«Εφυγε» (σε ηλικία 108 ετών) ένας από τους γηραιότερους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας

Σε ηλικία 108 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Καραστέργιος, ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους της δυτικής Μακεδονίας. Ο μπαρμπα-Μανώλης, όπως τον φώναζαν στο χωριό του, τον Κρόκο Κοζάνης, έζησε τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας, μεταξύ των οποίων δύο παγκόσμιους πολέμους. Μάλιστα, είχε σωθεί από τους Γερμανούς κατακτητές, χάρη σε έναν… λαγό!

Ο Μανώλης Καραστέργιος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας συγκίνηση στους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον αποχαιρέτησαν στην ενορία του Αγίου Νικολάου Κρόκου. Ηταν ο πιο παλιός ράφτης του χωριού και έραβε αποκλειστικά παραδοσιακά ρούχα. Αμέτρητοι ήταν οι κάτοικοι που ντύθηκαν γαμπροί και νύφες από τα χέρια του. Οπως είπαν όσοι τον γνώριζαν, έκανε φυσική ζωή, ήταν άνθρωπος λιτός με λίγο φαγητό, χωρίς αλκοόλ, τσιγάρο ή άλλες καταχρήσεις.

«Ηταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, ποτέ του δεν είπε καμιά κουβέντα σε βάρος κάποιου» είπε ο εφημέριος του ναού, αποχαιρετώντας τον υπεραιωνόβιο Μακεδόνα.

Ο μπαρμπα-Μανώλης συνήθιζε να εξιστορεί τι του συνέβη, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό του στις 30 Ιουνίου του 1943, ύστερα από πληροφορία που είχαν ότι υπήρχαν κρυμμένα όπλα. Ο ίδιος ήταν τότε 34 ετών και έλειπε έξω από το χωριό για αγροτικές εργασίες.

Οι ναζί συγκέντρωσαν τους υπόλοιπους άνδρες στο σχολείο του Κρόκου και ετοιμάζονταν να κάνουν έρευνα και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου ήταν πράγματι κρυμμένα τα όπλα.

Ξαφνικά, ένας λαγός πέρασε μπροστά από το απόσπασμα και έστρεψε πάνω του το ενδιαφέρον των στρατιωτών, δίνοντας έτσι ευκαιρία στον Καραστέργιο, που βρισκόταν κοντά στην εκκλησία, να απομακρυνθεί.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ