Ιατρικό επίτευγμα! Mε βιοψία δέρματος θα γίνεται η έγκαιρη διάγνωση Πάρκινσον

Πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον θα εντοπίζονται οι ασθενείς με μια απλή βιοψία δέρματος!

Πολλά χρόνια πριν εμφανίσουν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον θα εντοπίζονται οι ασθενείς με μια απλή βιοψία δέρματος! Τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση άνοιξε μια νέα, ελπιδοφόρα μελέτη Γερμανών ερευνητών, που δίνει στον μελλοντικό ασθενή ένα χρονικό προβάδισμα 15 ως 20 χρόνων πριν εμφανίσει τη νόσο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο ασθενής έχει ήδη χάσει το 60%-80% των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, ώσπου να εκδηλώσει τα πρώτα κινητικά συμπτώματα, όπως βραδυκινησία, τρόμο και αστάθεια που οδηγεί σε πτώσεις. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη, καθώς αποτελεί ουσία νευροδιαβιβαστή, που επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων για την εκτέλεση των κινήσεων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα ντοπαμίνης που χάνονται. Ετσι, προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, ούτως ώστε να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέμβαση με συστηματική γυμναστική και φυσικοθεραπεία, που αποδεδειγμένα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρίας νόσου Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κίνηση.

Πρωτεΐνη

Με τη βιοψία δέρματος οι ερευνητές εντόπισαν την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, που πιστεύεται ότι ρυθμίζει την παραγωγή ντοπαμίνης. Στη νόσο Πάρκινσον, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπερπαράγεται και συσσωρεύεται με βλαβερές συνέπειες στα εγκεφαλικά κύτταρα και το δέρμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές, 25 πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο και 18 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (πρόδρομο σύμπτωμα Πάρκινσον RBD). Στη βιοψία δέρματος των υγιών εθελοντών δεν υπήρχαν συσσωρεύσεις της άλφα-συνουκλεΐνης. Στους ασθενείς με Πάρκινσον οι βιοψίες ήταν θετικές σε 20 από τους 25 συμμετέχοντες, ενώ στους ασθενείς με σύνδρομο RΒD ήταν θετικές σε 10 από τους 18.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ