Εξαγορά κάθειρξης έως πέντε χρόνια!

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δίνει δικαίωμα σε κατάδικους να αποφύγουν τα σίδερα, αρκεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δίνει δικαίωμα σε κατάδικους να αποφύγουν τα σίδερα, αρκεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Με τη βούλα του Αρείου Πάγου, κατάδικοι με ποινές έως πέντε χρόνια θα αποφεύγουν τα σίδερα της φυλακής, ακόμη κι αν έχουν διαπράξει κακούργημα, αρκεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Με απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε παράθυρο ελευθερίας σε πολλούς κρατουμένους, χορηγώντας τους δικαίωμα εξαγοράς των ποινών φυλάκισης ως πέντε ετών.

Ο Αρειος Πάγος έλυσε ένα νομικό ζήτημα που είχε προκύψει με την ερμηνεία του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών με τον ευνοϊκό νόμο 4093/2012.

Κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών, ζήτησε να μετατραπεί η ποινή του σε χρηματική, αλλά το εφετείο απέρριψε το αίτημά του, καθώς η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».
Με την υπ’ αριθμ. 130/2017 απόφασή του, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι στην έννοια της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως» και προσθέτει:

«Ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης, αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ