Ταξίδι στο χθες με τη «Νεράιδα» του καπετάν Γιάννη

Ξενάγηση στο πλοίο-γούρι του Γιάννη Λάτση που έχει μετατραπεί σε εντυπωσιακό πλωτό μουσείο και έχει δέσει στη μαρίνα Φλοίσβου!

Σαν μια παλιά αρχόντισσα της θάλασσας μοιάζει η «Νεράιδα» του καπετάν Γιάννη, το αγαπημένο πλοίο του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και έχει δέσει κάβους στη μαρίνα Φλοίσβου.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Γκολφομήτσος

Η «Νεράιδα» ήταν ένα από τα πρώτα πλοία του μεγάλου καραβοκύρη, ήταν το αγαπημένο του, αλλά και το γούρι του, καθώς με αυτό ξεκίνησε και κατάφερε να γίνει ένας κραταιός εφοπλιστής, με τον στόλο του να κυριεύει τους ωκεανούς.

H «Espresso» επισκέφθηκε το πλωτό μουσείο για να αποτυπώσει το μεγαλείο του και να ξεδιπλώσει την ιστορία του.

t4rt 1

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέψιμοι χώροι είναι δύο. Στο ένα μέρος, όπου βρίσκεται το παλιό σαλόνι, ο επισκέπτης θα μάθει την επιχειρηματική ιστορία του μεγάλου επιχειρηματία και εφοπλιστή.

Φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα αραβικό ρολόι, χάρτες, μοντέλα πλοίων μάς διηγούνται την πορεία του Γιάννη Λάτση προς την παγκόσμια καταξίωση. Προσωπικά έγγραφα του καπετάν Γιάννη, όπως το δίπλωμά του, το πιστοποιητικό γάμου, οικογενειακές φωτογραφίες αλλά και μαυρόασπρες αναμνήσεις απ’ όταν καθόταν στο πηδάλιο της «Νεράιδας».

Εντύπωση κάνει ένα βιβλίο που είχε δωρίσει με αφιέρωση στα εγγόνια του, το οποίο περιέχει συμβουλές για τη ζωή!

t4rt 4

Στους πλευρικούς διαδρόμους εκτίθεται η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010.

Ωρες λειτουργίας

Το ωράριο λειτουργίας του πλωτού μουσείου «Νεράιδα» στον Φλοίσβο είναι Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 16.00-19.00 (τελευταία προσέλευση: 18.30) και Κυριακή 12.00-18.00 (τελευταία προσέλευση: 17.30).

t4rt 3

Το πλωτό μουσείο «Νεράιδα» έχει δημιουργήσει επίσης και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάθε Κυριακή από τις 11.00 έως τις 12.00, ύστερα από αίτηση συμμετοχής των δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας.

Με αυτό το καράβι έγινε πασίγνωστος

Η υπεύθυνη ξεναγήσεων στο πλωτό μουσείο Αθηνά Σπανάκη μάς εξήγησε γιατί ήταν το αγαπημένο πλοίο-γούρι του Γιάννη Λάτση: «Οταν το αγόρασε, δεν ήταν μεγάλος εφοπλιστής. Είχε ένα με δύο μεγάλα πλοία. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα του πλοία και θεωρούσε ο ίδιος ότι με αυτό έγινε γνωστός στον κόσμο και στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής.

t4rt 5

Νονός του πλοίου ήταν ο Ν. Πλαστήρας» μας είπε και πρόσθεσε: «Πολλοί τον θυμούνται να μεταφέρει βαλίτσες, να κόβει εισιτήρια. Είχε πολύ έντονη προσωπική εμπλοκή και εργασία με αυτό. Θεωρούσε ότι του έφερε γούρι. Το καράβι φιλοξενούσε επίσης και χοροεσπερίδες».

t4rt 2

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1939 και, όπως εξηγεί στην «Espresso» η κυρία Σπανάκη, «αρχικά ήταν ιταλικό και έκανε δρομολόγια στην Αδριατική Θάλασσα, μέχρι που το 1949 το αγόρασε ο καπετάν Γιάννης Λάτσης».

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ