Ουσίες για την αποκατάσταση της μυελίνης

Σπουδαία ανακάλυψη Ιρλανδών ερευνητών βάζει «φρένο» στην πολλαπλή σκλήρυνση

Σπουδαία ανακάλυψη Ιρλανδών ερευνητών βάζει «φρένο» στην πολλαπλή σκλήρυνση

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση νευρολογικής φύσεως διαταραχών, μεταξύ των οποίων και της πολλαπλής σκλήρυνσης, ανακάλυψαν Ιρλανδοί ερευνητές, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα «επισκευάζει» τα κύτταρά του στα οποία έχει επέλθει βλάβη.
Αυτή η καταστροφή του «μονωτικού» υλικού των νεύρων διαταράσσει την ικανότητα κάποιων τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών – από κινητικά και σωματικά μέχρι πνευματικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Belfast Queen’s, υπό τις δόκτορες Yvonne Dombrowski και Denise Fitzgerald, ερεύνησαν συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποκαθιστά τη μυελίνη, το προστατευτικό δηλαδή περίβλημα των νευραξόνων (νευρικών ινών) του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, σπονδυλική στήλη, οπτικό νεύρο), οι οποίοι σε πάσχοντες από διαταραχές του συστήματος (όπως η πολλαπλή σκλήρυνση) δέχονται επίθεση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, και εντόπισαν τις πρωτεΐνες εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού, που μετατρέπουν τα βλαστοκύτταρα σε ολιγοδενδροκύτταρα, τα οποία αποκαθιστούν τη μυελίνη.

Με βάση την ανακάλυψη των Ιρλανδών επιστημόνων, μπορούν να παρασκευαστούν δραστικές ουσίες που να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κυττάρων, πολλαπλασιάζοντας αντίστοιχα την παραγωγή των «επισκευαστών» της μυελίνης.

Νέα προσέγγιση

Η επιστημονική ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Neuroscience», ακολουθεί μια εντελώς νέα προσέγγιση στη θεραπεία των συγκεκριμένων νοσημάτων, καθώς μέχρι σήμερα η σχετική έρευνα αναζητούσε μεθόδους περιορισμού της βλάβης αλλά όχι αποκατάστασής της με αναγέννηση των κυττάρων που την προκαλούν, ενώ τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί (και τα οποία καταγράφουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, αλλά αντιθέτως αρκετές παρενέργειες) εστιάζουν στον περιορισμό των κρίσεων.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας συνεργάστηκαν ειδικοί ανοσιολόγοι, νευρολόγοι και βιολόγοι, εξειδικευμένοι στα βλαστοκύτταρα, και από τα πανεπιστήμια του Cambridge, του San Francisco, του Edinburgh, του Maynooth και της Nice.
Εκτιμάται ότι τα περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης υπερβαίνουν σήμερα τα 2.500.000 παγκοσμίως, ενώ η ασθένεια συνήθως αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50, πλήττοντας κυρίως γυναίκες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ