Κοντά στα «αγγελούδια» των κελιών

Ο Σύλλογος «Αγαπώ Εθελοντισμό» μοίρασε δώρα για τα 17 αγγελούδια που ζουν με τις μητέρες τους στο Κατάστημα Κράτησης στον Ελαιώνα Θηβών

Μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη χαμόγελα και αισιοδοξία αντίκρισαν τα «ξεχασμένα» παιδιά που είτε γεννήθηκαν στα κελιά του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών ή περνούν σε αυτά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους μαζί με τις κρατούμενες μητέρες τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ένα φορτηγό που έφεραν τα μέλη του Συλλόγου «Αγαπώ Εθελοντισμό» πλημμύρισε τη φυλακή με δώρα για τα 17 ανήλικα που μεγαλώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, στερημένα από όσα έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά της ηλικίας τους.

1453245345

Κούνιες, αρκουδάκια και πολλά παιχνίδια που μπορεί να κάνουν χαρούμενο ένα μικρό παιδί γέμισαν τα κελιά της φυλακής και έφεραν χαμόγελα τόσο στα παιδάκια που φιλοξενούνται εκεί όσο και στις μητέρες τους που εκτίουν ποινές. Η «Espresso» ήταν εκεί και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές που ακολούθησαν την πραγματοποίηση ενός ονείρου για τα μέλη του συλλόγου. «Δεν έχουν σημασία τα δώρα. Σήμερα κάναμε κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό. Είναι 17 μωρά σε έναν χώρο. Ολη η δράση του συλλόγου μας είναι πάνω στα παιδιά και την οικογένεια. Μας συγκίνησε λίγο παραπάνω, γιατί μέσα στη φυλακή είναι κλεισμένα 17 παιδιά μικρής ηλικίας. Ολη η δράση του “Αγαπώ” είναι πάνω σε παιδιά και σε οικογένειες» λέει στην «Espresso» η πρόεδρος του Συλλόγου «Αγαπώ Εθελοντισμό» Ελενα Σερεπίσου και προσθέτει:

«Τρομερή εμπειρία»

«Μας συγκίνησε παραπάνω, γιατί είναι λίγο ξεχασμένα παιδιά. Ηταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα έπειτα από πολλά χρόνια. Θέλαμε πολλά χρόνια να το κάνουμε αυτό και μας φαινόταν πολύ μακρινό. Ηταν μία τρομερή εμπειρία. Οι γυναίκες αυτές περνάνε δύσκολες στιγμές. Προβληματιστήκαμε με τις ζωές που ζουν αυτές οι γυναίκες».

Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα κρατούνται γύρω στις 300 γυναίκες. Από τα 17 παιδιά που είναι μαζί τους, αρκετά γεννήθηκαν μέσα στη φυλακή και θα παραμείνουν εκεί ώσπου να συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια. Οι γυναίκες που διαμένουν με τα παιδιά τους περνούν την καθημερινότητά τους σε προσωπικούς θαλάμους, οι οποίοι είναι ειδικά διαμορφωμένοι. Παράλληλα, υπάρχει ένας παιδότοπος και διάφοροι χώροι όπου γίνονται διάφορες δραστηριότητες, όπως χορός και θέατρο. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται καθημερινά και μαθήματα, καθώς υπάρχουν δύο τάξεις με τους δασκάλους που διδάσκουν 40 γυναίκες!

1453245345 copy 0

«Δίνουμε αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες»

Στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης λειτουργεί και παράρτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, για την απεξάρτηση των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, ενώ λειτουργεί και θάλαμος για τις οροθετικές κρατούμενες. «Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε εύκολη τη συμβίωση των γυναικών. Κάποιες τα καταφέρνουν και έχουν μία φυσιολογική καθημερινότητα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρά και δεν καταλαβαίνουν. Μετά τα τέσσερα έτη περίπου πηγαίνουν στις οικογένειές τους, εφόσον έχουν, διαφορετικά ακολουθείται μία ξεχωριστή διαδικασία» εξηγεί στην «Espresso» η κοινωνική λειτουργός του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Θήβας Μάγδα Λέντα και συμπληρώνει: «Είναι δύσκολη η δουλειά μας, αλλά κάθε μέρα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας μαζί με τον διευθυντή και το υπόλοιπο προσωπικό για να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλες τις γυναίκες αλλά και τα 17 παιδιά που περνούν εδώ τα πρώτα χρόνια της ζωής τους».

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ