Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Ανακάλυψη για το Πάρκινσον από ελληνες!

Η ουσία που βρήκαν και η οποία «παγώνει» την εξέλιξη της νόσου δίνει πολλές ελπίδες

Η ουσία που βρήκαν και η οποία «παγώνει» την εξέλιξη της νόσου δίνει πολλές ελπίδες

Ελπίδες για τη μελλοντική θεραπεία του Πάρκινσον, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δίνουν Ελληνες επιστήμονες, που ανακάλυψαν μια ουσία με την οποία «πάγωσαν» την εξέλιξη της νόσου σε ποντίκια πειραματόζωα και απάλυναν τα συμπτώματά της!

Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), υπογράφουν οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Αθανάσιος Σπαθής, Δέσποινα Ζιάβρα, Θεόδωρος Καράμπελας, Ζωή Κούρνια, Παύλος Aλεξάκος. Κωνσταντίνος Ταμβακόπουλος, του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Τοπούζης και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Δάλλα. Επικεφαλής της μελέτης είναι ο ερευνητής δρ Δημήτρης Βασιλάτης του ΙΙΒΕΑΑ, που δήλωσε στην «Espresso»:«Ακόμα κάνουμε πειράματα στα ποντίκια, ωστόσο έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα στον άνθρωπο».

Στη νόσο Πάρκινσον σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, η οποία επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων για την εκτέλεση των κινήσεων, με συνέπεια την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως τρόμος, αστάθεια, μυϊκή ακαμψία και άλλων.

Η ντοπαμίνη

Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα της ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Αυτό, όμως, προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Οι Ελληνες ερευνητές από την πλευρά τους εστίασαν ιδιαίτερα την προσοχή τους στην πρωτεΐνη Nurr1:RXRα, η οποία απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.

Στη συνέχεια σχεδίασαν ένα νέο χημικό μόριο (το BRF110), το οποίο αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Οπως έδειξαν στη συνέχεια τα πειράματα που έγιναν στα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει και την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...