Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Τρόμος στην Ευρώπη με «άρωμα» Ελλάδας

Το πακέτο-βόμβα από τους «πυρήνες της φωτιάς» στον Σόιμπλε και το τρομοδέμα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με «αποστολέα» τον Βασίλη Κικίλια

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΜΟ-ΔΕΜΑΤΑ

Οι «Πυρήνες» ανέλαβαν την ευθύνη για το πακέτο-βόμβα στον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πώς κατάφεραν να το περάσουν από τους ελέγχους και να φτάσει στο Βερολίνο


f3Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική, μετά την επιβεβαίωση ότι πίσω από το πακέτο-βόμβα, με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βρίσκεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που ανέλαβε την ευθύνη απειλώντας με νέες επιθέσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το τρομο-δέμα ταξίδεψε… ανενόχλητο από την Αθήνα στο Βερολίνο, καθώς ήταν συσκευασμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να «ξεγελάσει» τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της αλληλογραφίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «Πυρήνες» αναλαμβάνουν την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου δέματος και υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν «ακόμα πιο δυνατά», ώστε να πλήξουν «δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας». Η επίθεση κατά του Β. Σόιμπλε εντάσσεται στη δεύτερη πράξη του σχεδίου Νέμεσις, το οποίο άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο με την έκρηξη στην οδό Ιπποκράτους, που είχε στόχο την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη.

Ο κατασκευαστής

Η ανάληψη ευθύνης επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχε από την αρχή η Αντιτρομοκρατική για εμπλοκή των «Πυρήνων» στην υπόθεση, καθώς από ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκρηκτικού μηχανισμού έβγαινε το συμπέρασμα ότι το ίδιο άτομο είχε κατασκευάσει και τη βόμβα κατά της εισαγγελέως.

Ακόμα μια παράμετρος που προβληματίζει τις Αρχές είναι ότι ο κατασκευαστής της βόμβας φαίνεται πως γνώριζε τον τρόπο ώστε ο εκρηκτικός μηχανισμός να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμος από τα μηχανήματα των ΕΛ.ΤΑ. που σκανάρουν την αλληλογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε «σκαμμένο» f4βιβλίο, ενώ η εκρηκτική ύλη αποτελούνταν από απλό μπαρούτι που χρησιμοποιείται σε πυροτεχνήματα και όχι από βιομηχανικά εκρηκτικά, στα οποία εστιάζουν οι συσκευές ανίχνευσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η βόμβα δεν διέθετε πυροκροτητή, ο οποίος είναι το πρώτο πράγμα που ανιχνεύουν οι συσκευές ελέγχου της αλληλογραφίας.

Οι τρομοκράτες έκαναν ακόμη δύο κινήσεις, που φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο στο να μην εντοπιστεί ο μηχανισμός στην Αθήνα: Δεν παρέδωσαν το πακέτο μέσα σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., αλλά το έριξαν μέσα στο ταχυδρομικό κουτί που βρίσκεται εκτός και, χρησιμοποιώντας το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη, θέλησαν να περιορίσουν πιθανές υποψίες.

Σε κάθε περίπτωση, η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό και κλιμάκιά της σαρώνουν από χθες το δίκτυο των ΕΛ.ΤΑ. με στόχο να φτάσουν στον εντοπισμό των δραστών, αλλά και να προλάβουν και πιθανά άλλα τρομο-δέματα. Παράλληλα, οι Ελληνες αστυνομικοί περιμένουν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους στοιχεία για πιθανά ίχνη DNA ή δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βόμβα, καθώς και δείγμα από τον μηχανισμό.

Από την πλευρά τους, τα ΕΛ.ΤΑ. ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν «εξονυχιστική έρευνα», προκειμένου να διαπιστωθούν «ενδεχόμενες αβλεψίες» από την εταιρία στην οποία έχουν αναθέσει τον χειρισμό του συστήματος ανίχνευσης εκρηκτικών για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό.

ΠΑΡΙΣΙ

Εκρηξη επιστολής στα γραφεία του ΔΝΤ με «αποστολέα Κικίλια»

Παγιδευμένη επιστολή εξερράγη χθες στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι, τραυματίζοντας τη διοικητική υπάλληλο που την άνοιξε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συμβάντος και του πακέτου που εστάλη προχτές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η επιστολή, η οποία ενδεχομένως να είχε ως παραλήπτη τον αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν -αφού έφτασε έως τη γραμματέα του-, εστάλη από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, είχε ελληνικά γραμματόσημα, ενώ στα στοιχεία του αποστολέα είχε το όνομα «Βασίλης Κικίλιας» και τη διεύθυνση ενός παλιού πολιτικού γραφείου του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.

Ωστόσο η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το δέμα στο Βερολίνο, που ανέφερε ως αποστολέα τον Αδωνι Γεωργιάδη, δεν είχε προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο για την εκρηκτική επιστολή του ΔΝΤ. Η συνδεσμολογία, ωστόσο, και ο μηχανισμός των δύο εκρηκτικών μηχανισμών έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που εστάλη με το ταχυδρομείο και εξερράγη στις 12.30 ώρα Ελλάδος, προκάλεσε -εκτός από τραύματα- και σοβαρή ζημιά στην ακοή της υπαλλήλου, ωστόσο η κατάστασή της δεν κρίνεται ανησυχητική. Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανέφερε ότι είχαν υπάρξει τηλεφωνικές απειλές, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να πει κατά πόσο συνδέονται με το συμβάν.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε αμέσως την ενέργεια ως «επίθεση», ενώ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για μια «δειλή πράξη βίας», προσθέτοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είναι ακόμα σε ισχύ στη Γαλλία πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας Μισέλ Καντό, η έκρηξη προκλήθηκε από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό – ενδεχομένως να ήταν βαρελότο.

offer


{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...