Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Σε ποια ηλικία θα χτυπήσει το Αλτσχάιμερ

Πρωτοποριακό τεστ αναλύει και προβλέπει με ακρίβεια 90% την εκδήλωση της νόσου

Πρωτοποριακό τεστ αναλύει και προβλέπει με ακρίβεια 90% την εκδήλωση της νόσου

Νέο γονιδιακό τεστ προειδοποιεί για την ηλικία κατά την οποία είναι πιθανό να εκδηλώσει κανείς τη νόσο Αλτσχάιμερ, και μάλιστα με ακρίβεια 90%.

Μέσα από την ανάλυση 33 γονιδιακών παραγόντων, το τεστ εντοπίζει την προδιάθεση σε οποιαδήποτε ηλικία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε άτομα που εκδηλώνουν τη νευροεκφυλιστική αυτή ασθένεια 10 με 15 χρόνια νωρίτερα από τους άλλους ασθενείς.
Οταν δε πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων σε ασθενείς που είχαν ήδη εκδηλώσει τη νόσο, διαπιστώθηκε με ακρίβεια 90% η ηλικία κατά την οποία η νόσος άρχισε το καταστροφικό έργο της.

Η νέα εξέταση είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς επιστημόνων του University of California San Diego School of Medicine, αλλά και του California San Francisco, που δημοσίευσαν τα σχετικά συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS Medicine».
Οπως εξήγησε ο δρ Rahul Desikan, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, το τεστ βασίστηκε σε μια μεγάλη βάση δεδομένων από περισσότερους από 70.000 ασθενείς και υγιείς ηλικιωμένους, από την οποία προέκυψε η λεγόμενη «πολυγονιδιακή κλίμακα», που στη συνέχεια διασταυρώθηκε με ανεξάρτητο δείγμα ανθρώπων για να ελεγχθεί η ακρίβειά της.

«Για οποιονδήποτε, αν έχουμε την ηλικία και γονιδιακή πληροφορία, μπορούμε να υπολογίσουμε τον εξατομικευμένο ηλικιακό κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ» σχολιάζει σχετικά ο δρ Desikan.
Οπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση στο «PLOS Medicine», τα άτομα που με βάση το τεστ είχαν καταταγεί στο 25% του μέγιστου κινδύνου για εμφάνιση Αλτσχάιμερ εκδήλωσαν τη νόσο σε πολύ μικρότερη ηλικία -έως και 15 χρόνια νωρίτερα- έναντι του μέσου όρου.

Πρόληψη
Εκτιμάται ότι το «εργαλείο» της έγκαιρης πολυγονιδιακής πρόβλεψης μπορεί να συμβάλει όχι μόνο σε παρεμβάσεις πρόληψης, αλλά και στην προσαρμογή των θεραπευτικών προσεγγίσεων στα άτομα υψηλού κινδύνου. Διευκρινίζοντας πως η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ δεν είναι ανυπέρβλητη, οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα υπογραμμίζουν ότι με τον υγιεινό τρόπο ζωής -άσκηση, σωστή διατροφή, εξάσκηση της μνήμης- ακόμα και τα γονίδια μπορούν να κατανικηθούν…

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...