Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Αυλαία για την Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Το τελευταίο «αντίο» στην Ευαγγελία Σαμιωτάκη, που «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών για να συναντήσει τον Σπύρο της

Εφυγε από τη ζωή ξαφνικά αλλά γαλήνια, για να συναντήσει στη γειτονιά των αγγέλων το άλλο της μισό και πολυαγαπημένο «κακό του ελληνικού σινεμά», ΣπύροΚαλογήρου που όσο ζούσε της έγραφε ερωτικά ποιήματα.

Από τον
Αλκίνοο Μπουνιά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

1Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε ηλικία 82 χρόνων, στα χέρια της αγαπημένης της βοηθού, της Λίας από τη Γεωργία, η οποία τα τελευταία εννιάμισι χρόνια ήταν στο πλευρό της.

«Εχασα τη μάνα μου» λέει αποκλειστικά στην «Espresso» και με δάκρυα στα μάτια η Γεωργιανή βοηθός της και μας περιγράφει της τελευταίες στιγμές της ζωής της. «Την Παρασκευή ήταν όλα μια χαρά. Φάγαμε κεφτεδάκια που είχα μαγειρέψει και παίξαμε χαρτιά με τον ηθοποιό Γιώργο Λαμπάτο, ο οποίος ήταν μαζί μας από το μεσημέρι σε μια κηδεία και την είχε βοηθήσει στη μετακίνησή της με το καροτσάκι. Το βράδυ είδαμε τηλεόραση και μετά πήγαμε για ύπνο, ενώ είχε πάρει όλα τα φάρμακά της. Κατά τις δύο τη νύχτα, την άκουσα να μου φωνάζει: “Λία, δεν φτάνει το οξυγόνο”. Ετρεξα κοντά της και μου είπε ότι είχε αναπνευστικό πρόβλημα. Σε περίπου μισή ώρα έφυγε από τη ζωή, ήρεμη σαν πουλάκι» μας λέει η Λία και συμπληρώνει με αναφιλητά πως κάποια στιγμή που της έκανε μασάζ για να ηρεμήσει έβγαλε τον σταυρό που φορούσε χρόνια και της τον έδωσε ως δώρο για τα γενέθλιά της, που ήταν το Σάββατο.

Οικογενειακός τάφος

Η κηδεία της Ευαγγελίας Σαμιωτάκη έγινε χτες στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Το «παρών» έδωσαν ο γιος της Κωνσταντίνος Καλογήρου, η 17χρονη συνονόματη εγγονή της, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί της. Λίγο πριν ταφεί στον οικογενειακό τάφο, που έφτιαξε η ίδια όταν πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου -μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει στην «Espresso», ήθελε να τη βάλουν στην αριστερή μεριά, στην οποία κοιμόταν τόσα χρόνια με τον άντρα της-, εμφανίστηκε ένας άγνωστος με κλαρίνο και έπαιξε το κομμάτι «Ολα σε θυμίζουν». Τα τελευταία χρόνια έκανε τρεις πολύ σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί με αναπηρικό καροτσάκι. «Από την πρώτη έχασα το ένα μου δάχτυλο στο αριστερό μου πόδι, μετά έκανα μπαλονάκι στο δεξί μου γόνατο και η τρίτη ήταν όταν έπεσα και έσπασα το χέρι μου» μας είχε πει. 

getet

«Η εθνική μας Λαμπιτώ», όπως την αποκαλούσαν λόγω του ρόλου που είχε παίξει αρκετές φορές στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, μεγάλωσε στη Θήβα και από μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός. Οι γονείς της αντιδρούσαν και μόνο όταν έκανε απεργία πείνας συμφώνησε ο πατέρας της, με την προϋπόθεση να σπουδάσει στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ότι θα παίζει στη συνέχεια εκεί. Επαιξε για 17 χρόνια στο Εθνικό, ενώ κάποια στιγμή στη ζωή της μπήκε ο κινηματογράφος. «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η Παριζιάνα», αλλά και πολλές ταινίες στο πλευρό του Θανάση Βέγγου συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό της.

Η εμφάνισή της (στο σανίδι) σε θρόνο με… ρόδες

rew5fe

Η δύναμη της ψυχής της ήταν ίδια -και μεγαλύτερη ακόμη- από το ταλέντο της, με το οποίο μας ψυχαγώγησε για περίπου 60 χρόνια. Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα υγείας την είχαν αναγκάσει να χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της αναπηρικό αμαξίδιο, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά τον χειμώνα του 2015 προχώρησε στο μεγάλο προσωπικό της στοίχημα! Η δημοφιλής ηθοποιός επέστρεψε στο σανίδι πρωταγωνιστώντας σε μια ανατρεπτική κωμωδία με τίτλο «Βασίλισσα Ελισάβετ 100ή, 200ή, 300ή», που ανέβηκε στο θέατρο Μπρόντγουαίη. «Θέλω να επανέλθω στο θέατρο, γιατί είμαι δημιουργικός άνθρωπος, να θυμηθώ τα νιάτα μου. Αυτό σίγουρα θα μου δώσει αισιοδοξία και ζωή» μας είχε πει τότε και, πράγματι, έκανε την επιθυμία της πραγματικότητα παίζοντας πάνω στο καροτσάκι της, το οποίο με τη βοήθεια του σκηνογράφου είχε μεταμορφωθεί σε θρόνο με… ρόδες!

Ο μεγάλος έρωτας και τα τρυφερά ποιήματα 

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γνωρίστηκε με τον Σπύρο Καλογήρου όταν σπούδαζε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αμέσως τον ερωτεύτηκε σφόδρα.

«Ηταν ήδη πολύ γνωστός ηθοποιός από τις ταινίες του κι εγώ φανατική θαυμάστριά του. Η αλήθεια είναι πως είχαμε μεγάλη διαφορά ηλικίας, αφού εγώ τότε ήμουν 18 χρόνων κι εκείνος 36, αλλά εμένα μου άρεσε πολύ. Και τι δεν έκανα για να με προσέξει. Με διάφορα προσχήματα έδιωχνα τον παππού μου, που ερχόταν για να με πάρει από τη σχολή, μπας και με συνοδεύσει ο Σπύρος, αλλά εκείνος δεν μου έδινε σημασία. Επί τρεις μήνες έκλαιγα και χτυπιόμουν λόγω της αδιαφορίας του. Αργότερα μου είπε πως του άρεσα από την πρώτη στιγμή, αλλά φοβήθηκε γιατί με θεωρούσε πολύ ψηλή και πολύ όμορφη και είπε: “Αυτή η γυναίκα θα με ταλαιπωρήσει”. Δηλαδή κράτησε πισινή από φόβο. Κάποια στιγμή, όμως, δεν άντεξε και μου αποκάλυψε τον έρωτά του μέσω ενός ποιήματος που είχε γράψει για μένα και μου το απήγγειλε» έχει δηλώσει η ηθοποιός σε συνέντευξή της στην «Espresso» για τον άντρα της ζωής της, που έγραψε 104 ποιήματα εμπνευσμένα από τον έρωτά τους, τα οποία επρόκειτο να εκδώσει φέτος, και μάλιστα είχε ζητήσει από τον υπογράφοντα τη βοήθειά του σε αυτό, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε.

«Ο Σπύρος ήταν πολύ ρομαντικός και έγραψε πολλά ποιήματα εμπνευσμένα από τη σχέση μας. Στο πρώτο αλλά και στο τελευταίο που είχε γράψει για μένα με παρομοίαζε με λουλούδι. Λες και με αυτόν τον τρόπο έκλεινε έναν κύκλο. Στο πρώτο του ποίημα με αποκαλεί τουλίπα και στο τελευταίο μαγιάτικο τριαντάφυλλο».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

offer


{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...