Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

«Love island»: Η σουίτα και το ασυγκράτητο ζευγάρι παικτών

Οι παίκτες του «Love island» σιγά σιγά βρίσκουν τα...

Με καθετήρα στο δικαστήριο ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ Γιώργος Γιαννόπουλος

Εμφανώς ταλαιπωρημένος και με καθετήρα εμφανίστηκε στο Μικτό Ορκωτό...

«Άγρια γη»: Ο Στέφανος στήνει παγίδα και στον Αλέξη

Πολλές οι εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της σειράς «Άγρια...

Χριστίνα Ορφανίδου για ροζ βίντεο: «Η λέξη στιγματίζω, για αυτό που περνάω, είναι πολύ μικρή»

Η Χριστίνα Ορφανίδου που γνωρίσαμε μέσα από το ριάλιτι...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Η «άγνωστη» Ποκαχόντας

Η πραγματική ιστορία της Ινδιάνας, που έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, και τα «αθέατα» γεγονότα που δεν αποτυπώθηκαν ποτέ στο σελιλόιντ

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία της Ποκαχόντας, της Ινδιάνας πριγκίπισσας που ερωτεύτηκε τον Αγγλο Τζον Σμιθ κατά τη διάρκεια των μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ των αποίκων και των ιθαγενών της Αμερικής. Ομως πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβονται τραγικά γεγονότα.

Το 1995 η Disney κυκλοφόρησε μια ταινία κινουμένων σχεδίων που δείχνει τα υποτιθέμενα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μεταξύ του Σμιθ και της Ποκαχόντας. Παρότι η Disney είναι γνωστή για τη δημιουργία φανταστικών ιστοριών, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το σενάριο αυτό της Disney για τη ζωή της Ποκαχόντας ήταν μια πραγματική αντανάκλαση των γεγονότων του παρελθόντος.

Η αγάπη μεταξύ της Ποκαχόντας και του Τζον Σμιθ, η γενναιότητα που έδειξε η Ποκαχόντας σώζοντας τη ζωή του αλλά και η τραγική κατάληξη, όταν ο Σμιθ επέστρεψε στην Αγγλία για ιατρική θεραπεία, αποτυπώνονται στη μεγάλη οθόνη με έναν πολύ όμορφο τρόπο. Ωστόσο, η ταινία και το σενάριό της είναι μια πολύ διαφορετική εκδοχή από τα αληθινά γεγονότα και από την πραγματική ζωή της Ποκαχόντας.

Πιστεύεται ότι η Ποκαχόντας γεννήθηκε γύρω στο 1595 σε μια επικυριαρχική ινδιάνικη φυλή, τους Powhatan. Σύμφωνα με τα έθιμα των Ινδιάνων, κατά τη γέννησή της της δόθηκε το όνομα Matoaka, παρόλο που μερικές φορές ονομάζεται και Amonute. «Ποκαχόντας» ήταν ένα υποτιμητικό παρατσούκλι που σημαίνει «κακομαθημένο παιδί». Η φυλή Matoaka ήταν μέρος μιας ομάδας περίπου 30 φυλών που μιλούσαν αλγκοκουιανά από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στο Τάιντγουότερ της Βιρτζίνια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ασύλληπτος ο εξευτελισμός των 141 γυναικών στη «λίστα της ντροπής» του ροζ βιντεο

Κατά την παιδική της ηλικία στους Matoaka, οι Αγγλοι είχαν φτάσει στον «νέο κόσμο» και οι συγκρούσεις μεταξύ των αποίκων και των ιθαγενών ήταν συχνές. Το 1607 ο Τζον Σμιθ, ένας ναύαρχος της Νέας Αγγλίας, και ένας Αγγλος στρατιώτης και εξερευνητής έφτασαν στη Βιρτζίνια με πλοίο, με μια ομάδα άλλων περίπου 100 αποίκων. Μια μέρα, ενώ εξερευνά τον ποταμό Chickahominy, ο Σμιθ πιάνεται από έναν Ινδιάνο ανιχνευτή που κυνηγούσε σε εκείνα τα μέρη και οδηγείται στον καταυλισμό των Powhatan.

Οι αναφορές για το τι συνέβη στη συνέχεια διαφέρουν. Στην αρχική περιγραφή ο Τζον Σμιθ είπε ότι έτυχε μιας μεγάλης γιορτής φιλοξενίας, μετά την οποία κάθισε και μίλησε με τον αρχηγό των Powhatan. Ομως σε μια επιστολή προς τη βασίλισσα Αννα ο Σμιθ αναφέρει την ιστορία της επαφής του με έναν διαφορετικό τρόπο, λέγοντας ότι χρειάστηκε να πολεμήσει για να σώσει τη ζωή του. Στην έκδοση της Disney, η Matoaka ή Ποκαχόντας απεικονίζεται ως μια νεαρή γυναίκα που έσωσε τον Τζον Σμιθ, όμως -σύμφωνα με τις αναφορές- ήταν μόνο ένα 10χρονο παιδί, όταν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και ως εκ τούτου δείχνει εξαιρετικά απίθανο ότι υπήρξε ειδύλλιο μεταξύ τους.

fw45gwe5 1

Επίσης, αναφέρεται ότι η Matoaka επισκεπτόταν συχνά τον οικισμό στο Τζέιμσταουν, προκειμένου να βοηθά τους εποίκους όταν τελείωναν τα τρόφιμα, ενώ βοηθούσε και στον σύντομο ανεφοδιασμό. Στις 13 Απριλίου του 1613, κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επισκέψεις, ο Σάμουελ Αργκαλ συνέλαβε τη Matoaka για να ζητήσει λύτρα και να απελευθερωθούν ορισμένοι Αγγλοι κρατούμενοι που κρατούνται από τον πατέρα της.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Διαρροή ροζ βίντεο στην Πάτρα: Κάτοικος Υπάλληλος του δήμου η μία εμπλεκόμενη που κλήθηκε για κατάθεση

Η αιχμαλωσία της

Η Ινδιάνα ήταν όμηρος στο Τζέιμσταουν για περισσότερο από έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, εργάστηκε στις καλλιέργειες καπνού του Τζον Ρολφ, που έδειξε ένα «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» στην ελκυστική νεαρή κρατούμενη και τελικά από αυτό το… ενδιαφέρον εξαρτήθηκε η απελευθέρωσή της, αφού συμφώνησε να τον παντρευτεί. Η Matoaka βαφτίστηκε Ρεμπέκα και το 1614 παντρεύτηκε τον Τζον Ρολφ. Αυτός είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος ανάμεσα σε Ευρωπαίο και Ινδιάνα.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζον Ρολφ πήρε τη Matoaka στην Αγγλία, για να τη χρησιμοποιήσει σε μια εκστρατεία προπαγάνδας. Η ίδια χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της ελπίδας για την ειρήνη και τις καλές σχέσεις μεταξύ της Αγγλων και των ιθαγενών. Η Ρεμπέκα θεωρήθηκε παράδειγμα μιας εκπολιτισμένης «άγριας» και ο Ρολφ εγκωμιάστηκε για την επιτυχία στον εκχριστιανισμό των «ειδωλολατρικών φυλών».

Ενώ στην Αγγλία η Matoaka συνάντησε τον Τζον Σμιθ, αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του, στρέφοντας το κεφάλι της και προσπάθησε να ξεφύγει από την παρουσία του, κάτι εντελώς διαφορετικό από την αθάνατη αγάπη μεταξύ των δύο, όπως απεικονίζεται στην ταινία της Disney. Το 1617, η οικογένεια Ρολφ επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο, για να επιστρέψει στη Βιρτζίνια. Ωστόσο, η Matoaka δεν θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα. Ασθένησε σοβαρά και διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι προσβλήθηκε από ευλογιά, πνευμονία ή φυματίωση. Οπως και να ‘χει, η ίδια ηταν 21 ετών όταν πέθανε. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την κατάληξη του παραμυθιού για τη Matoaka.

Πάντως, η πραγματική ιστορία της «Ποκαχόντας» αναμένεται να γίνει μια μεγαλύτερη ταινία από εκείνη που δημιούργησε η Disney, όπου θα παρουσιάζεται με ντοκουμέντα η αληθινά τραγική ζωή της.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νεκρός 38χρονος σε εργατικό ατύχημα - Καταπλακώθηκε σε αποθήκη ιντερνετικού σούπερ μάρκετ

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387 630x388

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε πώς είναι ο Μανώλης Δεστούνης στα 85 του – «Εγώ τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής ο Μανώλης Δεστούνης παρόλο που...

Ο «βασιλιάς του Instagram» Νταν Μπιλζέριαν ξαναχτύπησε

Απόβαση στη Μύκονο για τον «βασιλιά του Instagram» Νταν...

Διονύσης Μακρής: «Για 10 χρόνια έβγαζα και 60.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά τα χαλούσα με φίλους σε πάρτι»

Ο Διονύσης Μακρής επέστρεψε στις αθηναϊκές πίστες μετά από...

Το τελευταίο αντίο στον Σταμάτη Κόκοτα – Συντετριμμένος ο Δημήτρης Κόκοτας και οι αδελφές του

Το τελευταίο αντίο λένε συγγενείς και φίλοι στον Σταμάτη...

Σοφία Αλιμπέρτη: «Δεν έχω πια ερωτική επιθυμία, όλα είναι θέμα ορμονών»

Η Σοφία Αλιμπέρτη σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Πρωινό...

Ο Δημήτρης Κόκοτας «ράγισε καρδιές» με τον επικήδειο στον πατέρα του

Ο Δημήτρης Κόκοτας εκφώνησε τον επικήδειο στο τελευταίο αντίο...

Η Αφροδίτη Γραμμέλη αποκάλυψε ποιος είναι ο σύντροφός της – Άναυδη η Σκορδά

Η Αφροδίτη Γραμμέλη είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει. Η...

Μαριάννα Τουμασάτου: « Ο Αλέξανδρος έχει πάρει αυτή την απόφαση και περνάει πάρα πολύ καλά»

Η Μαριάννα Τουμασάτου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη...

Αποχαιρέτησαν τον Ζάχο Χατζηφωτίου συγγενείς και φίλοι

Η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου έγινε στο Ά Νεκροταφείο...

Σοφία Αλιμπέρτη: Το όνειρο που τη σημάδεψε, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και το τάμα της

Η Σοφία Αλιμπέρτη μίλησε για τον άγιο που την...

Πένθος για τη Μαρέβα Μητσοτάκη

Δύσκολες στιγμές περνάει η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα...

Σοφία Αλιμπέρτη: «Παράτησα την τηλεόραση γιατί έχασα τον εαυτό μου, είπα φτάνει»

Η Σοφία Αλιμπέρτη άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της...

Γωγώ Ατζολετάκη: Δείτε πώς είναι σήμερα στα 68 της

Η Γωγώ Ατζολετάκη στα 68 της συνεχίζει να είναι...

Δίκη Φιλιππίδη: Απόβαση της σόουμπιζ αύριο στο δικαστήριο

Παρέλαση αστέρων έρχεται αύριο στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη,...

Η Αφροδίτη Γραμμέλη «λύγισε» μιλώντας για τις δυσκολίες στο διαζύγιό της

Η Αφροδίτη Γραμμέλη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινού...