Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Φέρνει Αιγύπτιους εργάτες ο Βαρβιτσιώτης

«Πανηγυρίζει» ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον ερχομό με τον νέο...

Μαρία Αντουλινάκη: «Δεν είναι οικονομικός ο λόγος που δεν θα είμαι στο...

Η Μαρία Αντουλινάκη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό...

Ελένη Καστάνη: Θα παραμείνει στην εκπομπή «[email protected]»;

Νέα δεδομένα είδαν το φως της δημοσιότητας για την...

H Φαίη Σκορδά ξεκινάει ταξίδια στην περιφέρεια για να ανεβάσει τα νούμερά...

H Φαίη Σκορδά πάει περιφέρεια για να σώσει τα...

To «πείραμα» του «Survivor» στην Καραϊβική!

Πώς οι συμμετέχοντες παίζουν την υγεία τους κορόνα γράμματα για χάρη της δημοσιότητας και του επάθλου

Τι κινδύνους κρύβει το «Survivor» για τους συμμετέχοντες; Μήπως παίζουν κορόνα γράμματα τη σωματική και την ψυχική υγεία τους για χάρη της δημοσιότητας και του χρηματικού επάθλου των 100.000 ευρώ;

Από τους Θάνο Μακρογαμβράκη,
Ελισσάβετ Κυρίτση

Η Γαλλία θρηνεί κιόλας δύο απώλειες από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πριν από τρία χρόνια ένας παίκτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της πρώτης κιόλας μέρας γυρισμάτων στην Καμπότζη, ενώ ο γιατρός πρώτων βοηθειών που συνόδευε την αποστολή αυτοκτόνησε, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από μερίδα του Τύπου. Ο παίκτης πέθανε από φυσικά αίτια, ωστόσο ο γιατρός ήταν εκείνος που θεωρήθηκε υπεύθυνος, αν και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σώσει. Οι δύο θάνατοι είχαν ως αποτέλεσμα το reality επιβίωσης να μπει στον «πάγο». Το «Survivor» ως τηλεοπτικό φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσε κάλλιστα να μελετηθεί ως ένα «πείραμα» που διερευνά τις οργανικές και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης των συμμετεχόντων σε ένα έρημο νησί, όπως επίσης και τις συνέπειες του υποσιτισμού ή της κακής διατροφής στον οργανισμό τους.

rqwrqwer

Οσο για τους Ελληνες συμμετέχοντες, που δοκιμάζονται σκληρά στον εξωτικό Αγιο Δομίνικο; Ηδη τα ξεσπάσματα και οι «εκρήξεις» τους είναι συχνό φαινόμενο, όπως και οι στιγμές που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, λόγω πείνας και εξάντλησης. Τρανταχτό παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Βασάλος, ο οποίος λιποθύμησε δύο φορές.

Υποσιτισμός

Οπως όλα δείχνουν, οι «μαχητές» και οι «διάσημοι» βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη και η ψυχολόγος Ειρήνη Μάρη μιλούν στην «Espresso» για q34tqetrtτις οργανικές και τις ψυχικές διαταραχές με τις οποίες ενδέχεται να επιστρέψουν οι παίκτες στην Ελλάδα, ενώ κάνουν λόγο για «σοβαρό υποσιτισμό» και «διαταραγμένη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Κιβωτός «επέπλεε» σε θάλασσα χρημάτων - Ετήσιο πλεόνασμα από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ

«Αφυδάτωση, διαταραχές έμμηνου κύκλου και δηλητηρίαση»

Ο καθημερινός υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό των παικτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, αριστούχου του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνας Μπαλαμώτη. Ηδη τα περιστατικά με τα λιποθυμικά επεισόδια του Κωνσταντίνου Βασάλου έχουν προκαλέσει άγχος τόσο στην παραγωγή του παιχνιδιού όσο και στους γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς πίσω από τις κάμερες προκειμένου να αντιμετωπίσουν, όποτε χρειαστεί, οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει στην «Espresso» η κυρία Μπαλαμώτη, οι πεινασμένοι παίκτες κινδυνεύουν από ατροφία του μυοκαρδίου και αρρυθμίες, ενώ οι γυναίκες επιπλέον από διαταραχές έμμηνου κύκλου, εξαιτίας της μείωσης του βάρους από μυϊκό ιστό.

«Η αναγκαστική αποχή από το φαγητό και επομένως η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους από μυϊκό ιστό. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του οργανισμού και σε αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμούς, ενώ μακροπρόθεσμα, επειδή χάνεται αθροιστικά πολύς μυϊκός ιστός, μπορεί να προκληθούν ατροφία του μυοκαρδίου και αρρυθμίες! Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση, μη ανοχή στο κρύο, εξάντληση, ξηρότητα στο δέρμα, απώλειες μαλλιών και διαταραχές έμμηνου κύκλου!».

Κι αν οι παίκτες αναζητήσουν και βρουν τροφή, αυτή θα είναι κατάλληλη προς βρώση; Η διατροφολόγος είναι κατηγορηματική: «Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ενός τρόφιμου, ποιοτικοί έλεγχοι μέχρι το προϊόν να φτάσει με ασφάλεια στο πιάτο μας.

«Καταναλώνουν ό,τι βρουν»

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι πολυτέλεια στο “Survivor”, οπότε οι παίκτες καταναλώνουν ό,τι βρουν και το επεξεργάζονται με όποιον τρόπο μπορούν! Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των τροφών, σε συνδυασμό με την απουσία ειδικών γνώσεων αναγνώρισης προβληματικών τροφών, και η ταυτόχρονη έκθεση του οργανισμού σε διατροφικές κακουχίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παικτών, με τη δηλητηρίαση να φαντάζει το πιο απλό που μπορεί να πάθουν».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αποζημίωση 43.000.000 ευρώ για άδικη φυλάκιση

rqweqwer

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μέσα στο παιχνίδι. Σύμφωνα με την κυρία Μπαλαμώτη, οι παίκτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διατροφικά προβλήματα ακόμα και μετά την έξοδό τους από αυτό. «Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το σύνδρομο επανασίτισης. Η εισαγωγή της τροφής, αν δεν γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα, αλλά γίνει απότομα σε έδαφος στέρησης του παίκτη και έντονης επιθυμίας για τροφή, μπορεί να προκαλέσει έντονες παρενέργειες στον οργανισμό, όπως δυσλειτουργία νεφρών, ήπατος (συκώτι), που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης και νοσοκομειακής νοσηλείας».

«Χρόνιο άγχος, πανικός, κατάθλιψη και σοβαρές σωματικές βλάβες»

Η ψυχολόγος Ειρήνη Μάρη εξηγεί γιατί «μαχητές» και «διάσημοι» θέτουν τον εαυτό τους σε τεράστιους κινδύνους, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τις ψυχικές δυνάμεις τους, και θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη η βοήθεια των παικτών από ειδικούς ψυχολόγους μετά το τέλος του «Survivor».

«Ο εγκέφαλος του σημερινού ανθρώπου και των άλλων θηλαστικών αποτελεί σύμπλεγμα τριών “εγκεφάλων”, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και προστέθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης. Ο πρώτος και αρχαιότερος θεωρείται ότι διεκπεραιώνει τις βασικές ενστικτώδεις εγκεφαλικές λειτουργίες, από τις οποίες εξαρτάται η ζωή, ο δεύτερος δίνει τη δυνατότητα σε εμάς και στα υπόλοιπα θηλαστικά να αναπτύξουμε 3qw4fw36fg6και να εκδηλώσουμε ένα ολόκληρο σύστημα συναισθηματικών κωδίκων, ενώ, τέλος, ο τρίτος μάς επιτρέπει να αποφασίζουμε για τη συμπεριφορά μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας» λέει η κυρία Μάρη και συνεχίζει αναλύοντας τι συμβαίνει όταν κάποιος ζει σε συνθήκες υποσιτισμού. «Η συνεχής έλλειψη τροφής και η ελάχιστη κατανάλωση φαγητού μπορεί να παγιώσει μια διαταραγμένη ισορροπία στη λειτουργία των παραπάνω περιοχών του τρίτου εγκεφάλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο άγχος και διαταραχή πανικού» υποστηρίζει η επιστήμονας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Βολές του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου κατά του πατέρα Αντωνίου

Οταν τη ρωτάμε αν οι Ελληνες παίκτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις με τρόπο που να μην επηρεάζεται ο ψυχισμός τους, είναι κατηγορηματική:

Ο εγκέφαλος

«Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, γιατί, όταν ο εγκέφαλος δέχεται μηνύματα, τα λαμβάνει ως αληθινά και λειτουργεί αντίστοιχα» λέει. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη η βοήθεια κάποιου ειδικού, ώστε να επανενταχθούν κανονικά στην καθημερινή ζωή τους.

gw3t5w4tg

Το ίδιο επικίνδυνος με τον υποσιτισμό είναι και ο περιορισμός σε έναν συγκεκριμένο χώρο. «Ο περιορισμός ενός ανθρώπου σε συγκεκριμένο μέρος που του στερεί το δικαίωμα της επιλογής θεωρείται από πολλούς είδος βασανισμού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες. Θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εκτεταμένη κακοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο ή τη σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία που επιφέρει στον άνθρωπο η έκθεσή του σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει ψυχικές και σωματικές βλάβες. Κυρίως κατάθλιψη αλλά και άλλες ψυχικές διαταραχές έχουν καταγραφεί σε παίκτες μετά την ολοκλήρωση τέτοιων παιχνιδιών» ισχυρίζεται η κυρία Μάρη, κρούοντας, κατά κάποιο τρόπο, τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: 

Καταφύγιο-Μπόμπα για τον Τανιμανίδη!
 
Ζωή χαρισάμενη για τον παρουσιαστή και την όμορφη σύντροφό του Χριστίνα σε βίλα πολυτελούς συγκροτήματος στον Αγιο Δομίνικο, όπου η διαμονή κοστίζει $250 τη βραδιά

offer
 

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το παράπονο του Σπύρου Ιωάννου: «Έμαθα ότι ο γιος μου παντρεύτηκε από το facebook»

Ο Σπύρος Ιωάννου εξέφρασε το παράπονό του καθώς είδε...

Φαίη Κοκκινοπούλου – Αντώνης Καφετζόπουλος: Ο γιος τους πήρε το πτυχίο του

Ο γιος της Φαίης Κοκκινοπούλου και του Αντώνη Καφετζόπουλου,...

Εντυπωσιακή η μητέρα Έλληνα πρωταγωνιστή

Η όμορφη κυρία δεν είναι κάποια διάσημη ηθοποιός ή...

Αυτός είναι ο Πασχάλης – Ο «αρχιτιμωρός» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Το προφίλ του Πασχάλη Σ., του «αρχιτιμωρού» της «Κιβωτού...

Η μικρούλα είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς που κάνει «πάταγο» αυτή τη σεζόν

Το όμορφο κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς...

Ελεύθερος κι ωραίος και πάλι ο Απόστολος Γκλέτσος – Χώρισε με την Ιζαμπέλα Αρβανίτη

Ο Απόστολος Γκλέτσος και η Ιζαμπέλα Αρβανίτη δεν είναι...