Σε ποια ηλικία θα χτυπήσει το Αλτσχάιμερ

Πρωτοποριακό τεστ αναλύει και προβλέπει με ακρίβεια 90% την εκδήλωση της νόσου

Πρωτοποριακό τεστ αναλύει και προβλέπει με ακρίβεια 90% την εκδήλωση της νόσου

Νέο γονιδιακό τεστ προειδοποιεί για την ηλικία κατά την οποία είναι πιθανό να εκδηλώσει κανείς τη νόσο Αλτσχάιμερ, και μάλιστα με ακρίβεια 90%.

Μέσα από την ανάλυση 33 γονιδιακών παραγόντων, το τεστ εντοπίζει την προδιάθεση σε οποιαδήποτε ηλικία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε άτομα που εκδηλώνουν τη νευροεκφυλιστική αυτή ασθένεια 10 με 15 χρόνια νωρίτερα από τους άλλους ασθενείς.
Οταν δε πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων σε ασθενείς που είχαν ήδη εκδηλώσει τη νόσο, διαπιστώθηκε με ακρίβεια 90% η ηλικία κατά την οποία η νόσος άρχισε το καταστροφικό έργο της.

Η νέα εξέταση είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς επιστημόνων του University of California San Diego School of Medicine, αλλά και του California San Francisco, που δημοσίευσαν τα σχετικά συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS Medicine».
Οπως εξήγησε ο δρ Rahul Desikan, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, το τεστ βασίστηκε σε μια μεγάλη βάση δεδομένων από περισσότερους από 70.000 ασθενείς και υγιείς ηλικιωμένους, από την οποία προέκυψε η λεγόμενη «πολυγονιδιακή κλίμακα», που στη συνέχεια διασταυρώθηκε με ανεξάρτητο δείγμα ανθρώπων για να ελεγχθεί η ακρίβειά της.

«Για οποιονδήποτε, αν έχουμε την ηλικία και γονιδιακή πληροφορία, μπορούμε να υπολογίσουμε τον εξατομικευμένο ηλικιακό κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ» σχολιάζει σχετικά ο δρ Desikan.
Οπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση στο «PLOS Medicine», τα άτομα που με βάση το τεστ είχαν καταταγεί στο 25% του μέγιστου κινδύνου για εμφάνιση Αλτσχάιμερ εκδήλωσαν τη νόσο σε πολύ μικρότερη ηλικία -έως και 15 χρόνια νωρίτερα- έναντι του μέσου όρου.

Πρόληψη
Εκτιμάται ότι το «εργαλείο» της έγκαιρης πολυγονιδιακής πρόβλεψης μπορεί να συμβάλει όχι μόνο σε παρεμβάσεις πρόληψης, αλλά και στην προσαρμογή των θεραπευτικών προσεγγίσεων στα άτομα υψηλού κινδύνου. Διευκρινίζοντας πως η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ δεν είναι ανυπέρβλητη, οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα υπογραμμίζουν ότι με τον υγιεινό τρόπο ζωής -άσκηση, σωστή διατροφή, εξάσκηση της μνήμης- ακόμα και τα γονίδια μπορούν να κατανικηθούν…

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ