Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Η αληθινή ιστορία της Μανταλένας που ενσάρκωσε η Βουγιουκλάκη!

Ο δισέγγονός της αποκαλύπτει το πρόσωπο πίσω από τον ρόλο που ενσάρκωσε η Αλίκη. Ονομαζόταν Μαρουσώ, ήταν σκληρή καπετάνισσα της Αντιπάρου και σνίφαρε ταμπάκο!

Το όνομά της ήταν Μαρουσώ, σνίφαρε ταμπάκο, ήταν σκληρή και μεγάλωσε τα παιδιά και τ’ αδέρφια της δουλεύοντας τη βάρκα του άνδρα της, σαν αληθινή καπετάνισσα. Η πραγματική «Μανταλένα» της Αντιπάρου δεν είχε καμία σχέση με την κινηματογραφική ηρωίδα, που ενσάρκωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κάτι που επιβεβαιώνει στην «Espresso» ο δισέγγονός της Νίκος Φαρούπος.

ΑΠO ΤΗΝ
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

«Η προγιαγιά ήταν μάλλον μοντέλο αντρογυναίκας κι όχι “νιάου, νιάου, βρε γατούλα, με τη ροζ μυτούλα”» μας λέει ο συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Εγκλημα στην Αντίπαρο» (Εκδόσεις Κέδρος) κάνοντας τον τόπο του επίκεντρο μιας αστυνομικής ιστορίας που κόβει την ανάσα.

«Η γριά Μανταλένα ήταν δυναμικός άνθρωπος για την εποχή της, έβαζε ταμπάκο στη μύτη και δεν ήταν εύκολο -και καθόλου έξυπνο- να τα βάλει κανείς μαζί της» τονίζει ο Νίκος Φαρούπος και συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα που βλέπουμε στην ταινία -μην πω όλα- ανήκουν στη φαντασία του συγγραφέα και σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος μάλιστα πάντρεψε το 1925 τη γιαγιά μου, την Αννα, και τον παππού μου, τον Νίκο, γιο της Μανταλένας».

4rfdasf

Η εικόνα της πια έχει χαθεί στον χρόνο. «Η μητέρα μου και η θεία μου η Πελαγία θυμούνται, όταν ήταν μικρά παιδιά, τη γριά Μανταλένα να ζει, μόνη πια με τις αναμνήσεις της, σε ένα δίπατο σπίτι, μέσα στο μικρό κάστρο του νησιού. Την έβλεπαν στο μπαλκόνι να ρουφάει το ταμπάκο από τη μύτη ή να καπνίζει κάνα -στριφτό τότε- τσιγάρο. Θα ήταν μάλλον προχωρημένο άτομο για την εποχή της» λέει ο συγγραφέας.

«Θαλασσοπνίγονταν»

Η Αντίπαρος ή «Ασπρονήσι», όπως αναφερόταν στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, ήταν ένα φτωχό μέρος. «Οι άνδρες εκείνα τα χρόνια θαλασσοπνίγονταν στα μπάρκα, τα ψυγεία ήταν με πάγο, τα φαναράκια διατηρούσαν το φαΐ, ρεύμα δεν υπήρχε, αλλά λάμπες πετρελαίου ή γκαζιού. Οσο για τα πιτσιρίκια; Πηδούσαν ξυπόλητα από τα καΐκια και περίμεναν τίποτα βαφτίσια για να φάνε κάνα γλυκό ή να μαζέψουνε μερικά πενηνταράκια και φραγκοδίφραγκα που πετούσαν οι νονοί από τα μπαλκόνια. Θυμάμαι χορούς και πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά τη Φανερωμένη και τον ντελάλη να ανακοινώνει ότι “ήρθε ο τσινηματόγραφος”. Εικόνες για χαριτωμένες ρομαντικές ταινίες και ασπρόμαυρα φωτογραφικά άλμπουμ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα των κατοίκων ήταν δύσκολη».

Αν και ο Νίκος δεν πήρε μέρος στην ταινία, θυμάται πάντα με αγάπη το πρωταγωνιστικό δίδυμο. «Ημουν τολμηρό παιδάκι και είχα κερδίσει με τα καμώματά μου τη συμπάθεια της Αλίκης και του Δημήτρη. Δεν γνωρίζω αν ήταν μαζί τότε, νομίζω ότι ο Παπαμιχαήλ ήταν ζευγάρι με τη Δέσπω Διαμαντίδου, θυμάμαι όμως ότι σε μερικές βόλτες τους, με ένα τζιπ, ήμουν κι εγώ παρών, καμαρωτός καμαρωτός στο πίσω κάθισμα. Θυμάμαι την Αλίκη όμορφη και πρόσχαρη. Υστερα από εκείνο το καλοκαίρι την ξαναείδα μια φορά από μακριά σε κάποιο πάρτι -χορό, πρεμιέρα, δεν θυμάμαι- αλλά πού να τολμήσω να πάω 35-40 χρονών μαντράχαλος να της πω “γεια σας, είμαι το πιτσιρίκι που παίρνατε μαζί σας στις βόλτες με το τζιπ, τότε στην Αντίπαρο”. Θα πάθαινε κατάθλιψη η γυναίκα, αφού θα της θύμιζα ότι πέρασαν τα χρόνια».

009

Ωστόσο, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού έπαιξαν σε σκηνές του φιλμ ως κομπάρσοι, μεταξύ αυτών και η μητέρα του Νίκου. «Συμμετείχε στους χορούς, όπως άλλωστε όλο το χωριό. Ο Παπαμιχαήλ έστελνε τον Καλογήρου να της ζητήσει να χορέψει νησιώτικα, η μητέρα μου χόρευε και χορεύει ακόμα και σήμερα, στα 82 χρόνια της, εξαιρετικά» θυμάται ο συγγραφέας και μοιράζεται μαζί μας ένα περιστατικό που λίγο έλειψε να φέρει τους άνδρες… στα χέρια!

«Κακά ξεμπερδέματα»

«Κάποιες στιγμές μερικοί ηθοποιοί (ονόματα δεν λέμε!) ξεστράτιζαν και φλέρταραν -αθώα, μη φανταστείτε τίποτα άγριες καταστάσεις- τις κοπέλες του νησιού, μεταξύ αυτών και τη μητέρα μου, που ήταν από τις ιδιαίτερα όμορφες Αντιπαριώτισσες. Παντρεμένη τότε και με δύο παιδιά, εμένα έξι ετών και την 02αδελφή μου, την Αννα, δύο. Μόλις πήρε χαμπάρι ο ζηλιάρης πατέρας μου τα χορευτικά φλερτ, έπιασε τον Δημόπουλο παράμερα και του είπε κάπως αγριεμένος: “Να μη νομίζουν όλοι αυτοί εδώ πως θα μας πάρουν τα κορίτσια μας! Προσέξτε, γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα”! Ο Δημόπουλος θορυβήθηκε, ζήτησε συγγνώμη και από την επόμενη μέρα όλοι ήταν… Παναγίες» περιγράφει.

Το «έγκλημα» που συγκλόνισε το γραφικό νησί

Αν και η Αντίπαρος είναι ήρεμο νησί, ένα… έγκλημα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω. Ο ήρωας του Νίκου Φαρούπου, ο αστυνόμος Ανδρέας Ρούσσος, απολαμβάνει την ηρεμία του τόπου, ωστόσο αναγκάζεται να αναλάβει καθήκοντα όταν ο ένας περίεργος θάνατος διαδέχεται τον άλλον. Αποτέλεσμα; Ενα από τα πιο καλογραμμένα νουάρ της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν εγκλήματα στην Αντίπαρο. Ούτε καν πταίσματα. Μονάχα μερικά ατυχήματα με μηχανάκια και κλήσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας» λέει ο Νίκος κι αποκαλύπτει ότι ο Ρούσσος ετοιμάζεται ν’ αναλάβει και πάλι δράση. «Ολα θα συμβαίνουν ξανά κοντά στη θάλασσα. Θα είναι πιο σκληρά τα πράγματα και πιο ερωτικά. Ας ελπίζουμε ότι σε έναν χρόνο και κάτι το βιβλίο θα είναι έτοιμο» μας αποκαλύπτει.

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...