«Καμπανάκια» για τον Πανάγιο Τάφο

Απειλείται με κατάρρευση το Ιερό Κουβούκλιο, σύμφωνα με την Αντωνία Μοροπούλου! Τι προτείνει η επιστημονική ομάδα εργασιών

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Ιερού Κουβουκλίου κρούει η Αντωνία Μοροπούλου, τονίζοντας ότι η ανακαίνισή του είναι μόνο η αρχή σε ένα μακροπρόθεσμο και εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και ανακαίνισης που χρειάζεται ο Ναός της Αναστάσεως, καθώς απειλείται με κατάρρευση!

Μετά το πανηγυρικό κλίμα που προκάλεσε στη χριστιανοσύνη η τελετή παράδοσης, η υπεύθυνη των επιστημονικών εργασιών «προσγειώνει» τους υπευθύνους στην πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι ειδικοί του ΕΜΠ ανακάλυψαν έντονη υγρασία από κανάλια, δεξαμενές και κενούς υπόγειους 4rfvfdgh 2χώρους, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο συγκρότημα του ναού και κυρίως στα θεμέλια του Ιερού Κουβουκλίου. Τα προβλήματα στη θεμελίωση εντοπίζονται στο χαλαρό υλικό, σε παλαιότερες κατασκευές και λίθους λατομείου, στη θεμελίωση σε φυσικό βράχο στο νότιο τμήμα, στα αποσαθρωμένα κονιάματα λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης σε υγρασία και -το σημαντικότερο- στην ανερχόμενη υγρασία και τη μεταφορά νερού.

Κρίσιμα σημεία

Η διεπιστημονική ομάδα προτείνει να γίνουν στο Ιερό Κουβούκλιο επεμβάσεις θεμελίωσης για την υποστήριξη, την ενίσχυση και τον έλεγχο της ροής νερού και της υγρασίας, εγκατάσταση κατάλληλου δικτύου αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, και συντήρηση και αποκατάσταση του δαπέδου. Με τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν τους προηγούμενους μήνες επανήλθε η δομοστατική ακεραιότητα του μνημείου και τώρα τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να διασφαλιστούν είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονικά διατήρηση του μνημείου και η προστασία του
από τη φθορά, τα φυσικά φαινόμενα και… τους προσκυνητές.

4rfvfdgh 3

Η επιστημονική ομάδα εκτίμησε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες των προσκυνητών, για να παραμείνει προστατευμένο το μνημείο και να μην επιβαρυνθεί. Απαραίτητη για να διασφαλιστεί η αειφόρος ισορροπία του Ιερού Κουβουκλίου με το περιβάλλον του είναι η παρακολούθηση σε μόνιμη βάση, για μία περίοδο πέντε χρόνων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του ΕΜΠ, το εκτιμώμενο κόστος για τις εργασίες δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου και τη συντήρηση των θεμελίων μπορεί να φτάσει τα 6.500.000 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ