Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

«Εγχειρίδιο χρήσης των ΑΤΜ» από την Αστυνομία για «μπλόκο» στους χάκερ και τους αετονύχηδες

Συμβουλές για την προστασία των πολιτών που κάνουν συναλλαγές σε ΑΤΜ από τους κάθε λογής επιτηδείους που αναζητούν τρόπους να βάλουν χέρι στις καταθέσεις τους εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Συμβουλές για την προστασία των πολιτών που κάνουν συναλλαγές σε ΑΤΜ από τους κάθε λογής επιτηδείους που αναζητούν τρόπους να βάλουν χέρι στις καταθέσεις τους εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., συγκεντρώνοντας τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που υιοθετούν οι κακοποιοί για να ξεγελάσουν τα θύματά τους σε ένα πολύτιμο «εγχειρίδιο χρήσης των ΑΤΜ».

Ενας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους δράσης των απατεώνων είναι το «card skimming», δηλαδή η υποκλοπή των δεδομένων και του μυστικού κωδικού (PIN) των τραπεζικών καρτών μέσω ηλεκτρονικής κατασκευής που τοποθετείται στα ΑΤΜ. Με αυτήν τη μέθοδο οι δράστες καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του θύματος κατά τη διάρκεια των συναλλαγών του μέσω αυτόματων τραπεζικών μηχανημάτων, χωρίς εκείνο να αντιληφθεί το παραμικρό.

Αντιγραφή δεδομένων

Στη συνέχεια, οι κακοποιοί αντιγράφουν τα δεδομένα σε άλλες κάρτες με μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν χρηματικά ποσά ή προβαίνουν σε αγορές διάφορων προϊόντων. Μια άλλη μέθοδος είναι το «card trapping», δηλαδή η περίπτωση που οι δράστες παγιδεύουν την κάρτα στο ΑΤΜ, συγκρατώντας τη με κλωστή, κολλητική ταινία ή με κάποιον άλλον μηχανισμό.

Αμέσως μετά πλησιάζουν τον κάτοχο της κάρτας και προσπαθούν να του αποσπάσουν τον κωδικό του, δήθεν για να τον βοηθήσουν. Στη συνέχεια, αφού ο πελάτης αποχωρεί πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ «έφαγε» την κάρτα του, οι κακοποιοί αφαιρούν τον μηχανισμό με την παγιδευμένη κάρτα από το ΑΤΜ και τη χρησιμοποιούν κανονικά.

Μια τρίτη μέθοδος είναι το «cash trapping», δηλαδή το μπλοκάρισμα των χρημάτων που επιθυμεί να τραβήξει ο κάτοχος της τραπεζικής κάρτας με μικρά μεταλλικά ελάσματα – τάπες και κολλητική ταινία, τα οποία τοποθετούνται στη σχισμή του ΑΤΜ. Ο ανυποψίαστος πελάτης της τράπεζας φεύγει πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ είναι χαλασμένο ή ξέμεινε από χρήματα, ενώ οι δράστες αφαιρούν την τάπα και αρπάζουν ανενόχλητοι το ποσό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της προσπάθειας αποτροπής των περιστατικών εξαπάτησης, η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τους χώρους γύρω από τα ΑΤΜ για ύποπτες κινήσεις, καθώς και για αλλοιώσεις ή σημάδια στις σχισμές της υποδοχής καρτών.

Επιπλέον, συμβουλεύει τους χρήστες των ΑΤΜ να επικοινωνήσουν αμέσως με την τράπεζα σε περίπτωση που η κάρτα τους «κολλήσει» στο μηχάνημα, να μην εμπιστεύονται αγνώστους που προθυμοποιούνται να τους βοηθήσουν και να κρύβουν το πληκτρολόγιο κατά την πληκτρολόγηση του PIN.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...