Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Στοιχειωμένο κάστρο

Η ιστορία με τον απατημένο Γάλλο ευγενή που δολοφόνησε τη σύζυγό του και το φάντασμα της «Πράσινης Λαίδης» στο Château de Brissac

Η ιστορία με τον απατημένο Γάλλο ευγενή που δολοφόνησε τη σύζυγό του και το φάντασμα της «Πράσινης Λαίδης» στο Château de Brissac

Το Château de Brissac είναι ένα κάστρο που βρίσκεται στην κοινότητα Brissac, στην περιοχή Maine-et-Loire στη Γαλλία. Οπως καταγράφεται, το κάστρο χτίστηκε στη διάρκεια του 11ου αιώνα και έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Από τον 
Απόστολο Αντωνάκη

Οπως πολλά κάστρα σε όλο τον κόσμο, το Château de Brissac φημολογείται ότι έχει τον δικό του κάτοικο-φάντασμα. Αποκαλείται «La Dame Verte» ή «Πράσινη Λαίδη» και λέγεται ότι είναι το φάντασμα μιας άπιστης συζύγου που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της τον 15ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, το Château de Brissac περιήλθε στην κατοχή του Ερρίκου της Ναβάρας (ο οποίος αργότερα βασίλεψε ως Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας). Οταν ο Ερρίκος έγινε ο βασιλιάς της Γαλλίας, το Château δόθηκε στον Κάρολο ΙΙ του Cosse ως ανταμοιβή για την υποστήριξή του. Στον Κάρολο απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του δούκα του Brissac.

Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών πολέμων, το Château de Brissac λέγεται ότι είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να δίνει στον νεοδιορισθέντα δούκα τα αναγκαία κονδύλια ώστε να ανακατασκευαστεί.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, οι απόγονοι του Καρόλου έχασαν το Château και το κάστρο σε αυτή τη χαοτική περίοδο λεηλατήθηκε και υπέστη ζημιές. Στη συνέχεια, εγκαταλείφθηκε για τον επόμενο μισό αιώνα, ενώ κατά τα μέσα του 19ου αιώνα έπεσε πάλι στα χέρια του δούκα του Brissac και έγιναν εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Περίπου 150 χρόνια αργότερα το Château εξακολουθεί να ανήκει στον δούκα του Brissac και είναι η κατοικία του 13ου δούκα αλλά και χώρος που μπορεί να επισκέπτεται το κοινό. Μία από τις πιο κακόφημες «κατοίκους» στη μακρόχρονη ιστορία του Château de Brissac είναι το φάντασμα «La Dame Verte» ή «Πράσινη Λαίδη». Η Charlotte de Brézé ήταν η νόθα κόρη του βασιλιά Καρόλου VII, ερωμένη του Agnes Sorel και ετεροθαλής αδερφή του βασιλιά Λουδοβίκου XI.

Ο γάμος τους

Το 1462 κανονίστηκε ο γάμος της με τον ευγενή Jacques de Brézé. Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο γάμος είχε πολιτικά κίνητρα και ότι δεν αγαπούσαν ο ένας τον άλλον. Οι δυο τους ήταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Για παράδειγμα, λέγεται ότι ο Jacques απολάμβανε με θέρμη τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, ενώ η Charlotte ήταν περισσότερο προσηλωμένη σε έναν πιο εξελιγμένο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τις φήμες, την 31η Μαΐου 1477 ο Jacques επέστρεψε από ένα ταξίδι κυνηγιού και, αφού δείπνησε με τη σύζυγό του, πήγε στο δωμάτιό του για να αναπαυθεί. Το ζευγάρι δεν κοιμούνταν στο ίδιο κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας υπηρέτης ξύπνησε τον Jacques, για να του πει ότι η γυναίκα του είχε μια ερωτική συνάντηση με έναν άνδρα ονόματι Peirre de Lavergne.

Ο Jacques πήγε στο μέρος όπου ήταν το παράνομο ζευγάρι και συνέλαβε τους δύο επ’ αυτοφώρω! Σε μια έκρηξη οργής σκότωσε τη μοιχαλίδα και τον εραστή της. Ο δολοφόνος αναγκάστηκε να φύγει από το κάστρο λίγους μήνες μετά το έγκλημα. Ο λόγος; Δεν άντεχε την παρουσία των φαντασμάτων της συζύγου του και του εραστή της!

Οι στεναγμοί της πρώτες πρωινές ώρες

Σήμερα υποστηρίζεται ότι μόνο το φάντασμα της Charlotte παραμένει στο Château de Brissac, καθώς δεν έχουν αναφερθεί θεάσεις του Pierre (ο οποίος ίσως θα μπορούσε να μετακινηθεί σε κάποιο σημείο του χρόνου προς τον μεταφυσικό χώρο της μετά θάνατον ζωής). Οι δούκες του πύργου και των οικογενειών τους είχαν αναφέρει ότι είχαν συνηθίσει την παρουσία της «λαίδης», αν και ισχυρίστηκαν ότι οι επισκέπτες είχαν φοβηθεί από την παρουσία της.

Το πιο αγαπημένο «στέκι» της λέγεται ότι είναι η αίθουσα του παρεκκλησίου του πύργου, όπου μπορούν να δουν το πράσινο φόρεμά της, εξ ου και η ονομασία «Πράσινη Λαίδη». Επιπλέον, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι το πρόσωπο του φαντάσματος έχει τρύπες στη θέση της μύτης και των ματιών. Ισως να είναι και μια αντανάκλαση του τι έγινε όταν δολοφονήθηκε. Λέγεται επίσης ότι στεναγμοί της μπορούν να ακουστούν σε όλο το Château μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες.


04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387 630x388

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...