Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Θρίλερ με το «τέλος» της 16χρονης Ιριδας

Σοκ στη Γλυφάδα! Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι «έφυγε» το χαμογελαστό κορίτσι

Αναπάντητα ερωτήματα: 1 Τραγικό ατύχημα εξαιτίας του διαδικτυακού παιχνιδιού «choking game» στο οποίο οι έφηβοι «φλερτάρουν» με την ασφυξία; 2 Αυτοκτονία λόγω ερωτικής απογοήτευσης;offer

Αναπάντητα ερωτήματα συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού θανάτου της 16χρονης Ιριδας στη Γλυφάδα. Τα κίνητρα που οδήγησαν τη μαθήτρια στην αυτοχειρία παραμένουν για την ώρα άγνωστα.

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Για την Αστυνομία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ερευνώνται οι συνθήκες που οδήγησαν το χαρούμενο παιδί μιας αξιόλογης οικογένειας να κρεμαστεί μέσα στο δωμάτιό του. Ο θάνατος της Ιριδας συγκλονίζει την κοινή γνώμη, καθώς εξετάζεται το σενάριο να συμμετείχε σε διαδικτυακό παιχνίδι με εικονικούς στραγγαλισμούς (choking game). Ωστόσο, αν και μέχρι στιγμής από την αστυνομική έρευνα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Εξετάζεται, παράλληλα, το ενδεχόμενο της ερωτικής απογοήτευσης, καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε τελειώσει μια σχέση που είχε με αγόρι από σχολείο της ευρύτερης περιοχής. Οι αστυνομικοί, στην έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και στο θρανίο όπου καθόταν η όμορφη Ιριδα, βρήκαν κάτι που τους τράβηξε την προσοχή: ένα προσχέδιο έκθεσης, που όμως δεν είχε παραδώσει στην καθηγήτριά της και που σύμφωνα με πληροφορίες σε μια παράγραφο έγραφε: «…φοβάμαι τη σκιά που συνεχώς με ακολουθεί, μέχρι που κατάλαβα πως είναι ο εαυτός μου!!! Τον εαυτό μας δεν πρέπει να τον φοβόμαστε». Αυτή η περίεργη παράγραφος ίσως «ξεκλειδώσει» τα μυστικά που έκρυβε στην εφηβική ψυχή της και ρίξει τελικά φως στα αίτια της αυτοχειρίας.

4vthg 1

Ολα έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 17.45, όταν η καθηγήτρια που έκανε ιδιαίτερα στην Ιριδα χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι για μάθημα.

Η καθηγήτρια ανησύχησε όταν δεν άνοιξαν, καθώς η Ιριδα στα ραντεβού της ήταν τυπική. Αμέσως τηλεφώνησε στη μητέρα της, που ήρθε αμέσως από την εργασία της. Οταν οι δυο γυναίκες μπήκαν στο σπίτι και κατευθύνθηκαν στο δωμάτιο της κοπέλας, έπαθαν σοκ από το θέαμα. Το κορίτσι με ένα μαντίλι είχε κρεμαστεί από το πόμολο της πάνω ντουλάπας και είχε δώσει τέλος στη ζωή του. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σπίτι πήραν το κινητό του παιδιού προκειμένου να ερευνηθεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Ο κοινόχρηστος φορητός υπολογιστής της οικογένειας παραδόθηκε επίσης χθες στα εργαστήρια.

Οικογενειακό περιβάλλον

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταθέσεις που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από το οικογενειακό περιβάλλον και από συμμαθήτριες και φίλες δεν φαίνεται να προκύπτει μέχρι στιγμής να είχε ασχοληθεί με το διαδικτυακό παιχνίδι των εικονικών πνιγμών. Φαίνεται όμως να την είχε επηρεάσει ο χωρισμός της, αλλά, όπως λένε κολλητές της, ήταν κάτι που δεν έδειχνε, καθώς ήταν πάντοτε χαμογελαστή.

Μια πληροφορία, που όμως δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές, αναφέρει ότι η άτυχη έφηβη ίσως είχε εκμυστηρευτεί σε μια φίλη της πως σκεφτόταν την αυτοκτονία για ένα θέμα που την απασχολούσε, όμως την είχε ορκίσει να το κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό. Ισως αυτή η μαρτυρία να αποτελέσει το «κλειδί» για την αποκάλυψη του μυστικού που η 16χρονη πήρε μαζί της. Το οικογενειακό περιβάλλον της Ιριδας είναι αξιόλογο, με ανθρώπους μορφωμένους, που έχουν διαπρέψει επαγγελματικά. Ο πατέρας της μέχρι πρότινος ήταν στέλεχος σε μεγάλη γερμανική εταιρία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ πρόσφατα είχε ανοίξει τους επαγγελματικούς ορίζοντές του αναλαμβάνοντας καίρια θέση σε πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στον Περσικό Κόλπο. Ο θείος της, αδελφός του πατέρα της, εργάζεται σε σημαντική θέση στο ελβετικό δημόσιο.

«Choking game»: Το «παιχνίδι του πνιγμού» που έχει σκοτώσει παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο 

4vthg 3

Δεκάδες παιδιά και έφηβοι από όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από το «παιχνίδι του πνιγμού» ή «choking game», όπως είναι διεθνώς γνωστό. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το «choking game» δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας μέσα από το διαδίκτυο, με εκατοντάδες νέους να αναρτούν βίντεο που τους δείχνουν να πνίγουν τον εαυτό τους σφίγγοντας στον λαιμό κάποιο αντικείμενο (μαντίλι, αλυσίδα κ.ά.). Το «παιχνίδι» μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η προσωρινή διακοπή της αναπνευστικής λειτουργίας. Οταν το άτομο αναπνεύσει ξανά, το οξυγόνο τού προκαλεί μια σύντομη αίσθηση «ευφορίας». Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να μην ξαναπάρει ανάσα, καθώς ενδέχεται να λιποθυμήσει προτού προλάβει να αφαιρέσει την αυτοσχέδια θηλιά.

Επίσης, αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι το δοκιμάζουν είναι ότι στην πραγματικότητα παίζουν με την οξυγόνωση του εγκεφάλου τους, πράγμα απίστευτα επικίνδυνο. Σύμφωνα με τη βρετανική ένωση Headway, που ειδικεύεται στα εγκεφαλικά τραύματα, οι επιπτώσεις της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο ξεκινούν από ήπια βραχυχρόνια συμπτώματα (π.χ. ζάλη) και φτάνουν σε σοβαρές μόνιμες αναπηρίες (προβλήματα στην όραση, στην ομιλία κ.ά.) ή στον θάνατο.

Ηδη από το 2008 το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε δημοσιοποιήσει έκθεση όπου έκανε λόγο για 82 θύματα στις ΗΠΑ μέσα σε 13 χρόνια. Σήμερα δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, αλλά μεμονωμένα περιστατικά έρχονται συχνά στη δημοσιότητα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας 11χρονος από τις ΗΠΑ έχασε τη ζωή του, όταν προκάλεσε ασφυξία στον εαυτό του με σχοινί, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα την ίδια τύχη είχε ένας 12χρονος από την Αγγλία.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...