Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

SOS από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μετά τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στις Κυκλάδες. «Σκοτώνουν με τους δυναμίτες, αλλά κανείς δεν τους πιάνει» υποστηρίζει

SOS από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μετά τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στις Κυκλάδες. «Σκοτώνουν με τους δυναμίτες, αλλά κανείς δεν τους πιάνει» υποστηρίζει

Ενα διαρκές έγκλημα συντελείται στις ελληνικές θάλασσες με θύματα εκατοντάδες σπάνια ζώα, που βρίσκουν τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι, αλλά οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Τη συγκλονιστική καταγγελία κάνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά θανάτωσης θαλάσσιων ζώων στις Κυκλάδες.

«Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου: μία ακόμα πυροβολημένη φώκια, αποκεφαλισμένες χελώνες, μαχαιρωμένα δελφίνια -δεμένα με σχοινί στην ουρά- και πολλά άλλα… Αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα» τονίζει ο διευθυντής του ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης. Οπως αναφέρει, ο πραγματικός αριθμός των θανατωμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά ξεβράζονται σε ερημικές και απρόσιτες ακτές, που αποτελούν το 70-80% της ελληνικής ακτογραμμής των 18.000 χλμ.

Απειλές

Ο κ. Τσιμπίδης προσθέτει ότι παράλληλα παρατηρείται έξαρση στις παράνομες και καταστροφικές πρακτικές αλιείας, όπως ο δυναμίτης, για τις οποίες δεν ευθύνεται η πλειονότητα των ψαράδων, αλλά μια μειοψηφία επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων.
Οπως λέει, οι δράστες είναι γνωστοί στις Αρχές, αλλά δεν λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη, ενώ όποιος τολμά να τους καταγγείλει δέχεται απειλές ή δολιοφθορές. Ως παράδειγμα φέρνει τις νότιες Κυκλάδες, όπου το Αρχιπέλαγος έχει κάνει πολλές καταγγελίες για χρήση δυναμίτη και άλλες μορφές καταστροφικής αλιείας από συγκεκριμένα σκάφη και άτομα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

esr 2203 019 cmyk

«Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι και με μεγαλύτερο θράσος» λέει ο κ. Τσιμπίδης.
Μάλιστα, παλαιότερα το ινστιτούτο είχε λάβει απειλητικό τηλεφώνημα, με αφορμή καταγγελία που είχε κάνει. Η απειλή συνοδευόταν από φαξ με το αντίγραφο της καταγγελίας, όπως αυτή είχε καταγραφεί λίγες ώρες νωρίτερα στο βιβλίο συμβάντων του Λιμενικού!

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ