«Μάχη» ζωής για τις δόσεις του αλατιού!

Κόντρα επιστημόνων για την ποσότητα που χρειάζεται κάθε ημέρα ο οργανισμός

Κόντρα επιστημόνων για την ποσότητα που χρειάζεται κάθε ημέρα ο οργανισμός

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τον σάλο που είχε προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η δημοσίευση καναδικής έρευνας (Μάιος του 2016, στο έγκυρο «Lancet»), η οποία υποστήριζε ότι η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας αλατιού από μη υπερτασικούς αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, και το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) δρ Σαλίμ Γιουσούφ, που υποστήριξε ότι η ελλιπής πρόσληψη άλατος υπονομεύει τη φυσική ισορροπία του οργανισμού.

Προσδιορίζοντας την ιδανική ημερήσια πρόσληψη αλατιού στα 7,5 έως 12,5 γραμμάρια (3-5 γραμμάρια νάτριο), έναντι της επίσημης οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όριο ημερήσιας κατανάλωσης στα 5-6 γραμμάρια, ο καθηγητής Καρδιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου McMaster (όπου είχε γίνει η επίμαχη περσινή έρευνα) προειδοποίησε ότι η λήψη υπερβολικά μικρής ποσότητας νατρίου αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Υποστηρίζει ότι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πως οι πολύ χαμηλές δόσεις (λιγότερα από 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα) συνδέονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και καρδιακή δυσλειτουργία και ανεπάρκεια, ενώ ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου κάτω από τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα δεν είναι εφικτό να διατηρηθεί επί μακρόν. «Είναι ανώφελο να επιδιώκει κάποιος τόσο χαμηλή κατανάλωση και, το κυριότερο, μπορεί να είναι επιζήμιο» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sunday Express».

Oδηγία του ΠΟΥ

Η τοποθέτηση του γνωστού καρδιολόγου αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη γύρω από τα οφέλη ή τις ζημιές που προκαλεί το αλάτι στη διατροφή. Πάντως, η οδηγία του ΠΟΥ είναι η στόχευση μείωσης της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% μέσα στην ερχόμενη οκταετία, ενώ εθνικοί υγειονομικοί φορείς, όπως αυτός της Βρετανίας (Public Health England), διατηρούν τις οδηγίες τους για μειωμένη κατανάλωση αλατιού, με τις οποίες -όπως και με τα αντίστοιχα θεσπισμένα όρια ασφαλείας- εξακολουθούν να δεσμεύουν τις βιομηχανίες τροφίμων.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης, στην έκθεσή της που δημοσιεύεται στο «European Heart Journal», παρότι αναγνωρίζει ότι επαρκή τεκμήρια για τα οφέλη από τις εξαιρετικά μικρές ποσότητες αλατιού στη διατροφή δεν υπάρχουν, υιοθετεί την άποψη πως είναι ωφέλιμο να περιορίσει κανείς την ποσότητα νατρίου που λαμβάνει σε λιγότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ