Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Νόνη Δούνια: Η σχέση με τον σύζυγό της, η δύσκολη εφηβεία του...

Η Νόνη Δούνια παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Οι Νεάντερταλ έπαιρναν «ασπιρίνη»

Ερευνητές, μεταξύ των οποίων και η διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, ανέλυσαν αρχαίο DNA οδοντοστοιχίας και βρήκαν ίχνη από φυτικά αναλγητικά

Το φαρμακείο της φύσης αξιοποιούσαν και με το παραπάνω οι Νεάντερταλ, καθώς έρευνα της οδοντοστοιχίας τους, που έγινε και με ελληνική συμμετοχή, έδειξε ίχνη από φυτικά αναλγητικά, όπως ο φλοιός της λεύκας που περιέχει το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης αλλά και ο μύκητας της πενικιλίνης.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση αρχαίου DNA που βρέθηκε στην τρυγία της οδοντοστοιχίας τεσσάρων Νεάντερταλ, οι οποίοι ζούσαν πριν από περίπου 42.000 έως 50.000 χρόνια στην Ευρώπη.

Τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφής που ήταν κολλημένα στα δόντια των «ξαδέρφων» του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) είναι οι αρχαιότερες οδοντικές πλάκες που έχουν αναλυθεί ποτέ γενετικά και αποτελούν ένα «παράθυρο» στο μακρινό παρελθόν, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κάνουν βάσιμες εικασίες για τη διατροφή και τα «φάρμακα» των Νεάντερταλ. Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και η διακεκριμένη παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπιγκε, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλαν Κούπερ, διευθυντή του Αυστραλιανού Κέντρου Αρχαίου DNA του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα.

«Χρήση αντιβιοτικών»

«Η συμπεριφορά τους και η διατροφή τους μοιάζει πολύ πιο εξεζητημένη και πολύ πιο όμοια με τη δική μας, με πολλούς τρόπους. Βρήκαμε ότι ένας από τους Νεάντερταλ έτρωγε ασπιρίνη και ανακαλύψαμε τον μύκητα της πενικιλίνης μέσα του. Η χρήση αντιβιοτικών είναι άκρως εντυπωσιακή» σχολίασε ο Κούπερ.

Φαίνεται πως οι Νεάντερταλ είχαν ήδη αποκτήσει αρκετές γνώσεις για τα φυτά με αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορούσαν έτσι να ανακουφίσουν με αυτά έναν στομαχόπονο ή κάποιον πονόδοντο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η διατροφή τους είχε ιδιαίτερη ποικιλία.

Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στο σπήλαιο Σπι του σημερινού Βελγίου έτρωγαν πολύ κρέας ρινόκερου και άγριων προβάτων, μαζί με μανιτάρια, συνδυασμός που παραπέμπει στα… γεννοφάσκια της γαλλικής κουζίνας. Αντίθετα, εκείνοι που ζούσαν στο σπήλαιο Ελ Σιδρόν, στη σημερινή βόρεια Ισπανία, ήΤαν βασικά φυτοφάγοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, τέλος, ότι άνθρωποι και Νεάντερταλ άρχισαν να ανταλλάσσουν μικρόβια πριν από τουλάχιστον 180.000 χρόνια, πιθανώς μέσω των φιλιών…

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...