Βρετανός ιστορικός βρήκε σε νόμισμα το πρώτο (;) πορτρέτο του Ιησού Χριστού

Είναι αυτό το πρώτο πορτρέτο του Ιησού;

Είναι αυτό το πρώτο πορτρέτο του Ιησού; Ο Βρετανός ιστορικός Ραλφ Ελις ισχυρίζεται πως ένα νόμισμα του 1ου αιώνα μ.Χ., που απεικονίζει τον βασιλιά Μάνου της Μεσοποτάμιας Εδεσσας, είναι η μόνη εικόνα του Ιησού αφού Ιησούς και βασιλιάς Μάνου ήταν το ίδιο και το αυτό πρόσωπο.

Παρότι ο Ιησούς είναι το πρόσωπο που έχει ζωγραφιστεί περισσότερο στη δυτική τέχνη, δεν υπάρχει φυσική περιγραφή του στη Βίβλο, ενώ η γνωστή εικόνα του με τα μακριά, λυτά μαλλιά και τον λευκό χιτώνα θεωρείται «εφεύρεση» του 6ου αιώνα μ.Χ. Επειτα από σχεδόν 30 χρόνια έρευνας για τη ζωή των δύο ιστορικών προσώπων ο ιστορικός κατέληξε στο συμπέρασμα πως εντυπωσιακές ομοιότητες των βίων τους δεν οφείλονται σε σύμπτωση.

Οπότε πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που μετά θάνατον αναφέρεται ως «βασιλιάς Ιζας Μάνου» και «(βασιλιάς) Ιησούς Εμμανουήλ». Αρα το μικρό νόμισμα των 24 χιλιοστών αποτελεί το μοναδικό ακριβές πορτρέτο του Χριστού.

Οπως υποστηρίζει στο βιβλίο του «Ιησούς, ο βασιλιάς της Εδεσσας», το εύρημά του είναι «μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις», παρότι τα συμπεράσματά του αντιτίθενται στη συμβατική ιστορία του Ιησού. Οι επικριτές του, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αντιφάσεις και ανακολουθίες καθιστούν τη θεωρία του αμφιλεγόμενη, αφού, για παράδειγμα, το συριακό νόμισμα του «Βασιλιά Μάνου VI» απεικονίζει τον Μάνου VIII που έζησε περίπου 70 χρόνια μετά τον Ιζας Μάνου VI.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ