Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Διώξεις σε έξι αξιωματικoύς για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου!

Σε απολογία κλήθηκαν έξι ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής! Την ηθική δικαίωσή τους αξιώνουν οι συγγενείς του ήρωα Ματθαίου

Υστερα από σχεδόν δυόμισι χρόνια προσωποποιήθηκαν οι διώξεις σε βάρος έξι ανώτατων στελεχών της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή μιας 44χρονης γυναίκας από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε διώροφο στο Παλαιό Φάληρο. Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του ιδιοκτήτη του οικήματος.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Ηδη ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθούν ο τότε διοικητής Περιφέρειας Αττικής, υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθήνας, αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος, ο τότε διοικητής του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού και σημερινός υποδιοικητής Πειραιά Κυριακούλης Κυριακουλέας, ο επιχειρησιακός αξιωματικός, επιπυραγός Δημήτρης Αντωνάκης, ο πυραγός Νικόλαος Αμπλάς, ο πυροσβέστης Φώτιος Λέντζιος και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στο ισόγειο Γιώργος Τσέλιος.

«Δεν πρόκειται για δικαίωση, αλλά για αποκατάσταση της ηθικής όλων μας. Δεν μπορούν έτσι εύκολα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους και να μη φταίει κανείς» δηλώνει στην «Espresso» η αδελφή του αδικοχαμένου αρχιπυροσβέστη Βασιλική Μάντζιου και προσθέτει:

Το καθήκον

«Ευθύνες υπήρχαν από την πρώτη στιγμή για τον χαμό του αδελφού μου αλλά και της 44χρονης μητέρας δύο παιδιών που όφειλε να προσπαθήσει να σώσει. Ωστόσο, κανείς άλλος δεν έπραξε το καθήκον του και οδηγηθήκαμε στον χαμό και των δύο. Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο έργο της, και περιμένω να συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία στον χειρισμό της υπόθεσης του Ματθαίου, υπόθεση που αφορά όλους μας, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί στη θέση του, αν οι έξι ένστολοι υπαίτιοι δεν τιμωρηθούν. Ο μόνος τρόπος απόδοσης τιμής στον νεκρό συνάδελφό τους είναι η αλήθεια και η αποδοχή των ευθυνών που τους αναλογούν».

Εξέλιξη

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του Ματθαίου Μάντζιου Αντώνης Φούσας ανέφερε στην «Espresso»: «Η ποινική διαδικασία κατά των υπευθύνων για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη μπαίνει στην ευθεία γραμμή ύστερα από δυόμισι και περισσότερα χρόνια. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον αρμόδιο εισαγγελέα προσωποποιήθηκαν οι υπεύθυνοι για τον θάνατό του και εκλήθησαν ήδη για να απολογηθούν. Οι συγγενείς του αδικοχαμένου Ματθαίου, που παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη, αξιώνουν την ηθική τους δικαίωση και έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ματθαίος Μάντζιος έχει βραβευτεί μετά θάνατον από την Ακαδημία Αθηνών, διότι προσπάθησε να σώσει με ηρωικό τρόπο μία μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και δυστυχώς βρήκε και αυτός τραγικό θάνατο, επειδή του τελείωσε το οξυγόνο. 4rewfg 2 0Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η προσωποποίηση των εμπλεκομένων και η κλήση τους για απολογία στον ανακριτή έρχεται να ανατρέψει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία υπηρεσιακή ευθύνη για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη.

Οι αποκαλύψεις για τις μάσκες

Το θέμα των επικίνδυνων αναπνευστικών συσκευών της Πυροσβεστικής είχε αναδείξει πρώτη η «Espresso» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ-βόμβα στις 26 Ιουνίου 2015. Τότε η εφημερίδα μας είχε φέρει στο φως έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι αντιασφυξιογόνες μάσκες σχετίζονται με θανάτους ή επιπλοκές στην υγεία πυροσβεστών και φιλοξενούσε σοβαρότατες καταγγελίες από τον απόστρατο αντιστράτηγο και πρώην υπαρχηγό του Σώματος Ανδριανό Γκουρμπάτση.

«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι! Κάθε ημέρα που περνά όλο και περισσότεροι πυροσβέστες κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή -αν σταθούν τυχεροί- να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Ηδη έχουν σημειωθεί θάνατοι, ενώ δεκάδες άνδρες δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατηθούν στη ζωή ύστερα από όσα προκάλεσαν στον οργανισμό τους οι αναπνευστικές συσκευές που δόθηκαν δήθεν για να τους σώσουν» δήλωνε τότε στην «Espresso» ο έμπειρος αξιωματικός.

Υστερα από εξονυχιστική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Ματθαίου Μάντζιου ο κ. Γκουρμπάτσης είχε καταλήξει σε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα αναφορικά με την ασφάλεια των αναπνευστικών συσκευών:

«Διαπίστωσα εξαιρετικά σοβαρές παραλείψεις, πλημμέλειες και παθογένειες του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και συντήρησης του εξοπλισμού. Οι διαπιστώσεις μου αγγίζουν τα όρια των αξιόποινων πράξεων. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειληθεί η ασφάλεια των πυροσβεστών από τον ατομικό εξοπλισμό και, πιο συγκεκριμένα, τις αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (πεπιεσμένου αέρα) SCBA και τους αεροσυμπιεστές πλήρωσης των φιαλών τους».

Ατομική προστασία

Στο ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε έγγραφο της Πυροσβεστικής (με αριθμό 6138/9-12-2014) που απεδείκνυε ότι το Συνεργείο Αναπνευστικών Συσκευών της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος δεν ήταν διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης!

Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις αλλά και την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος τεσσάρων αξιωματικών για την περίπτωση του αρχιπυροσβέστη Χριστόφα Τζαναβάρη (που βρίσκεται από θαύμα στη ζωή και με αναπηρία 80% εξαιτίας μιας μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής), το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος εξέδωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 νέα εγκύκλιο, που εκσυγχρονίζει το σύστημα συντήρησης των μέσων ατομικής προστασίας και, κυρίως, των αναπνευστικών συσκευών και των αποσυμπιεστών πλήρωσής τους. Ως εκείνη τη μέρα ίσχυε η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το… 1970!

H προσπάθεια να σώσει τη 44χρονη μητέρα

Ηταν γύρω στις 21.00 τη 12η Σεπτεμβρίου 2014, όταν ξέσπασε φωτιά σε ισόγειο κατάστημα με υδραυλικά στο Παλαιό Φάληρο. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στο πατάρι ανάμεσα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, με τους καπνούς να «πνίγουν» όλο το κτίριο. Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος μαζί με έναν συνάδελφό του προσπάθησενα απεγκλωβίσει μια 44χρονη γυναίκα που είχε αποκλειστεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν και ο συνάδελφος του αρχιπυροσβέστη εγκατέλειψε το κτίριο.

4rewfg 1

Ωστόσο, ο 33χρονος Μάντζιος μπήκε ξανά στο διαμέρισμα για να συνεχίσει τις έρευνες στο υπνοδωμάτιο. Από εκεί βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, επειδή αντιλαμβανόταν ότι το οξυγόνο του δεν ήταν αρκετό. Αρχισε να ζητά απεγνωσμένα βοήθεια, αλλά το κέντρο επιχειρήσεων του ζητούσε να επαναλάβει τα λόγια του!

Οταν έφτασαν οι ενισχύσεις, ήταν ήδη αργά, καθώς ο άτυχος Ματθαίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Εκτός από τον άτυχο αρχιπυροσβέστη έχασε τη ζωή της και η 44χρονη μητέρα δύο παιδιών, την οποία προσπάθησε να διασώσει. Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του ηρωικού πυροσβέστη κατήγγειλε ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στον σταθμό όπου υπηρετούσε ο «άγγελός» τους και ότι δεν γινόταν ο απαιτούμενος έλεγχος των φιαλών, γεγονός που οδηγούσε σε ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου.

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...