση ερωτικού ενδιαφέροντος έξω από τον γάμο.
rt4w35twe5g 2 Η έλλειψη επικοινωνίας, τα συναισθηματικά κενά, η απομόνωση και το στρες.
Οι συγκρούσεις και ο θυμός μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία για λόγους εκδίκησης.
Η κρίση μέσης ηλικίας, ανασφάλειες, η ανάγκη για επιβεβαίωση κ.λπ.
Το περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απιστίας. Αν υπάρχουν πολλές επιλογές, ακόμα και μια μικρή απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει στην απιστία.

*MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387



{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...