Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Ιερή» δικαίωση

Το Εφετείο αθώωσε τους 14 κατηγορουμένους στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ιαχές και «Χριστός Ανέστη» προς τον ηγούμενο Εφραίμ

Το Εφετείο αθώωσε τους 14 κατηγορουμένους στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ιαχές και «Χριστός Ανέστη» προς τον ηγούμενο Εφραίμ

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε το κατηγορητήριο για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και τις «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με το Ελληνικό Δημόσιο, πάνω στην οποία δομήθηκε όλη η σκανδαλολογία σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή και πρωτοκλασάτων στελεχών της. 
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο ούτε ζημία του Δημοσίου και προχώρησε στην πλήρη αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης και εννέα μετά την ανακίνηση του θέματος, η ετυμηγορία έβαλε τέλος σε μια πολιτικά ζοφερή εποχή, στους τόνους λάσπης και την πολιτική και ηθική εξόντωση πολιτικών προσώπων. Το δικαστήριο αθώωσε τη σύζυγο του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Βουλγαράκη, συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, τον αδελφό της Δημήτρη και τον πατέρα της Διονύση Πελέκη, τον πρώην πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρο Παπαγεωργίου, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ Κωνσταντίνο Γκράτσιο, τον πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιο Μητρόπουλο, τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνο Σκιαδά, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως τον τέως αντιπρόεδρο Γρηγόρη Κρόμπα, τον τέως σύμβουλο Χριστόδουλο Μπότσιο και τους Στέφανο Δέτση και Ιωάννη Διονυσόπουλο.

Το Εφετείο έκρινε πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.

Οι συνήγοροι

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν «λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων». Οι συνήγοροι υπεράσπισης Μιχ. Δημητρακόπουλος, Σπ. Αλεξανδρής, Σάκης Κεχαγιόγλου, Αντώνης Φούσσας χαρακτήρισαν ιστορική την απόφαση, η οποία αποδόμησε μια σκευωρία. 

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, δάκρυα χαράς και συγκίνησης αλλά και με τις ιαχές «Αξιος ο γέροντας» και «Χριστός Ανέστη» προς τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος δήλωσε κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια:
«Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό».

Καραμανλής: «Αποκαλύφθηκε το μέγεθος της αθλιότητας»

karamanlis 1 0

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας να κρίνει αθώους τους 14 κατηγορουμένους για την υπόθεση του Βατοπαιδίου δικαιώνει πλήρως τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009. Παρά την καθυστέρηση χρόνων, πέρα από το καθαρά νομικό σκέλος, η απόφαση κατέδειξε την πολιτική σκευωρία που είχε στηθεί τότε με ευθύνη του πολιτικού και εκδοτικού συστήματος με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Την υπόθεση σήκωσε πολιτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε προανακριτική επιτροπή, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος και οι πλέον στενοί συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Αγγέλου.
Ο Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε την απόφαση με γραπτή δήλωση στην οποία χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Η δήλωση

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Εστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».
Η απόφαση συνέπεσε με την επέτειο της ανάληψης της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Κώστα Καραμανλή πριν από 20 χρόνια, στις 21 Μαρτίου του 1997.

Παπαγγελόπουλος: Οι σκευωρίες επαναλαμβάνονται

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν σχολίασε τη δικαστική απόφαση.
Αντίθετα, επικαλέστηκε την δήλωση του Κώστα Καραμανλή σε «ενεστώτα χρόνο και ελαφρά τροποποιημένη» για να καταφερθεί εναντίον της διαπλοκής, όπως είπε:

«Αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις και σκευωρίες επαναλαμβάνονται τώρα, όπως και τότε, σε βάρος όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των συμφερόντων της χώρας. Ομως ας μη ματαιοπονούν κάποιοι. Στο τέλος το φως νικάει πάντα το σκοτάδι. Οι εμπνευστές και εκτελεστές των άθλιων μεθοδεύσεων σε βάρος νομίμως εκλεγμένων κυβερνήσεων και σε βάρος της πατρίδας μας έχουν αποκαλυφθεί πλέον. Ο λαός τούς έχει καταλάβει.

Ο,τι έγινε στο παρελθόν δεν θα επαναληφθεί σήμερα. Παλινόρθωση των Βουρβόνων της διαπλοκής, του δήθεν εκσυγχρονισμού και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού δεν πρόκειται να υπάρξει. Αλλωστε, ως γνωστόν, η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Ας προσέξουν λοιπόν αυτοί που βυσσοδομούν εναντίον της σημερινής κυβέρνησης μήπως τώρα η ιστορία επαναληφθεί και ως τραγωδία και ως φάρσα. Κάποιους η ντροπή θα τους συνοδεύει και οι Ερινύες. Και εννοώ αυτούς που προέρχονται ή έχουν σχέση με τη Ν.Δ. και δεν δίστασαν να την προδώσουν για προσωπικό τους όφελος».


offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...