Πρόγνωση για την απόρριψη μοσχεύματος

Ανακάλυψη νέας μεθόδου, η οποία απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος

Ανακάλυψη νέας μεθόδου, η οποία απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος

Η μεγάλη πρόκληση στις μεταμοσχεύσεις είναι να μην απορρίψει ο οργανισμός το όργανο που του ενσωματώνεται από ξένο σώμα – να μην επιτεθεί, δηλαδή, το ανοσοποιητικό στο μόσχευμα.

Περίπου στο 20%-50% (ανάλογα με το όργανο) των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εκ πρώτης όψεως επιτυχή μεταμόσχευση σημειώνεται μια τέτοιου είδους απόρριψη του μοσχεύματος, συχνά με μοιραίες συνέπειες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Πενσιλβανίας ανακάλυψαν μια μέθοδο για να προειδοποιούν έγκαιρα όταν το μόσχευμα κινδυνεύει να απορριφθεί, ώστε οι θεράποντες ιατροί να επεμβαίνουν επίσης έγκαιρα με την κατάλληλη αγωγή, που συνήθως απαιτεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη μέθοδο, δηλαδή, που ακολουθείται στην πρώτη μετεγχειρητική φάση, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού επιβαρύνει τα νεφρά, ανεβάζει την πίεση, έχει σοβαρές παρενέργειες και -όχι σπάνια- οδηγεί σε καρκινογενέσεις.

Η μέθοδος πρόγνωσης απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους στο «Journal of Clinical Investigation», στο αίμα μετρούν έναν βιοδείκτη που εντοπίζει τα επίπεδα των αντιγόνων (MHC), τα οποία αντιστοιχούν στον δωρητή του μοσχεύματος, μέσα στον οργανισμό του ασθενούς που έκανε τη μεταμόσχευση.

Εάν αυτά σημειώνουν απότομη πτώση, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το μόσχευμα έχει αρχίσει να δέχεται επίθεση. Και είναι η πρώτη ένδειξη πριν ακόμα αρχίσουν να καταστρέφονται τα κύτταρα του μοσχεύματος, να αποτυπώνονται δυσλειτουργίες του οργάνου και να επηρεάζεται η υγεία του ασθενούς.

Πειράματα

Παράλληλα, όμως, με πειράματα σε ποντίκια κατόρθωσαν να εντοπίσουν αλλά και να απομονώσουν τα αντιγόνα που αντιστοιχούσαν στον οργανισμό προέλευσης του μοσχεύματος όχι μόνο στο αίμα, αλλά και στα ούρα.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη διαπίστωσή τους ότι τα αντιγόνα του δωρητή «επιβιώνουν» στον νέο οργανισμό «υποδοχής» του μοσχεύματος και επεσήμαναν τις διαφορετικές μετρήσεις που δίνει η αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μια μόλυνση, σε σχέση με την έναρξη απόρριψης του μοσχεύματος.
Πέραν της πρακτικής ωφελιμότητας, η ανακάλυψή τους θεωρείται μεγάλο βήμα στην κατανόηση της βιολογίας των μεταμοσχεύσεων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ