Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Η «άγνωστη» Ποκαχόντας

Η πραγματική ιστορία της Ινδιάνας, που έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, και τα «αθέατα» γεγονότα που δεν αποτυπώθηκαν ποτέ στο σελιλόιντ

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία της Ποκαχόντας, της Ινδιάνας πριγκίπισσας που ερωτεύτηκε τον Αγγλο Τζον Σμιθ κατά τη διάρκεια των μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ των αποίκων και των ιθαγενών της Αμερικής. Ομως πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβονται τραγικά γεγονότα.

Το 1995 η Disney κυκλοφόρησε μια ταινία κινουμένων σχεδίων που δείχνει τα υποτιθέμενα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μεταξύ του Σμιθ και της Ποκαχόντας. Παρότι η Disney είναι γνωστή για τη δημιουργία φανταστικών ιστοριών, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το σενάριο αυτό της Disney για τη ζωή της Ποκαχόντας ήταν μια πραγματική αντανάκλαση των γεγονότων του παρελθόντος.

Η αγάπη μεταξύ της Ποκαχόντας και του Τζον Σμιθ, η γενναιότητα που έδειξε η Ποκαχόντας σώζοντας τη ζωή του αλλά και η τραγική κατάληξη, όταν ο Σμιθ επέστρεψε στην Αγγλία για ιατρική θεραπεία, αποτυπώνονται στη μεγάλη οθόνη με έναν πολύ όμορφο τρόπο. Ωστόσο, η ταινία και το σενάριό της είναι μια πολύ διαφορετική εκδοχή από τα αληθινά γεγονότα και από την πραγματική ζωή της Ποκαχόντας.

Πιστεύεται ότι η Ποκαχόντας γεννήθηκε γύρω στο 1595 σε μια επικυριαρχική ινδιάνικη φυλή, τους Powhatan. Σύμφωνα με τα έθιμα των Ινδιάνων, κατά τη γέννησή της της δόθηκε το όνομα Matoaka, παρόλο που μερικές φορές ονομάζεται και Amonute. «Ποκαχόντας» ήταν ένα υποτιμητικό παρατσούκλι που σημαίνει «κακομαθημένο παιδί». Η φυλή Matoaka ήταν μέρος μιας ομάδας περίπου 30 φυλών που μιλούσαν αλγκοκουιανά από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στο Τάιντγουότερ της Βιρτζίνια.

Κατά την παιδική της ηλικία στους Matoaka, οι Αγγλοι είχαν φτάσει στον «νέο κόσμο» και οι συγκρούσεις μεταξύ των αποίκων και των ιθαγενών ήταν συχνές. Το 1607 ο Τζον Σμιθ, ένας ναύαρχος της Νέας Αγγλίας, και ένας Αγγλος στρατιώτης και εξερευνητής έφτασαν στη Βιρτζίνια με πλοίο, με μια ομάδα άλλων περίπου 100 αποίκων. Μια μέρα, ενώ εξερευνά τον ποταμό Chickahominy, ο Σμιθ πιάνεται από έναν Ινδιάνο ανιχνευτή που κυνηγούσε σε εκείνα τα μέρη και οδηγείται στον καταυλισμό των Powhatan.

Οι αναφορές για το τι συνέβη στη συνέχεια διαφέρουν. Στην αρχική περιγραφή ο Τζον Σμιθ είπε ότι έτυχε μιας μεγάλης γιορτής φιλοξενίας, μετά την οποία κάθισε και μίλησε με τον αρχηγό των Powhatan. Ομως σε μια επιστολή προς τη βασίλισσα Αννα ο Σμιθ αναφέρει την ιστορία της επαφής του με έναν διαφορετικό τρόπο, λέγοντας ότι χρειάστηκε να πολεμήσει για να σώσει τη ζωή του. Στην έκδοση της Disney, η Matoaka ή Ποκαχόντας απεικονίζεται ως μια νεαρή γυναίκα που έσωσε τον Τζον Σμιθ, όμως -σύμφωνα με τις αναφορές- ήταν μόνο ένα 10χρονο παιδί, όταν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και ως εκ τούτου δείχνει εξαιρετικά απίθανο ότι υπήρξε ειδύλλιο μεταξύ τους.

fw45gwe5 1

Επίσης, αναφέρεται ότι η Matoaka επισκεπτόταν συχνά τον οικισμό στο Τζέιμσταουν, προκειμένου να βοηθά τους εποίκους όταν τελείωναν τα τρόφιμα, ενώ βοηθούσε και στον σύντομο ανεφοδιασμό. Στις 13 Απριλίου του 1613, κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επισκέψεις, ο Σάμουελ Αργκαλ συνέλαβε τη Matoaka για να ζητήσει λύτρα και να απελευθερωθούν ορισμένοι Αγγλοι κρατούμενοι που κρατούνται από τον πατέρα της.

Η αιχμαλωσία της

Η Ινδιάνα ήταν όμηρος στο Τζέιμσταουν για περισσότερο από έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, εργάστηκε στις καλλιέργειες καπνού του Τζον Ρολφ, που έδειξε ένα «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» στην ελκυστική νεαρή κρατούμενη και τελικά από αυτό το… ενδιαφέρον εξαρτήθηκε η απελευθέρωσή της, αφού συμφώνησε να τον παντρευτεί. Η Matoaka βαφτίστηκε Ρεμπέκα και το 1614 παντρεύτηκε τον Τζον Ρολφ. Αυτός είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος ανάμεσα σε Ευρωπαίο και Ινδιάνα.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζον Ρολφ πήρε τη Matoaka στην Αγγλία, για να τη χρησιμοποιήσει σε μια εκστρατεία προπαγάνδας. Η ίδια χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της ελπίδας για την ειρήνη και τις καλές σχέσεις μεταξύ της Αγγλων και των ιθαγενών. Η Ρεμπέκα θεωρήθηκε παράδειγμα μιας εκπολιτισμένης «άγριας» και ο Ρολφ εγκωμιάστηκε για την επιτυχία στον εκχριστιανισμό των «ειδωλολατρικών φυλών».

Ενώ στην Αγγλία η Matoaka συνάντησε τον Τζον Σμιθ, αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του, στρέφοντας το κεφάλι της και προσπάθησε να ξεφύγει από την παρουσία του, κάτι εντελώς διαφορετικό από την αθάνατη αγάπη μεταξύ των δύο, όπως απεικονίζεται στην ταινία της Disney. Το 1617, η οικογένεια Ρολφ επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο, για να επιστρέψει στη Βιρτζίνια. Ωστόσο, η Matoaka δεν θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα. Ασθένησε σοβαρά και διαφορετικές πηγές αναφέρουν ότι προσβλήθηκε από ευλογιά, πνευμονία ή φυματίωση. Οπως και να ‘χει, η ίδια ηταν 21 ετών όταν πέθανε. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την κατάληξη του παραμυθιού για τη Matoaka.

Πάντως, η πραγματική ιστορία της «Ποκαχόντας» αναμένεται να γίνει μια μεγαλύτερη ταινία από εκείνη που δημιούργησε η Disney, όπου θα παρουσιάζεται με ντοκουμέντα η αληθινά τραγική ζωή της.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387 630x388

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...